G4Media.ro

VIDEO Negocieri politice la sânge în Parlamentul European: Ce șanse au candidații…

VIDEO Negocieri politice la sânge în Parlamentul European: Ce șanse au candidații – problemă din echipa Ursulei van der Leyen de a trece de votul comisiilor. Explicațiile lui Cioloș, Mureșan și Tomac

Negocierile politice sunt în toi la Strasbourg și la Bruxelles, unde marile grupuri politice își stabilesc în aceste zile strategia de urmat în ce privește votul comisiei van der Leyen. Sunt cel puțin cinci propuneri cu probleme (Rovana Plumb, Didier Reynders, Sylvie Goulard, Laszlo Trocsanyi, Janusz Wojciechowski) și trei mari grupuri politice direct interesate să negocieze un mare compromis: popularii europeni, socialiștii și Renew Europe.

Însă toate aceste trei mari grupuri știu că un mare compromis le-ar afecta imaginea publică, ar știrbi încrederea cetățenilor în UE și că Parlamentul European ar da dovadă de slăbiciune în fața Comisiei Europene dacă ar accepta fără obiecții echipa propusă de Ursula van der Leyen.

Prin urmare, într-un scenariu pesimist, cotat însă cu mari sanse, comisia trece fără probleme în urma trocului politic de tipul o mână spală pe alta. Într-un scenariu optimist, rațiunea învinge și comisarii cu probleme pică în comisiile de specialitate.

Oficial, liderii marilor grupuri politice anunță că nu au nimic de negociat, însă în spatele ușilor închise au început deja discuțiile, mai ales că liderul PPE, Manfred Weber, ar dori să treacă fără mare scandal toți comisarii. Marți și miercuri, parlamentarii români din grupul PPE discutau deja despre nevoia de a tempera atacurile la Rovana Plumb, tocmai pentru a ușura viitoarele aranjamente politice.

Liderul PMP, Eugen Tomac, atrage atenția într-un interviu pentru G4Media.ro că o eventuale cedare de la valorile UE înseamnă costuri uriașe.

”Din nefericire și pe holurile de la Strasbourg și Bruxelles se discută tot mai intens despre o încercare de a acoperi toate aceste chestiuni care erau de neconceput pe vremea lui Barroso, care țin de integritate, competență, erau fundamentale care conduce o echipă de conducere a UE. Această încercare de a se găsi un compromis pentru a merge înainte înseamnă o cedare uriașă în ce privește acelor valori care stau la baza UE”, a declarat Tomac.

Dacian Cioloș atrage atenția însă că procedura audierii comisarilor se anuță dură și că grupul Renew Europe, pe care îl conduce, nu va face ”negocieri pe sub masă.”

”Din partea grupului Renew Europe nu va exista o negociere de acest gen, pe sub masă. Noi intenționăm să anunțăm niște criterii pe baza cărora vom evalua comisarii, și anume atașamentul la valorile europene, al doilea e cel legat de integritate, trebuie să-ți clarifici situația când sunt suspiciuni formale sau de alt fel, al treilea criteriu e legat de competență și viziune pentru portofoliu și al patrulea criteriu legat de compatibilitatea dintre personalitatea celui desemnat și fișa postului comisiei”, a explicat Cioloș într-un interviu pentru G4Media.ro.

Liderului Grupului Renew Europe a explicat că procedura din acest an prevede că dacă comisarul desemnat este respins după prima audiere, Parlamentul poate să organizeze o audiere secundară în care să permită comisarului desemnat să aducă clarificări. Dacă nici după această audiere nu obține o majoritate de două treimi, atunci candidatul este respins și Ursula von der Leyen va cere statului o nouă nominalizare.

Despre candidatul Franței, Sylvie Goulard, acuzată de angajări fictive, Cioloș spune că, la fel ca toți ceilalți candidați, trebuie să convingă public. ”Sunt lucruri care nu sunt clarificate, ancheta care este în curs în Franța trebuie clarificată”, spune Cioloș despre Goulard, care face parte din grupul său politic.

