G4Media.ro

EXCLUSIV Cum încearcă opoziția democratică din Belarus să își asigure sprijinul forțelor…

EXCLUSIV Cum încearcă opoziția democratică din Belarus să își asigure sprijinul forțelor de ordine loiale lui Lukașenko. Interviu VIDEO cu Valery Kavaleuski, șeful de cabinet al Svetlanei Tihanovskaia

Una dintre mizele opoziției democratice din Belarus este dialogul cu forțele de ordine care ascultă ordinele lui Aleksandr Lukașenko și care acum sunt îngrijorate de soarta lor într-un Belarus democratic, a declarat într-un interviu pentru G4Media.ro Valery Kavaleuski, șeful de cabinet al Svetlanei Tihanovskaia, lidera opoziției.

Scopul acestui dialog este încetare violențelor împotriva protestatarilor, la ordinele lui Aleksandr Lukașenko.

Valery Kavaleuski a mai spus că opoziția încearcă să organizeze noi proteste de masă începând cu 25 martie, când se celebrează Ziua Independenței. Venit la București pentru discuții cu autoritățile române, Kavaleuski explică de ce echipa Svetlanei Tihanovskaia activează în exil, în Lituania, și care sunt principalele mize ale opoziției democratice.

Vezi integral interviul cu Valery Kavaleuski în variantă video

 

Cristian Pantazi: Veniți din Vilnius, Lituania. De ce nu din Belarus?
Valery Kavaleuski: De fapt, vin din Berlin, înainte am fost la Bruxelles. Dar aveți dreptate, acum lucrez din Lituania, pentru că Svetlana Tihanovskaia a fost forțată să părăsească Belarus în august 2020, imediat după alegeri, când a vrut să conteste rezultatul scrutinului prezidențial. KGB (forțele de securitate locale – n.red.) a forțat-o să plece din Belarus, și ea și-a stabilit cartierul general la Vilnius, iar recent m-a invitat să mă alătur echipei sale, pentru a mă ocupa de relațiile externe.

Cristian Pantazi: Ce vi s-ar întâmpla dacă v-ați întoarce acum în Belarus?
Valery Kavaleuski: E foarte nesigur. Guvernul a deschis dosare penale împotriva Svetlanei Tihanovskaia și a echipei sale. Așa că aproape oricine lucrează cu Svetlana pentru a aduce schimbări democratice în Belarus este sub amenințarea arestului.

Cristian Pantazi: Care e situația acum în Belarus? Vă așteptați la noi proteste în această primăvară?
Valery Kavaleuski: Oamenii vor să protesteze. Guvernul încearcă din greu, prin intermediul represiunii, să stopeze protestele. Există zilnic verdicte împotriva deținuților politici. Oamenii sunt arestați, uneori pentru motive ridicole. Un exemplu – femei bătrâne care citeau cărți în trenul care le ducea spre Belarus, arestate și amendate. Deci represiunea guvernului continuă, dar în același timp protestele continuă zinic. Sunt mai mici din cauza violenței și protestelor, dar oamenii vor să protesteze, suntem foarte încrezători.

Dan Tăpălagă: Recent, Svetlana Tihanovskaia a spus că ”am pierdut strada”. Ce s-a întâmplat mai exact?
Valery Kavaleuski: Aș reformula puțin. Ce s-a întâmplat e că guvernul a intrat în contra-ofensivă în octombrie anul trecut pentru a stopa protestele oamenilor. A încercat să distrugă protestele și să înlăture imaginile și simbolurile. Au vânat simbolurile mișcării, mai ales steagurile purtate de protestatari. I-au împins pe protestatari în cartierele mărginașe, apoi și mai departe. Ulterior, au început să intre în casele și apartamentele oamenilor care arborau la fereastră aceste steaguri și simboluri, iar oamenii riscă arestarea.

Asta nu înseamnă că protestele s-au încheiat. Oamenii vor să protesteze față de violență și teroare și suntem convinși că protestele vor fi reluate curând.

Dan Tăpălagă: Credeți că Aleksandr Lukașenko mai poate fi înlăturat de la putere?
Valery Kavaleuski: Vrem să avem dialog politic. Avem o criză politică profundă în Belarus și singura soluție pentru rezolvarea ei e dialogul. Și asta încercăm să facem. Există presiune internă prin proteste, există presiune externă prin poziția consolidată a comunității internaționale – toate îl forțează pe Lukașenko să se așeze la masă și să dialogheze cu societate.

