G4Media.ro

Veste proastă pentru IMM-uri: pragul pentru încadrarea microîntreprinderilor scade de la 1…

Sursa foto: Pexels.com

Veste proastă pentru IMM-uri: pragul pentru încadrarea microîntreprinderilor scade de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. Firmele cu cifra de afaceri peste prag vor plăti impozit de 16% pe profit în loc de 1% pe cifra de afaceri – Rareș Bogdan

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a anunțat luni la Profit TV că în şedinţa coaliţiei de guvernare s-a discutat despre scăderea pragului de încadrare la impozitul pe venitul microîntreprinderilor, de la un million de euro la 500.000 de euro, potrivit News.ro. Dacă o astfel de decizie va fi luată, IMM-urile care au cifra de afaceri între 500.000 de euro și un milion de euro nu vor mai plăti impozit de 1% din cifra de afaceri, ci 16% din profit.

Întrebat despre acest impozit pe venitul microîntreprinderilor, care va scădea de la un million de euro la 500.000 de euro, Rareş Bogdan a spus că este o propunere şi a arătat că, fiind vorba de o modificare de Cod Fiscal, va fi operabilă din 1 iulie.

Rareș Bogdan a susținut că PSD consideră că o asemenea măsură aduce venituri în plus, prin această măsură, dar el nu este la fel de convins.

”Mă bucur că am stabilit un prag care să nu fie de 100.000 de euro, cum era propunerea iniţială, ci am reuşit să îl ducem la 500.000 de euro, în ceea ce înseamnă cifra de afaceri pentru microîntreprinderi, în România existând peste 420.000, din totalul de 700.000 de societăţi comerciale, care sunt microîntreprinderi şi care plătesc impozit pe cifra de afaceri. Considerăm că trebuie să sprijinim în continuare pe aceştia, chiar dacă pragul scade un pic, dar era prea mult să scadă la 100.000 de euro”.

Întrebat dacă cei de la PSD au venit cu această propunere, Rareş Bogdan a spus: ”Ei consideră că vin venituri în plus, eu nu sunt la fel de convins”, europarlamentarul afirmând că ”vor veni mai mulţi bani la buget dacă va fi introdus radarul mărfurilor şi scanerele la intrarea în ţară şi vom putea fiscaliza tot ce intră în ţară şi vom reuşi să introducem factură electronică peste tot, pentru a nu mai apărea acele facturi din zona marilor angrouri şi centre comerciale”.

”Am considerat încă din negocierile pentru protocolul coaliţiei, când s-a impus pragul de 100.000, că este inacceptabil, şi bine ar fi să păstrăm un milion”, a afirmat el, adăugând că este aşteptat ministrul Adrian Câciu să vină cu o evaluare, cu o proiecţie de buget, cât creşte încasarea la buget dacă se scade acest prag la 500.000 de euro.

Reamintim că o asemenea măsură este prinsă și în PNRR, dar acolo nu este menționat un prag pentru încadrarea IMM-urilor la impozitul pe profit în loc de impozitul pe cifra de afaceri. (Sursa foto: Pexels.com)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Rares Bogdan anunta senin cum PSD face tot ce vrea in guvern, iar PNL e a saptea roata la caruta si accepta toate mizeriile Ciumei Rosii.
    Iar masura asta afecteaza in rimul rand electoratul PNL, care lucreaza in sectorul privat, nu cel PSD, preponderent rural si bugetar.
    De aia au votat oamenii aia cu PNL? Ca sa-i predea PNL dupa aia in bratele PSD?
    Ce a mai ramas liberal din guvernarea PSD-PNL-UDMR, rujatule, ca v-ati predat complet in fata Ciumei Rosii?

    • Ghinea ftw masura e in PNRR, lasati PSD-ul ca n-are treaba aici…doar ei au marit platonul, n-a facut-o niciun penelacheu ca pe penelachei nu i-a dus capul niciodata!

    • Jeane faci parte din cei 42%? Mai citeste odata articolul, in PNNR nu este inclus nici un prag. Asta e linia de partid? USR e de vina? Penelacheii nu sunt de acord cu impozitarea celor cu peste 100 mil euroi cifra de afaceri dar n-au nici o problema cu Impozitarea IMM-urilor, oare de ce? Tot pe astia mici se trage…

    • corect, nu se specifica cifra, PNRR e un cadru general cu niste intervale si niste recomandari, dar sigur pe servetel ghinea a venit cu toate cifrele notate pana la ultima virgula de la stapanire!

