G4Media.ro

Vice-ministrul Afacerilor Externe din Palestina, Amal Jadou: Israelul a semnat acorduri cu…

sursa foto: facebook

Vice-ministrul Afacerilor Externe din Palestina, Amal Jadou: Israelul a semnat acorduri cu palestinienii şi vrem să vedem că acestea sunt respectate. Iar când sunt încălcări ale dreptului internaţional, vrem să vedem că sunt repercusiuni pentru Israel / SUA, ca personaj important pe arena internaţională, să se asigure că legea internațională e respectată și în cazul Palestinei

Vice-ministrul Afacerilor Externe şi Expatriaţilor al Palestinei, Amal Jadou, a atras atenţia, luni, despre importanţa respectării dreptului internaţional în ceea ce priveşte ţara sa şi a subliniat că nu sunt de ajuns declaraţiile de condamnare a încălcărilor legislative în domeniu, relatează Agerpres.

„Aceste legi au fost create pentru a guverna relaţiile internaţionale ale prezentului. Astfel, respectul pentru ele este esenţial, iar Israelul nu trebuie să simtă impunitate, anume că poate încălca dreptul internaţional şi cel mai rău lucru care se poate întâmpla este o declaraţie de condamnare. Dacă aş aduna toate declaraţiile de condamnare şi cele critice, aş avea probabil o clădire plină cu ele”, a declarat Amal Jadou, conform Agerpres.

Oficialul palestinian a vorbit, în acest context, despre rolul Statelor Unite ale Americii în regiune.

„Aş vrea să văd SUA ca fiind un personaj foarte important pe arena internaţională în ceea ce priveşte aderarea la legislaţia internaţională, aderarea la principiile dreptului internaţional, aşa cum se aplică în situaţia palestiniană. Este simplu. Israelul s-a obligat, a semnat acorduri cu palestinienii şi noi vrem să vedem că acestea sunt respectate şi implementate. Şi vrem să vedem, atunci când sunt încălcări ale dreptului internaţional, că sunt repercusiuni pentru Statul Israel. Şi cred că acestea sunt lucruri pe care Guvernul SUA poate să le facă şi trebuie să le facă”, a afirmat vice-ministrul de Externe palestinian.

În opinia sa, „este o obligaţie a Statelor Unite, a Uniunii Europene şi a altor personaje din arena internaţională să se asigure că ţările respectă legea internaţională, pentru că dreptul internaţional este important pentru ţările mici şi pentru ţările mari”.

„Asta asigură securitatea şi siguranţa oamenilor din lumea întreagă. Am învăţat, în mod dureros, această lecţie în al Doilea Război Mondial”, a punctat Amal Jadou.

Ea s-a referit şi la interesul Uniunii Europene în menţinerea păcii în regiune.

„Nu suntem departe, suntem în curtea dumneavoastră şi suntem cuprinşi în politica de vecinătate în care investeşte UE, iar ideea soluţiei celor două state a început în Europa şi poziţia de bază, adoptată de Uniunea Europeană, este să susţină soluţia celor două state şi să ofere un orizont politic. UE în general şi câteva dintre statele sale membre au fost implicate în negocieri de un fel sau altul şi vorbesc chiar de ţara aceasta. În trecut, România a jucat un rol foarte important în ceea ce priveşte aducerea celor două părţi la aceeaşi masă – israelienii şi palestinienii. Nu vorbim de un act filantropic, este în interesul UE privind stabilitatea în regiune. Nu aveţi nevoie de un alt conflict exploziv în lume. Dacă există o problemă legată de refugiaţi, aceştia pot ajunge în Europa. În concluzie, sunt atâtea lucruri pe care Europa le-ar câştiga din negocierea unui proces de pace”, a subliniat oficialul palestinian.

Amal Jadou a susţinut că, în prezent, există „peste 700.000 de cetăţeni israelieni în aşezări, în Cisiordania ocupată şi în Ierusalimul de Est, iar teritoriile sunt separate unele de altele prin această politică expansionistă”. „Este o anexare de facto a teritoriului palestinian de către Israel, iar această realitate nu va ajuta cauza stabilităţii în regiune. Europa are un interes legitim în a menţine stabilitatea în regiune, pentru că suntem în curtea Europei, nu suntem atât de departe şi este important să fim conectaţi unii cu alţii şi să ne ajutăm şi să ne susţinem reciproc”, a arătat ea.

Vorbind despre un eventual scrutin parlamentar şi prezidenţial în Palestina, iniţiativă care a fost amânată, vice-ministrul de Externe palestinian a subliniat că „orice alegeri trebuie să implice Ierusalimul de Est”. „Dacă cineva poate să garanteze că cetăţenii din Ierusalim pot vota, alegerile parlamentare şi prezidenţiale vor avea loc. (…) Este foarte important pentru noi să organizăm alegeri şi să avem o viaţă democratică normală în Palestina, pentru noi este esenţial”, a afirmat Amal Jadou.

Potrivit acesteia, la momentul anunţării alegerilor, anul trecut, 93% dintre cetăţenii eligibili s-au înregistrat, iar dintre aceştia 53% ar fi votat pentru prima dată.

„Oricare ar fi rezultatele acestor alegeri, comunitatea internaţională trebuie să le accepte, deoarece aceasta este natura democraţiei. Nu poţi să spui ‘vreau o societate democratică’ şi să ai rezultatele alegerilor în avans. Este greşit. Este foarte important ca partidelor să li se permită să candideze într-un proces democratic şi să li se dea ocazia să guverneze. Nu cred că Hamas va câştiga majoritatea voturilor în Palestina, chiar nu cred asta”, a spus vice-ministrul de Externe palestinian.

În contextul crizei ucrainene, Amal Jadou a povestit şi experienţa familiei ei – fratele său, soţia lui şi doi copii au fugit din calea războiului. „Locuiau în Liov şi au plecat. Au plecat prin Polonia, într-o ţară europeană”, a spus ea.

Amal Jadou, vice-ministrul Afacerilor Externe şi Expatriaţilor al Palestinei, a efectuat luni o vizită la Bucureşti.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Palestinienii cand respecta dreptul international? NEVER!
    So, go suck it hard!

  2. Dreptatea nu e pentru catei 🐶, e doar pentru dulai 🐺

  3. Palestinienii vor să ucidă toți israelienii, asta-i realitatea.

  4. Israelul nu respecta drepturile internationale ale omului in unele cazuri
    Acordul bilateral intre Romania si Israel in privinta securitatii sociale nu mai este respectat
    Suntem ,dupa atatia ani de munca grea prin tribunalele din Israel sa ne cautam dreptatea