Dan Tăpălagă: Un dialog prin care să îl convingeți pe Lukașenko să renunțe la putere sau să o împartă?
Valery Kavaleuski: Noi vrem noi alegeri. Aceasta e prioritatea noastră. El ar putea decide să candideze, dar trebuie să fie alegeri democratice, libere și corecte, sub supravegherea OSCE. Din păcate, din 1994, când Lukașenko a venit la putere în urma unor alegeri libere, toate scrutinurile au fost falsificate, rezultatele nu au fost legitime. Nu suntem siguri dacă ar vrea să candideze în alegeri libere, dar dacă decise să o facă, e în regulă. Iar obiectivul nostru sunt noi alegeri libere pentru a rezolva criza politică.

Cristian Pantazi: Care sunt următoarele mișcări ale forțelor democratice din Belarus?
Valery Kavaleuski: Mobilizăm oamenii pentru a reîncepe protestele. Pe 25 martie e Ziua Națională și în mod tradițional oamenii ies pe străzi și celebrează. Acesta ar putea fi începutul protestelor de masă. Probabil ele vor apărea gradual, pe măsură ce oamenii își recapătă încrederea.

În paralel, încercăm să lucrăm cu oamenii din cadrul forțelor de ordine, să comunicăm cu ei pe limba lor, să le spunem să nu folosească violența, să nu arunce oamenii în închisori. Una dintre cele mai mari temeri ale oamenilor din forțele de ordine e că u își vor găsi un loc în noul Belarus.

Cristian Pantazi: Exact cum s-a întâmplat în Irak.
Valery Kavaleuski: Exact.

Cristian Pantazi: Există printre aceștia oameni cu care puteți vorbi?
Valery Kavaleuski: Sunt contacte neoficiale pentru că totul e controlat strict de guvern. Ei încearcă să oprească orice contact între forțele democratice și sotțele de ordine. Dar da, discutăm cu ei, le punem întrebări, încercăm să aflăm îngrijorările și temerile lor, îi asigurăm că vor avea un loc în noul Belarus, își vor păstra locurile de muncă, subvențiile pentru case. Și, cel mai important, vor putea să își facă meseria în continuare pe baza statului de drept, nu pe baza interesului unei singure persoane.

Dan Tăpălagă: Aveți contacte constante cu partenerii străini, veți avea întâlniri acum cu autoritățile române. Ce așteptări aveți din partea lor?
Valery Kavaleuski: Pentru noi e foarte important să vedem că România e parte din acest concert internațional care susține forțele democratice din Belarus. Vrem să vedem că această poziție se consolidează. Vrem să vedem că guvernul român să îi comunice clar lui Lukașenko că nu mai este considerat președinte legitim și că această criză politică trebuie rezolvată.

Cristian Pantazi: Vă asteptați ca România să acționeze, să pledeze cauza Belarusului și pe lângă instituțiile europene, cum s-a întâmplat la debutul crizei?
Valery Kavaleuski: Am aprecia acest lucru, dacă România va adopta o poziție mai fermă și ar juca un rol mai important în acest proces. Unul din instrumentele importante ale Uniunii Europene sunt sancțiunile, iar România are suficientă greutate în UE pentru a iniția sancțiuni sau pachete de acțiuni. Au fost deja trei asemenea pachete de sancțiuni, România poate iniția și ar putea susține al patrulea pachet.

Cristian Pantazi: Credeți că exeperiența României cu Moldova și know how-ul Bucureștiului în relația cu parteneri ca Moldova sau Ucraina este utilă pentru cauza dvs din Belarus? Vedeți România ca pe un jucător, aici, în regiune?
Valery Kavaleuski: Sigur, România este foarte aproape de noi. Am făcut parte din lagărul socialist acum mult timp în urmă iar ceea ce este important nu este doar experiența din Moldova sau Ucraina, ci și experiența tranziției de la totalitarism la democrație. Avețio o experiență serioasă din care dorim să învățăm. Mai devreme sau mai târziu vom veni în România pentru experiența voastră, pentru lecțiile învățate de voi, pentru sfaturile voastre despre tranziție. Dar la acest moment este foarte important pentru noi să puneți suficientă presiune pe Lukașenko, pentru a-l determina să vină la masă pentru a discuta o soluție la criza politică.