Cioloș avertizează însă că și candidatul României, Rovana Plumb, are de dat câteva explicații la audierile din comisiile de specialitate: ”O întrebare firească ar fi de ce n-a fost de acord să meargă și să închidă acest caz dacă spune că-i nevinovată și l-a blocat colegii dânsei în Parlament. Asta e o întrebare foarte probabil la care va trebui să răspundă în comisia parlamentară unde va fi audiată”.

 

Siegfried Mureșan, vicepreședinte al celui mai mare grup politic din Parlamentul European, popularii europeni, amintește într-un interviu pentru G4Media.ro că niciuna dintre comisii nu a trecut prin Parlamentul European exact în forma în care a fost propusă.

”De fiecare dată cel puțin un comisar a fost declarat incapabil și nu suficient de pregătit pentru funcția de comisar european. Și asta în trecut, când aveai nevoie de o majoritate simplă pentru un aviz favorabil de la audieri. Acum, când e nevoie de majoritate de două treimi, e clar că mai mulți candidați nu vor întruni sprijinul Parlamentului European. Eu vreau pentru următorii cinci ani de zile o Comisie Europeană perfectă.

”Nu putem avea comisar european o persoană care a folosit incorect fonduri europene”, spun Siegfried Mureșan despre candidatul Franței, Sylvie Goulard. Însă și PPE are candidatul său problemă: Laszlo Trocsanyi, propus de guvernul Orban.

Audierea propunerilor de comisar este prevăzută să înceapă luni, 30 septembrie, și să se încheie joi, 8 octombrie. Audierea candidatului propus de România, Rovana Plumb, este programată pentru 2 octombrie. Însă Plumb riscă să nu mai ajungă la audieri dacă guvernul Dăncilă pică în urma moțiunii de cenzură pe care liberalii au anunțat că o vor depune pe data de 27 septembrie. În plus, Viorica Dăncilă și-ar dori la rândul ei postul de comisar, după cum a dezvăluit pe larg G4Media.ro

Noua Comisie Europeană ar trebui instalată până la începutul lunii noiembrie.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Speram ca Rovana sa cada grea ca plumbul din toate comisiile si comitetele UE,ne-a incurcat destul in tara,este o nulitate si o inutila !!!

 2. Ursula = mama hotilor si a coruptilor. Consicliu European e o RUSINE, avand printre propuneri infractori ca Roxana Plumb. UE trebuie sa dispara o komisareasa bolșevica gen Ursula v. Leyen, urmasa lui Merkel, prietena lui Putin.

 3. Normal ca sunt probleme cu candidatii din Romania, Polonia si Ungaria. Noi am intrat in doar in calitate de slugi si de piete de desfacere in UE. Cum sa emitem pretentii si sa revendicam de facto ce exista in tratat?! Stiu foarte bine britanicii de ce ies din Uniune.

  • Deci problema nu e cu Tzatza Rovana Ciorditoarea inca de cand manarea Miraj Bucuresti sau de cand, ministresa mediului fiind, juniorul Plumbuit isi inmatricula masinile in Bulgaria ca sa nu plateasca taxa de … ghici? mediu! Belina a venit ca cireasa de pe tortul de ciordeli mici sau mari dar permanente…
   Toate astea nu sunt problemele „candidatului” din Romania, Victorash creier de iepurash?
   Mai las-o jos cu slugi, piete si alte rahaturi din repertoriul de mustaciosi priponiti la Rahova, ca macane rau bai baiatule!!

 4. Persoana in cauza nu are ce cauta in acel post. Este lipsita de competente in materie , nu este un post politic, iar suspiciunea de lipsa de integritate creeaza mari probleme Sa lamureasca prioritar. , cazul cu dosarul Belina, cum afirma Dl Pascu ,( comisarii nu au imunitate) si daca se trezesc in „belea” strica imaginea UE si nu numai. .