G4Media.ro

VIDEO Cum organizezi o inițiativă cetățenească europeană / „După alegerile europene, Inițiativa…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

VIDEO Cum organizezi o inițiativă cetățenească europeană / „După alegerile europene, Inițiativa cetățenească europeană este cel mai puternic drept de participare cetățenească pe care îl avem în calitate de cetățeni ai UE”

„Inițiativa cetățenească europeană este un drept al fiecărui cetățean al UE de a înainta o idee sau o propunere Comisiei Europene într-un domeniu care-l interesează și în care vrea ca UE să facă mai mult”, asta este definiția dată de Daniela Vancic Inițiativei Cetățenești Europene, într-un interviu acordat ENTR România.

Daniela Vancic, după cum scrie în pagina de descriere de pe site-ul Inițiativei, este manager de programe europene la Democracy International și gestionează campaniile lor pentru consolidarea democrației directe și a participării cetățenilor la toate nivelurile politice.

„Este primul și singurul instrument de democrație participativă transnațională din lume.”, a mai spus Daniela.

Întebată de ce ar trebui ca cetățenii, în special tinerii, să fie interesați de subiect, răspunsul Danielei a fost: „Tinerii ar trebui să se intereseze de Inițiativa Cetățenească Europeană pentru că este o oportunitate pentru ei de a se exprima și de a-și face auzită vocea pe un anumit subiect.”

Ce este aceea „o inițiativă cetățenească europeană”?

Inițiativa Cetățenească Europeană este un mecanism prin care fiecare cetățean al UE, poate propune către Comisia Europeană un anume subiect sau sugera o acțiune într-un anumit domeniu, aceasta numindu-se „inițiativă”,scopul fiind ca UE să schimbe sau să adopte legislația propusă de inițiativă.

Pe scurt, pentru ca o inițiativă să poată fi considerată validă și luată în considerare de către Comisie, aceasta trebuie semnată de 1 milion de cetățeni din întreaga Uniune.

Cum organizezi o inițiativă?

Înainte de a lansa inițiativa, e nevoie de înființarea unui grup de organizatori, care se supune câtorva reguli.

Grupul trebuie să fie format din cel puțin 7 cetățeni ai UE, care locuiesc în cel puțin 7 țări diferite ale UE. Nu este necesar să fie toți din 7 țări diferite, dar trebuie să locuiască în țări diferite și aibă vârsta necesară pentru a vota la alegerile pentru Parlamentul European în țara lor.

Apoi se depune o cerere de înregistrare la Comisie. Înainte de a se înregistra propunerea de inițiativă, Comisia va verifica o serie de criterii juridice, în special dacă propunerea. se încadrează într-un domeniu în care are competența de a acționa.

Odată ce inițiativa este înregistrată, se poate stabili data de începere a colectării declarațiilor de susținere din partea cetățenilor din întreaga UE.

Care sunt următoarele etape ale înființării inițiativei?

Inițiativa trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care

Dacă inițiativa îndeplinește toate condițiile, Comisia o va lua în considerare.

În termen de 1 lună

  • funcționarii UE se vor întâlni cu cei ce au înaintat inițiativa.

În termen de 3 luni

  • inișceștia vor avea o audiere publică la Parlamentul European pentru a explica inițiativa.

În termen de 6 luni

Comisia va emite un răspuns oficial – și va explica de ce va propune sau nu o nouă lege pe baza propunerii.

Inițiativa Europeană Cetățenească este una dintre formele prin care cetățenii UE pot lua contact direct cu demnitarii europeni și își pot face vocea auzită.

După alegerile europene, Inițiativa cetățenească europeană este cel mai puternic drept de participare cetățenească pe care îl avem în calitate de cetățeni ai UE.” a mai spus Daniela Vancic, pentru ENTR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...