Dan Tăpălagă: Este implicată Rusia în evenimentele din Belarus și cum anume susține Rusia regimul lui Lukașenko?
Valery Kavaleuski: Imediat după alegeri, Rusia a recunoscut rezultatul alegerilor și a părut cumva deranjată de proteste, sunt deja șapte lui de când au început și ele nu s-au încheiat. Lukașenko este un lider foarte impredictibil, un partener impredictibil pentru Rusia. Au fost supărați foarte multă vreme pe Lukașenko dar în același timp par să fie dispuși să-și riște investiția în Belarus. Riscând din nou, Lukașenko ar putea să-și încalce promisiunile date Rusiei că va rezolva criza, că va face reforma constituțională. Nu a făcut toate aceste lucruri. Vedem că Rusia riscă cu Lukașenko. Oamnii văd aceste violențe și știu că aceste violențe sunt posibile pentru că Rusia l-a susținut pe Lukașenko la un moment dat. Așa că pe termen lung Rusia ar putea pierde dacă vor continua să-l susțină pe Lukanșenko în acest mod.

Cristian Pantazi: Aveți un dialog cu Moscova în acest moment, pentru a le prezenta perspectiva dvs asupra evenimentelor?
Valery Kavaleuski: Am invitat în mod constant Rusia la dialog, suntem dispuși să-i informăm despre intențiile și obiectivele protestului. Protestul nu e o mișcare geopolitică și nu vizează nici o schimbare în politica externă către Est sau către Vest. Oamenii din Belarus vor ca această criză politică să fie rezolvată, vor să aibă alegeri libere și corectă, să aleagă pe cineva care să conducă țara, pe cineva responsabil, competent.

Dan Tăpălagă: Ați spus că pe 25 Martie protestele vor începe din nou, în acest scenariu, Svetlana Tihanovskaia va rămâne în Lituania sau se va întoarce în Belarus pentru a susține mișcarea de protest și pentru a convinge oamenii să iasă în stradă?
Valery Kavaleuski: Revenirea în Belarus este întrebarea noastră numărul 1. Cu toții dorim să mergem acasă cât mai curând posibil. La acest moment este foarte nesigur, guvernul a deschis aceste procese penale împotriva Svetlanei. Ne vom întoarce în Belarus când condițiile vor permite, când va fi sigur, când vom avea garanții de la partenerii noștri internațional și de asemenea din partea Rusiei că totul va fi în regulă și că Svetlana nu va fi anchetată.

Cristian Pantazi: Încă o întrebare, pe tema dialogului pe care ați spus că îl aveți cu forțele armate și de securitate. Este destul de neobișnuit într-o criză politică. Cât de importante sunt ele în ecuația politică?
Valery Kavaleuski: În acest moment, Lukașenko are o sigură resursă: instituțiile de foță, care pot acționa violent împotriva oamenilor. Lukașenko nu dispune de resurse financiare, nu are ideologie, suport popular, a pierdut conexiunea cu oamenii de rând. Nu are nici o viziune în ce privește țara, economia nu arată bine, nu are bani ca să-i arunce oamenilor, hai să vă dau ceva pentru măncare sau băutură, oamenii văd că singura lui resursă sunt acum instituțiile de forță, forța brută, frica. Așa rezolvă situația acum, doar prin violență, nu prin dialog. Nu face nici o încercare să discute cu oponenții politici să spună, uite, avem o criză politică, trebuie să o rezolvăm, haideță să discutăm ce se poate face. Oamenii găsesc această situație inacceptabilă. Nu vor să mai fie acolo, dar oamenii vor să discute cum se poate rezolva această criză.

Cristian Pantazi: Cu speranța că Belarus nu va trece prin situația României din decembrie 89, cu proteste sângeroase pe străzi, vă mulțumim pentru interviu și sperăm să vă vedem la următorul interviu venind din Belarus.

Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Video: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Sper să reușească schimbarea de putere mai ușor decât noi. Foarte bun articolul.

  2. natiunea care l-a dat la gulag pe Gucifer si care s-a sters la basau cu 6 milioane de voturi e interesata in democrateala