G4Media.ro

VIDEO Cum va rezista meseria de actor de teatru de animație în…

VIDEO Cum va rezista meseria de actor de teatru de animație în fața concurenței cu tehnologia. Actorul Mădălin Costea: Interacțiunea cu publicul nu va dispărea, ne vom adapta

Evoluția tehnologiei poate avea un impact semnificativ asupra meseriei de actor de teatru în general și asupra aceleia de actor de animație, în particular. Vorbim pe de o parte de oportunități creative noi de îmbinare a artei cu tehnologia, dar pe de altă parte și de provocări.

Care e viitorul meseriei în acest context, cine și cum se adaptează noilor condiții și cât de aprigă este competiția dintre telefoane, tablete și alte device-uri pe de o parte și sala de teatru pe de altă parte, sunt câteva dintre întrebările pe care și le pun tinerii actori.

Pe de o parte, tehnologiile precum proiecțiile digitale, animația computerizată sau efectele speciale pot fi integrate în producțiile de teatru de animație pentru a adăuga un nivel suplimentar de spectaculozitate și a îmbunătăți experiența publicului.

De exemplu, pot fi utilizate proiecții pentru a crea efecte de mișcare sau pentru a prezenta imagini de fundal complexe care ar fi dificil de reprodus cu decoruri fizice. Dar evident, lucrurile nu se opresc doar acolo: utilizarea tehnologiei poate avea diferite forme.

Pe de altă parte, există riscul ca tehnologia să înlocuiască prea mult prezența fizică a actorului și capacitatea sa de a transmite emoții și interacționa cu publicul în timp real.

De asemenea, tehnologia poate fi costisitoare și pot fi necesare resurse financiare semnificative pentru a o integra în producțiile de teatru.

G4Media a discutat cu Mădălin Costea, un tânăr actor de animație de la Teatrul de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia.

El consideră că tehnologia poate fi folosită ca un instrument suplimentar pentru a spori calitatea spectacolelor, dar nu ar trebui să înlocuiască complet tradiția teatrului de animație, care se bazează pe prezența fizică a actorului și interacțiunea sa cu publicul.

”Încetul cu încetul, teatrul de animație acceptă tehnologia. Chiar în repertoriul teatrului nostru avem un spectacol, Regele supărat pe clovn, de Matei Vișniec, unde folosim elemente de tehnologie, de proiecție 3D… Chiar și copiii poartă niște ochelari 3D.

Sunt de părere că în 20 de ani să zicem, teatrul va fi puțin mai încorporat în tehnologie, să zicem așa. Dacă în ziua de azi folosim proiecții 3D, tablete, chiar și telefoane mobile sau alte gadgeturi, asta nu înseamnă că interacțiunea dintre actor și public va dispărea.

Asta va rămâne o constantă. Chiar dacă noi încorporăm elemente noi de tehnologie, interacțiunea va rămâne. Acel gram de conexiune nu se poate realiza doar prin gadgeturi” spune Mădălin Costea.

Consideră că meseria de actor de animație nu este pusă în pericol de această concurență cu gadgeturile.

”Această meserie va ține mult și bine. Una dintre constantele de care avem nevoie în vianță este teatrul. Ne putem uita de-a lungul istoriei… omenirea a trecut prin războaie, molime, dar ceea ce tot timpul a rezistat a fost teatrul, indiferent dacă a fost teatru de animație sau teatru dramatic.

Meseria asta se va adapta conform noilor vremuri” a adăugat Mădălin.

Mădălin Costea are 33 de ani. S-a născut în 1990 la Târgu Mureș și a absolvit Universitatea de Arte din oraș, specializarea Artele Spectacolului – Actorie  și a obținut un masterat în 2015.

A jucat la Teatrul Național din Târgu Mureș, Teatrul Aureliu Manea Turda, Teatrul de Arta din Deva, Teatrul Masca din Bucuresti, Teatrul Regina Maria din Oradea și Teatrul de Papusi Prichindel din Alba Iulia.

Spectacole în care a jucat:

– Zorba Grecul, Teatrul National din Târgu Mureș
– Domnul Jurdan, Teatrul Regina Maria din Oradea
– Farsa Jupânului Pathelin, Teatrul de Vest din Reșița
– Visul unei nopti de vara, Teatrul Masca din București
– Revizorul, Teatrul Studio din Târgu Mureș
– Ciobanul și Domnița, Teatrul de Păpuși din Alba Iulia
– Hansel și Gretel, Teatrul de Păpuși din Alba Iulia
– Merlin, Teatrul Scena din Târgu Mureș, jucată la Festivalul Sighișoara Medievală 2011
– Crăiasa Zăpezii, Teatrul de Păpuși din Alba Iulia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. 🙂