G4Media.ro

VIDEO EXPLAINER EUROVOT/ Tot ce trebuie să știi pentru #AlegeriUE2024: (3) Ce…

Sursa foto; Unsplash / Guillaume Périgois

VIDEO EXPLAINER EUROVOT/ Tot ce trebuie să știi pentru #AlegeriUE2024: (3) Ce este un „Spitzenkandidat”?

Ce este un „Spitzenkandidat”? În cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, cetățenii UE nu decid numai componența viitorului legislativ, ci au un cuvânt de spus și asupra viitorului președinte al Comisiei Europene.

Înaintea alegerilor europarlamentare din 2014, Parlamentul a solicitat grupurilor politice europene să nominalizeze candidați pentru șefia Executivului de la Bruxelles. Procedura alegerii unui „candidat cap de listă” a devenit cunoscută drept „Spitzenkandidat”, din limba germană. Obiectivul acestei proceduri a fost îmbunătățirea legitimității democratice a procesului decizional european. Astfel, cetățenilor li s-a permis să influențeze direct, prin votul lor, alegerea viitorul președinte al Comisiei.

Alegerile din 2014 au rezultat în alegerea lui Jean-Claude Juncker în această funcție. În urma alegerilor europene din mai 2019, Consiliul European i-a propus-o Parlamentului pe Ursula von der Leyen pentru a fi numită în funcția de președintă a Comisiei Europene, deși ea nu se numărase printre candidații cap de listă.

Parlamentul a confirmat înaintea alegerilor din acest an importanța aplicării mecanismului „Spitzenkandidat”.

Pentru alegerile din acest an, Grupul Partidului Popular European a ales-o pe Ursula von der Leyen la congresul partidului, care a avut loc la București pe 7 martie.

Candidatul „cap de listă” pentru Partidul Socialiștilor Europeni, luxemburghezul Nicolas Schmit, a fost nominalizat în timpul congresului membrilor care a avut loc la Roma pe 2 martie.

Grupul „Renew Europe Now” și-a anunțat candidații pe 20 martie – Marie-Agnes Strack-Zimmermann (Germania), Sandro Gozi (Italia) și Valérie Hayer (Franța). „Renew Europe Now” include Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Partidul Democrat European și Renaissance.

Pentru Partidul Verzilor Europeni, germana Terry Reintke și olandezul Bas Eickhout au fost aleși la congresul partidului de la Lyon din 2 februarie.

Alianța Liberă Europeană (ALE) i-a propus pe Raül Romeva din Spania și Maylis Roßberg din Germania, iar austriacul Walter Baier (Austria) va fi candidatul Stângii Europene.

Grupul Identitate și Democrație (ID) și Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) nu au desemnat oficial niciun candidat „cap de listă”.

O dezbatere între candidații principali, organizată de Uniunea Europeană de Radiodifuziune va avea loc pe 23 mai, în hemiciclul Parlamentului de la Bruxelles.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...