G4Media.ro

Victor Costache: Trebuie recalculată decontarea peste tot în sistemul de sănătate. Dacă…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Victor Costache: Trebuie recalculată decontarea peste tot în sistemul de sănătate. Dacă vom continua să subevaluăm actul medical și să-l subdecontăm, noile spitale regionale se vor dărâma pe noi, în 5-6 luni nu o să putem să plătim nici măcar service-ul la echipamentele de top pe care le cumpărăm pe fonduri europene

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat, luni, într-o conferință de presă, că proiectul propus de Ministerul Sănătății ca spitalele și clinicile private să acceseze fondurile alocate pentru programele naționale de sănătate pune în centru pacientul și evaluarea și decontarea corectă a actului medical. Victor Costache a spus că, în caz contrar, spitalele regionale care se construiesc „se vor dărâma pe noi, în 5-6 luni nu o să putem să plătim nici măcar service-ul la echipamentele de top pe care le cumpărăm pe fonduri europene”. În plus, se va renunța la criteriul celui mai mic preț pentru achizițiile din spitale.

Întrebat despre criticile față de proiect, ministrul Sănătății a replicat: „De câte ori se modernizează ceva în medicină se scoate această fantomă, această utopie a privatizării. Noi ne dorim să punem pacientul în centrul sistemului și să lăsăm pacientul să aleagă. Știți foarte bine situația catastrofică în care ne aflăm ca sistem sanitar, iar una dintre cauze a fost această îngrădire a pcienților, iar scopul acestor măsuri legislative este să ieșim din acest fenomen de îngrădire a drepturilor pacienților”.

Victor Costache a precizat că spitalele private care au fost incluse în programele naționale din anii 2013- 2014. „Era lăsată în suspans această formulare ambiguă, când sunt excedate anumite capacități de primire, lucru absolut ambiguu și, dacă ne uităm, greu de interpretat. Dacă ne uităm la recomandările Comisiei Europene și la locul pe care ne situăm pe harta Europei în privința sistemului sanitar, cu siguranță aceste capacități sunt depășite. Deci este vorba de o updatare firească a unei legislații din 2014”, a subliniat ministrul.

Costache a menționat că proiectul conține mai multe măsuri de modernizare a actului medical.

„Este vorba de acordarea serviciilor medicale integrate, după exemplul celorlalte țări europene. Este exemplificat cu situația copiilor cu autism, cărora li se plătea medicația, dar nu li se asigura suportul mult mai necesar a tot ce înseamnă logoped sau psiholog. De asemenea, pacientele care sufereau de cancer mamar nu aveau voie să le fie refăcut decât un singur sân. Eram singura țară din Europa cu această aberație”, a explicat Victor Costache.

Ministrul Sănătății a mai declarat că în programele naționale de sănătate este interzisă coplata, iar anul trecut au fost sancționate două centre care găsiseră tot felul de subterfugii pentru a taxa programul de radioterapie.

„În programul de radioterapie s-a calculat corect și s-a acoperit integral costul. Trebuie recalculată decontarea peste tot la nivelul actului medical din România, care se va face în etape. Gândiți-vă că noi construim spitale regionale și, dacă continuăm să subevaluăm actul medical și să-l subdecontăm, atunci se vor dărâma pe noi, în 5-6 luni nu o să putem să plătim nici măcar service-ul la echipamentele de top pe care le cumpărăm pe fonduri europene. Această politică a serviciilor păguboasă, această concepție veche a decontării serviciilor medicale ne-a adus în situația în care ne aflăm și trebuie să ieșim din ea. Tot din cauza acestei politici, noi plătim anual undeva dla 200 de milioane de euro clinicilor din afară”, a spus ministrul.

Victor Costache a precizat, de asemenea, că se va renunța și la criteriul prețului cel mai mic pentru achizițiile în sănătate.

„S-a mers mult pe cel mai mic preț în achizițiile publice și am ajuns în spitale să achiziționăm pe criteriul prețului, nu al calității. Să nu spun de un spital mare din București unde aparatul de RMN nu funcționează când sunt sub minus 5 grade. De aceea am introdus criteriul cel mai bun raport calitate-preț”, a spus ministrul.

Citește și Vlad Mixich: Curajoasă politic propunerea Guvernului de a liberaliza complet programele naționale de sănătate, dar trebuie introdusă și o măsură foarte nepopulară, ca medicii cu poziții de răspundere să aleagă unde lucrează, la stat sau la privat, altfel nu e competiție reală

Secretarul de stat Horațiu Moldovan: ”Nu se privatizează programele naționale de sănătate/ Se vor putea deconta și servicii făcute de spitalele private”

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Mitul Meșterului Manole! … și … Ana!

  2. Va dau fratii micula 2 euro prin SMS din jumatatea de miliard de euro pe care au primit-o de la statul roman.

  3. Tot pacientul îl puneți în fața cînd rezidenții devin șomeri la finalul specializării daca nu au avut norocul sa se nască într-un clan sau nu au minim 60 de mii de euro să își cumpere un loc de muncă.
    Tot pacientul a fost pus în fața cînd cele 11 posturi de asistenți scoase la concurs în decembrie la un mare spital judetean au fost aranjate cu 20 de mii de euro postul.
    Tot pacientul a fost pus în fața cînd medicul șef de la imagistica și-a deschis clinica privata și și-a angajat colegii din spital că sa ajute bineînțeles pacienții, că se strica tot timpul tomograful spitalului numai la orele de vârf de au făcut ambulanțele poteca intre spitalul județean și centrul privat de imagistica de mai bine de 15 ani.De curind nu mai funcționează deloc tomograful de la stat care apropo este mai performant decit ăla de la clinica privata, dar ce sa faci, cînd la TV primează pacientul mai poți să zici ceva ??!!

  4. Tot pacientul este pe primul loc cînd cumpără tot pt orice tip de intervenție, în timp ce magaziile spitalelor( vezi Floreasca), sunt golite de tot de la biocide la fire de sutura și marfa e transportată cu microbuze spre autogările de provincie, de unde e preluată de doctorii patroni de cabinete și clinici private.

  5. Astăzi 27.01.2020, medici de la Craiova pe care îi plătim în spital cu salarii de sute de milioane ca ei să trateze pacienții în privat la ce crezi Costache că se gîndira cînd trimiseră acasă un bolnav cu cancer in stadiul 4, căruia i-au montat dren la rinichi că s-au considerat depășiți chirurgical și i-au zis să doarmă probabil în picioare că nu cumva sa si-l scoată. Că bietul om so fi atins în somn de a ieșit drenul, asta e, dar să începi să urli și să îl trimiți acasă în loc să încerci să îl mai ajuți cu ceva , cit de cit , atît cît mai are de pătimit o zi sau un an mi se pare de noaptea minții! Astea sunt îngrijirile medicale și paliative in spitalele românești cu medici care își rotunjesc veniturile in privat, trimitem oamenii acasă să moară ca niste ciini, fara nici un gram de remuscare!,!!!!!
    Ăștia sunt cei care se gândesc la pacienți niste avari nesimțiți fara frica de justiție sau de divinitate, ăștia sunt subalternii ministrului Costache!!!