G4Media.ro

VIDEO Eugen Tomac, despre șansele Rovanei Plumb de a ajunge comisar european:…

VIDEO Eugen Tomac, despre șansele Rovanei Plumb de a ajunge comisar european: Avem o Dăncilă în interior, să o exportăm pe Dăncilă la Bruxelles este prea mult

Liderul Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, afirmă într-un interviu pentru G4Media.ro, că este regretabil că România exportă modelul Dăncilă în Uniunea Europeană, dar că există șanse ca toate candidaturile cu probleme de integritate (Polonia, Ungaria, Franța, Belgia) să treacă în urma negocierilor politice. ”Din nefericire și pe holurile de la Strasbourg și Bruxelles se discută tot mai intens despre o încercare de a acoperi toate aceste chestiuni care erau de neconceput pe vremea lui Baroso, care țin de integritate, competență, erau fundamentale pentru o echipă de conducere a UE”, mai spune Tomac în interviul pentru G4Media.ro

Redăm mai jos cele mai relevante declarații

  • Este regretabil că am ajuns să exportăm modelul Dăncilă în Uniunea Europeană. Pe Rovana Plumb n-o recomandă aproape nimic. A gestionat fondurile eurpene în România iar România a avut cea mai mică rată de absorbție de fonduri europene. Este foarte greu să susții o asemenea candidatură, orice negociere.
  • Chiar și în cadrul grupului PPE există opinii împărțite, delegația României va avea o dezbatere chiar astăzi (marți) pe acest subiect. Urmează să tranșăm această chestiune, dincolo de patriotismul acesta mimat de mulți, nu trebuie să ne opunem unui române, este foarte important ce exportăm. Soluția Plumb este o soluție proastă.
  • Este un om politic șters, nu a confirmat politic, nu are nici o reușită majoră care să o recomande pentru această responsabilitate uriașă. Plus că s-a făcut scut în parlament împotriva acuzațiilor care i s-au adus și astfel s-a închis un dosar. Este esențial pentru noi să depășim acest nivel destul de scăzut al reprezentării în politică. Avem o Dăncilă în interior, să o exportăm pe Dăncilă la Bruxelles este prea mult.
  • Ce spune despre candidații cu probleme la postul de comisar (Franța, Ungaria, Polonia, Belgia). Vor trece sau comisia riscă să pice? Din nefericire și pe holurile de la Strasbourg și Bruxelles se discută tot mai intens despre o încercare de a acoperi toate aceste chestiuni care erau de neconceput pe vremea lui Baroso, care țin de integritate, competență, erau fundamentale care conduce o echipă de conducere a UE.
  • Această încercare de a se găsi un compromis pentru a merge înainte înseamnă o cedare uriașă în ce privește acelor valori care stau la baza UE. În fața unor amenințări reale din partea populiștilor europeni, cetățenii au înțeles pericolul și au ieșit la vot, au dat un vot de încredere pentru optimismul european. Tocmai de aceea, exigențele care țin de formarea Comisiei, faptul că azi se încearcă într-un mod destul de direct și brutal trece cu vederea chestiuni care erau de nenegociat în urmă cu zece ani, sunt o cedare care poate costa mult pe termen mediu și lung UE.
  • Încep audierile comisarilor de săptămâna viitoare, îmi este foarte greu să mă pronunț. Foarte mulți exprimă o îngrijorare față de statele care au activat art 7, unde există probleme cu statul de drept și atașamentul guvernelor față de valorile fundamentale, azi îmi este greu să mă pronunț dacă se va întruni acel consens sau nu.

Context. Audierea viitorilor comisari europeni este programată să aibă loc în Parlamentul European la sfârșitul lunii septembrie. Decizia finală aparține Parlamentului, însă sunt tot mai multe voci care susțin că deși echipa Ursulei von der Leyen ridică mari probleme de integritate, sunt șanse mari să treacă în urma negocierilor politice între marile blocuri politice, având în vedere că ambele au propuneri considerate inacceptabile de rivalii politici.

Citește și

VIDEO Corina Crețu, Pro România: Nu o voi obstrucționa pe Rovana Plumb în drumul ei spre Comisia Europeană / Știu că în cazul României a fost o sugestie de a fi restrase candidaturile

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.