G4Media.ro

VIDEO „Estrela de Fura”. Un rubin uriaş de 55,22 carate, cel mai…

Sursa foto: Captură video - YouTube / Sotheby's

VIDEO „Estrela de Fura”. Un rubin uriaş de 55,22 carate, cel mai mare scos vreodată la licitație, a fost adjudecat la New York pentru suma record de 34,8 milioane de dolari

Un rubin uriaş de 55,22 carate, denumit ”Estrela de Fura”, cel mai mare scos vreodată la licitaţie, a fost adjudecat joi la New York pentru suma de 34,8 milioane de dolari, un record pentru această piatră, a anunţat casa de licitaţii Sotheby’s, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Tăiat şi modelat dintr-o piatră brută de 101 carate descoperită în septembrie într-o mină din Montepeuz, Mozambic, exploatată de compania Fura Gems, rubinul a fost atracţia principală a acestei vânzări de bijuterii cu 100 de loturi.

El a fost oferit la un preţ de pornire de 21 milioane de dolari şi a fost adjudecat pentru 34,8 milioane de dolari cu tot cu taxe şi comisioane de către un cumpărător anonim prin telefon.

 

O purtătoare de cuvânt a casei de licitaţii Sotheby’s a declarat pentru AFP că acesta este un „colecţionar privat din Orientul Mijlociu”, fără a oferi alte detalii.

Precedentul record aparţinea unui rubin din Myanmar de 25,59 de carate, vândut pentru 30,33 milioane de dolari cu tot cu taxe de către Sotheby’s la Geneva în 2015.

Scoaterea la licitaţie a acestei bijuterii extrem de rare, care a fost expusă la Hong Kong, Taipei, Singapore, Geneva, Dubai şi New York, a fost un eveniment major pentru lumea bijuteriilor.

„Este o adevărată minune a naturii. Orice rubin care iese din pământ şi ajunge să depăşească cinci carate ca rubin şlefuit este ceva rar. Un rubin de 10 carate este foarte rar. Unul de 20 de carate este aproape nemaivăzut. Un rubin de peste 50 de carate este ceva unic în viaţă”, a declarat pentru AFP Quig Bruning, şeful departamentului de bijuterii pentru Americi de la Sotheby’s, Quig Bruning.

În cadrul aceleiaşi licitaţii, „The Eternal Pink”, un diamant roz rar de 10,57 de carate, provenit dintr-o mină din Botswana, a fost vândut la acelaşi preţ de 34,8 milioane de dolari, un record pe carat (3,29 milioane de dolari) pentru o piatră de această culoare.

Actualul record absolut în ceea ce priveşte preţul de vânzare al unui diamant roz a fost atins la Hong Kong în 2017, când „Pink Star” (59,60 carate) a fost cumpărat pentru suma de 71,2 milioane de dolari.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. pu.li.mea poate doar sa se mire de cat de multi bani poate o persona sa strive pe un ca.cat de piatra