G4Media.ro

Viceprimarul Timișoarei Ruben Lațcău: Primăria nu mai poate să se lase sechestrată,…

Sursa foto: Facebook Dominic Fritz

Viceprimarul Timișoarei Ruben Lațcău: Primăria nu mai poate să se lase sechestrată, șantajată de o structură a unei societăți care nu știm de fapt cui răspunde / Primăria Timișoara a fost șantajată ca să-și încaseze pensia interlopii din politică

Viceprimarul Timișoarei Ruben Lațcău (USR) afirmă, într-un interviu pentru banatulazi.ro, că Primăria Timișoara nu mai poate să se lase sechestrată, șantajată de o structură a unei societăți care nu se știe de fapt cui răspunde și a susținut că „Primăria Timișoara a fost șantajată ca să-și încaseze pensia interlopii din politică”. Ruben Lațcău acuză existența unor rețele care au facilitat un adevărat „jaf” în Timișoara și care beneficiază de „protecție”.

„Primăria Timișoara, de fapt orașul ăsta, a avut și încă mai are câteva tumori sau cangrene pe care le-a cărat după el ani și ani și care i-au secătuit energia la modul cel mai practic. Că vorbim de Colterm, că vorbim de unele angajări care s-au făcut cum s-au făcut aici, în primărie. Că vorbim de transportul public sau de alte societăți, care au fost într-o zonă destul de bizară. Am reușit în anumite situații să schimbăm directori. Că vorbim de directori, care erau în funcție din 1988 (ca domnul Drăgilă, la Horticultura) sau consilii de administrație, sau că vorbim de interlopii pe care administrația liberală i-a pus la piețe sau de alte societăți de genul ăsta, nu peste tot un astfel de proces de reformă este ușor. Este clar că în cazul Colterm-ului nimeni nu se bucură și niciun politician nu-și poate dori să aibă o iarnă dificilă, cu probleme de furnizarea căldurii”, a afirmat Ruben Lațcău.

Primăria Timișoara nu mai poate să se lase sechestrată, șantajată de o structură a unei societăți din subordine. Care nu mai știm de fapt cui răspunde și pentru cine lucrează. De-a lungul ultimilor ani Primăria Timișoara a fost practic șantajată sau ținută în geam ca să-i încaseze pensia interlopii din politică!”, a susținut viceprimarul USR.

El a declarat că multe dintre proiectele lansate de fostul primar Nicolae Robu (PNL) nu s-au realizat „și din cauza faptului că în realitate banii mergeau în acea groapă”.

„Am avut datorii strânse din 1 ianuarie 2020 până la sfârșitul lui aprilie 2022. Primăria Timișoara a livrat către Colterm peste 250 de milioane de lei. Este o sumă uriașă. (…) Gândiți-vă că din banii ăștia am putea construi cinci școli noi în întregime, de la zero”, a adăugat Ruben Lațcău.

Viceprimarul Timișoarei a acuzat existența unor rețele care au facilitat un adevărat „jaf” în Timișoara și care beneficiază de „protecție”.

„Dovada existenței acestor grupuri este doar o privire în trecut. Timișoara este un oraș care se află într-o situație unică în țară. Un oraș care a pierdut mii de case de patrimoniu în buricul târgului, prin tot felul de afaceri dubioase făcute de niște clanuri de romi. Afaceri pentru care e destul de clar că a fost o sincronizare de funcționari publici, politicieni, notari, avocați, procurori, oameni din sfera justiției. Aceste rețele care au facilitat acest jaf istoric al patrimoniului Timișoarei, pe de o parte, au facilitat și alte scurgeri de patrimoniu industrial, fabrici și uzine în tot felul de alte zone, nu au dispărut.

