G4Media.ro

VIDEO Manifestaţii violente în Columbia: ONU îşi exprimă îngrijorarea şi cere o…

VIDEO Manifestaţii violente în Columbia: ONU îşi exprimă îngrijorarea şi cere o anchetă independentă

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului şi-a exprimat duminică îngrijorarea după manifestaţiile violente din Cali, în Columbia, care s-au soldat cu 14 morţi, îndemnând la dialog şi la o anchetă independentă, informează AFP.

Armata columbiană a început să desfăşoare sâmbătă, la ordinul preşedintelui Ivan Duque, circa o mie de soldaţi în Cali, al treilea oraş al ţării şi epicentrul manifestaţiilor antiguvernamentale, la o zi după confruntări între manifestanţi, poliţişti şi civili înarmaţi.

„Este esenţial ca toţi cei care ar putea fi implicaţi în violenţe ce au cauzat răniri sau decese, printre care responsabili oficiali, să facă obiectul unor anchete rapide, eficiente, independente, imparţiale şi transparente şi ca cei responsabili să fie traşi la răspundere”, a declarat Michelle Bachelet într-un comunicat.

Biroul acesteia a raportat că, începând de vineri, 14 persoane au fost ucise şi alte 98 au fost rănite, dintre care 54 cu arme de foc.


Un anchetator al Parchetului din Cali a tras asupra mulţimii, ucigând doi civili, înainte de a fi linşat de manifestanţi, potrivit Parchetului.

Aceste violenţe au intervenit după exact o lună de la revolta din 28 aprilie împotriva unui proiect de reformă fiscală, rapid abandonat, înaintat de preşedintele de dreapta Ivan Duque, ce viza majorarea TVA şi extinderea bazei de impozitare a veniturilor.

Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a atenţionat de asemenea asupra unor informaţii conform cărora indivizi ar fi tras asupra manifestanţilor în prezenţa poliţiei oraşului.

Michelle Bachelet, fostă preşedintă chiliană, a îndemnat toate părţile implicate „să pună capăt tuturor formelor de violenţă, inclusiv vandalism”, subliniind că doar dialogul ar putea oferi o soluţie.

Sursa Agerpres

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter