G4Media.ro

VIDEO O sondă privată japoneză a fost lansată spre Lună / Lansarea,…

sursa foto: Spacex.com

VIDEO O sondă privată japoneză a fost lansată spre Lună / Lansarea, efectuată de o rachetă SpaceX

O sondă lunară japoneză, care ar putea deveni prima navă spaţială privată, dar şi japoneză, care să aselenizeze, a decolat duminică de la Cape Canaveral, informează AFP, citată de Agerpres.

Lansarea a fost efectuată de o rachetă SpaceX de la baza americană din Florida, după două amânări cauzate de verificări suplimentare.

Sonda lunară, construită de startup-ul ispace, cu sediul la Tokyo, a fost lansată la bordul unei rachete Falcon 9 la ora locală 02:38 (07:38 GMT), potrivit imaginilor transmise în direct de la lansare.

Până în prezent, doar Statele Unite, Rusia şi China au reuşit să ducă roboţi pe Lună, situată la aproximativ 400.000 km de Pământ.

„Prima noastră misiune va pune bazele pentru a debloca potenţialul Lunii şi a crea un sistem economic robust şi dinamic”, a declarat directorul general al companiei, Takeshi Hakamada, într-un comunicat.

Ispace, care are doar aproximativ 200 de angajaţi, intenţionează să înfiinţeze „un serviciu de transport frecvent şi cu costuri reduse către Lună”.

Proiectul Hakuto al companiei a fost unul dintre cei cinci finalişti ai competiţiei internaţionale Google Lunar XPrize, care s-a încheiat fără câştigător după ce nicio companie nu a reuşit să trimită un robot pe Lună până la data stabilită (2018). Unele proiecte nu au fost însă abandonate.

Un alt finalist, de la organizaţia israeliană SpaceIL, eşuase în aprilie 2019 în încercarea de a deveni prima misiune finanţată din fonduri private care reuşeşte această performanţă.

Compania japoneză doreşte, de asemenea, să contribuie la programul Artemis al NASA, a cărui primă misiune fără echipaj uman este în curs de desfăşurare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...