Am văzut în Timișoara, în ultimii 10 ani, o anchetă care să scoată la iveală o astfel de structură? Care să destructureze o astfel de rețea? Credem că oamenii aceștia, care au făcut lucrurile astea de-a lungul timpului în istoria locală au dispărut? Că s-au retras la pensie și au plecat undeva, într-o țară exotică? Nu! Ei sunt aici și au afaceri în continuare. Și în, mod evident, această decuplare de la banii publici, pe care administrația Fritz o practică în mod consecvent împotriva atâtor interese oculte, e un lucru care naște de fapt foarte multă antipatie în zona asta. Și vedem inclusiv consilieri locali ale căror interese le cunoaștem de ani buni. Domnul Țoancă este o legendă urbană pentru traficul de influență pe care-l practică, de la autorizații de urbanism până la orice fel de alte tipuri de autorizații. Nu cred că este persoană în Timișoara, care și-a autorizat vreodată o clădire, alta decât unifamilială, sau care a avut de-a face cu zona de avizare, mai ales pe partea de urbanism, care să nu fi auzit de dânsul. E clar că această demufare de la aceste culoare ascunse, care existau în Primăria Timișoara, la Urbanism, special pentru construirea unor blocuri între case, beneficiind de autorizații cel puțin dubioase, a produs multă agitație.

E clar că aceste culoare, aceste rețele nu mai există acum. Banii aceștia nu mai curg. Și există o rezistență sistemică a acestor oameni care practic sunt decuplați de la banul public. Până la urmă de asta vorbim, de banul public.

(…)

Anul trecut, în luna mai, Primăria Timișoara, împreună cu Colterm, a făcut o plângere penală cu 11 capete de acuzare. Și am să dau un singur exemplu, cel mai clar și cel mai ușor de înțeles. Colterm a făcut o licitație pentru o achiziție de cărbune de la o firmă de la care nu mai cumpărase niciodată cărbune. Firmă care nu avea acest comerț cu cărbune în specific și în activitate. Firma, care nu avea o istorie îndelungată în zona cu pricina, a obținut acel contract. Colterm nu-și plătea datoriile către terți, dar, în schimb, a plătit un avans de un milion de lei firmei și, la foarte scurtă vreme, acea firmă a intrat în faliment. Banii nu au mai apărut niciodată. Și există anumite legături de rudenie între persoanele care au administrat respectiva firmă și cele care au făcut plata din Colterm. Iar noi am făcut o plângere penală. Din păcate, nu știm ce s-a mai întâmplat cu ea pentru că a trecut un an și jumătate și nu am văzut nicio urmare. Nimeni nu a venit să întrebe primăria sau să solicite documente. Nimeni nu a venit să facă ceva. Practic, acest dosar, precum alte dosare legendare ca, de pildă, cele despre clădirile de patrimoniu preluate de romi, sau dosarul vizând poarta de metal din Calea Lugojului, sau blocurile cu fonduri europene, toate aceste au fost puse la păstrare nu știm unde și din ce motive. Mai am un exemplu foarte simplu. Acea descindere pe care a făcut-o primarul Fritz la Resurse Umane, unde, luând la mână dosare de angajare din trecut, a descoperit zeci de lucrări scrise de aceeași persoană, același scris. Și investigând și alte lucruri ne-am dat seama cine este acea persoană din primărie. Am făcut o plângere penală cât se poate de clară, cu dovezi explicite. Iar de atunci au trecut șase luni de zile. Și, din nou, într-o situație destul de clară și de explicită nu avem niciun răspuns. Nu a venit nimeni la primărie să solicite documente în acest sens. E clar că oamenii aceștia sunt protejați, într-un fel anume.

Sunt unele lucruri care nasc semne de întrebare. Pentru că, pe de o parte, există aceste plângeri care se fac, au în spate documente clare, evidente, probe, plângeri care, cumva, rămân fără răspuns și rămân suspendate. Și, pe de altă parte, vedem anumite povești în presă sau într-o zonă mai sulfuroasă a societății. Îl vedem pe domnul Țoancă făcând anumite declarații la o televiziune locală în care spune că nu vrea să fie Mafalda, dar sigur va veni săptămâna viitoare poliția la Primăria Timișoara ca să ridice documente… Și, în mod surprinzător, chiar a venit!”

Citește interviul integral pe banatulazi.ro.

Sursa foto: Facebook Dominic Fritz

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. interlopii SUNT OCROTITI PRIN CONSTITUTIE!

 2. Păi după 8 ani de Robu (totul era început cu mult înainte) , normal că PNL a parazitat toate structurile și au furat peste tot pe unde omenește era posibil.
  DNA-ul și justiția sunt de-asemenea în buzunarul echipei câștigătoare și a ciumei roșii.
  Totuși, argumentul meu este că România este o țară de hoți și combinatori (fiecare la nivelul lui), astfel, este imposibil să fim conduși de ne-hoți, nu ar fi logic.
  Există cineva care să poată afirma cu certitudine că mai mulți români sunt corecți decât invers?

 3. Tinere, sarim peste faptul ca ai o condamnare penala definitiva pentru betie la volan.
  Betiile din team building nu le punem ca ele nu sunt ilegale.
  Revenim, tu cu Fritz ati adus doar amenzi (35mil Euro). Zero investitii!
  Nici iarba plantata de Robu nu sunteti in stare sa o intretineti.

 4. Ah, vorbim de interlopi. Ce zici de colega ta Aida din Consiliu Local care construieste blocuri fara autorizatie in cartierul Braytim?

  • Lucrezi in primarie ? Prea pare ca stii totu‘ bine de fapt USL 2.o construiste cartelul la Timisoara !

  • Te invit pe Rapsodiei vezi acolo unicul bloc, intreaba ce autorizatii are apoi te astept sa ma contrazici. Pana atunci ramai un postac de partid.

  • Un numar de strada, ceva ? Rapsodiei ?
   Apropo, daca-i adevarat….vezi ca exista institutii ale statului care inca mai lucreaza….una se numeste ISC..
   In 2022sa conatruiesti fara AC parca-i un pic cam mult…

  • Spui – construieste ( la prezent ) – si totusi pe Rapsodiei, acum nu se construieste nimic. Daca doreai sa spui _ a construit – inseamna ca inclusiv tu, prin ce afirmi, scoti in evidenta ca la directia urbanism ( AC-uri ) lucrurile erau scapate de sub control, si fiecare in orasul asta facea ce dorea atata timp cat cunostea pe cine trb.
   Faptul ca exista o doamna in CL TM care, impreuna cu familia , construieste/vinde case/apartamente ” pa persoana fizica „, spune multe… !!!

 5. „Azi în Timișoara, mâine în toată țara!” – singurul slogan care s-a și materializat.
  Cum „s-a intamplat” în Timișoara în ultimii 32 de ani, l-a fel s-a făcut în toată țara: sistemul corupto-mafiot asta a însemnat , rețeaua despre care vorbește viceprimarul ăsta:
  „funcționari publici, politicieni, notari, avocați, procurori, oameni din sfera justiției.”
  Poate se trezește odată românul, dar sunt foarte sceptic!

  • PS
   Ce folos că avem DIICOT în fiecare județ?!!!
   Astea-s glume!

  • Niciodată
   Majoritatea este formată din persoane cu tendinta la însușire bunuri în mod ilegal .
   Un astfel de popor va vota preponderent aceeași reprezentanți.
   Asa că…lăsați orice speranță, voi cei intrați aici !

 6. Nici un folos,pureau fi 2 DIICOT sau cate vrei tu ….gresesc?
  Conform Ordonanței de Urgență 78 din 2016 Direcția efectuează urmărirea penală în mod exclusiv pentru următoarele infracțiuni:

  trafic de persoane persoane prevăzut de articolul 210 Cod Penal
  trafic de minori prevăzut de articolul 211 Cod Penal
  divulgarea informațiilor secrete de stat prevăzută de articolul 303 Cod Penal
  pornografie infantilă prevăzută de articolul 374 Cod Penal
  infracțiunile contra securității naționale a României prevăzute de articolele 394-412 Cod Penal
  infracțiunile contra securității naționale a României prevăzute de Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României
  toate infracțiunile de terorism prevăzute de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului
  toate infracțiunile de trafic de droguri prevăzute de legea 143 din 2000[2]
  infracțiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
  infracțiunile prevăzute de Legea nr. 111/1996 privind desfășurarea în siguranță, reglementarea, autorizarea și controlul activităților nucleare.

 7. Dacă sunteți care dețineți informații și probe cu cei care au încălcat legea și cei care o încalcă de ce nu le dați autorităților abilitate? Nu mă interesează culoarea politica ,dar mă interesează ce se întâmplă cu banul public,cum se încheie contracte,cum se fac licitații. Mă doare când văd că Timișoara e din ce in ce mai murdara , că mijloacele de transport în comun sunt foarte murdare și circula după bunul lor plac, că în oraș șantierele deschise pentru reabilitarea unor străzi,zone sunt fara nicio logică chiar daca ne dorim modernizare și trebuie să suportam disconfort macar sa fie bine gândit…oare Latcau asta nu vede că afirmațiile lui sunt exact că a unuia care e sub influența unor substanțe interzise? Nu vede că ceea ce declara se contrazice cu realitatea din teren și chiar din Primăria Timișoara? Sa le fie rușine ,daca mai au, că au adus un oraș că Timișoara în stadiul asta. Nu ia forțat nimeni sa participe la alegeri și să facă promisiuni…daca au intrat în horă sa danseze până la capăt dar nu pe melodia lor. Sa le fie Rușine. Am scăpat de dracu și am dat peste taicasu.

 8. ..acest individ meschin, da interviu, încă din libertate.!!
  ..datorita unei relații ciudate cu un personaj de trista amintire , din primărie, încă e neafectat. !!
  . . Doar dintr-o regretabila eroare politica, acest lobotomizat , conduce primăria, dar nu ptr mult timp..!!! ..oare de ce nu vorbește și despre dorința lui de paralazi definitiv SDM Timisoara și ulterior sa dea de lucru prietenilor lui de la ASTALDI..????

 9. Cine vorbeste de interlopi….unu care in urma cu cate.va luni ameninta in stil intelop la telefon ‘o sa iti fac, ai sa vezi tu..daca nu faci asa’ . Bai baiatule vezi ca pute locul dupa voi…colcaie orasul de gunoi si mizerie, ati pus taxe pe toate locurile de parcare facute de Robu sa fie folosite gratuit de timisoreni…pe Eneas unde sta impostorul DoNimic nu ati pus ! Ati distrus orasul, acum dati in horeca . Dar fi atent aici bai baiatule…ca smecheria asta se termina curand si o sa cadeti de acolo de sus unde sunteti acuma…si nu sa va mai tina nimeni spatele….o sa platiti pt tot raul facut acestui oras, sper sa platiti cu ani grei de puscarie !

 10. Opriți jaful banului public! Justiție, unde ești?

 11. Ar fi bine sa vedeți cum facem cu fondurile alea din PNRR pentru reabilitarea blocurilor. Bani sunt sau ar fi fost, dar cu o primărie incompetenta ne vom plânge ca s-au pierdut fondurile. Primăria Timișoara nu a pregătit nici un bloc pentru programul PNRR care a pornit cu 2 luni în urmă. FELICITĂRI TIMIȘOARA!

 12. Sunt 100% ca la fel e si in Cluj, doar gargara la primarul Boc (bloc)
  Oricine trece prin orasul asta isi da seama ca nu s-a facut absolut nimic in 20 de ani, in afara de borduri, plantat panselute si „modernizat” cateva drumuri/bulevarde si binenteles Blocuri peste tot… demolat case si contruit blocuri in loc.

  Asta e managementul de „5 stele” a lui Boc/Bloc.
  Zero realizari de infrastructura mare in 20 de ani, spor la votat PeNaLii!

 13. NICI ADMINISTRATIA USR CONDUSA DE FRITZ NU A FACUT MARE LUCRU DE CAND E LA CONDUCEREA PRIMARIEI.RUBEN LATCAU DOAR SE LAUDA CU NISTE SANTIERE NETERMINATE.