    • O ti pe a ta cu ghinea chiar si cand ramai fara motive, se numeste subiectivism prietene.

  2. Pai ifi faci 3 firme care o factureaza pe aia mare si platesti tot 1% la impozit pe cifra de afaceri

    • Da, am clienti care fac asta dar e risc crescut. Oricand ANAF poate sa defineasca ce faci tu ca evaziune fiscala. E foarte complicat si iti genereaza batai de cap uriase.

  3. Foarte bine. O MĂSURĂ CORECTĂ ȘI REALISTĂ.
    ESTE NEVOIE DE BANI DE DOZE ȘI DE SPORURI DE LUCOVID. DE UNDE BANI???

  4. Lătrău se pricepe!

  5. Cristian Ghinea, despre reformele privind fiscalitatea din PNRR: Avem un sistem fiscal şvaiţer, horror. Ori creştem colectarea, ori eliminăm stimulentele fiscale pentru construcţii, microîntreprinderi şi alte categorii. Ca sa stii ce a facut idolul tau Ghinea, si a asumat in fata comisiei ca va reduce toate aceste stimultente pentru acordarea banilor din pnrr. tot o dai cu ciuma rosie, stim ca esti platita sa latri la absolut fiecare articol.

    • asta era raspuns ptr ABC

    • Din pacate are mare dreptate ABC.
      Romania moare sufocata la propriu mancata din interior de viermii ce au guvernat tara in ultimii 32 de ani.

    • @ASD pai pana si tu spui ca „ori, ori” cam te bate propia logica. Nu a ales ghinea, a ales uslul.

  6. Se va fura oricum din PNNR , direct ori indirect .
    În România pușcăria nu sperie nici un demnitar .
    La pușcărie se duc tot votanții psd pnl aur , hoții mărunți dar mulți.

    • Banii sifonati din PNRR se vor da inapoi de la buget in caz ca e vreo neregula, deci pentru politicienii din toate tarile e WIN WIN!

  7. pesedistul ala de Ghinea e de vina . hua.

  8. Totul este varza cand un jurnalist pitiponc isi da cu parerea pe probleme de fiscalitate. Mai are si impresia ca daca „el nu este foarte convins”, asta albeste mizeria PNL.

  9. Ce prostie e pe cale să producă interlopii pesedisto-penelisti: acele firme cu venituri intre 500 000 si 1 000 000 euro plătesc obligatoriu 1% din cifra de afaceri, dar, in momentul in care vor trece la 16%, vor reîncepe fofilarile si trecerea pe pierderi. Plus controale fără sfârșit si sistemul spagilor către inspectori.

  10. USL se comporta cu bugetul ca un elev care trebuie sa predea o lucrare. Vede ca mai are o saptamana, nu ii dau numerele bine asa ca da cu taxe pana pare ca iese ceva cat sa treaca anul.
    Si la anu vedem pe unde mai bagam alte taxe

  11. Desigur..asta e parcursul european.Stimati antreprenori, va invit sa vă găsiți o țară care nu ia și pielea de pe voi.Incercati țările baltice..măcar acolo digitalizarea nu se face la Camera 10.

  12. Amatorism generalizat la hotii din USL. Adica ei vin cu „masuri” dar fara sa faca calculele ?
    Cum adica il asteapta pe Adrian Caciu să vină cu o evaluare sa vada cat castiga la buget ?
    Pai cand vii cu asemenea masuri (aberante) nu vii si zici: uite atat vine la buget ?
    Te duci si te tocmesti pe procente si praguri dar fara sa stii cat valoreaza in final ?
    Sunt disperati rau oamenii astia sa bage bani in buzunarele lor

  13. Parca impozitul pe profit era 10% ,nu 16% cât scrie stimabilul jurnalist…..

  14. Știm foarte clar pentru ce s-a dat acest plafon de 1 milion de EURO pentru IMM-uri. Și nu pentru debirocratizare sau suport pentru acest companii. Ci pentru a plăti impozit mic pentru activități specifice de „consultanta”. Ar fi interesant de văzut care este profilul și numărul de angajați pentru toate IMM-urile care au cifre de afaceri mai mari de 500K EURO.

    • Masura nu va aduce bani la buget. Marea majoritate a firmelor mici nu raporteaza profit , banii ii scot prin alte metode mai mult sau mai putin legale. Am un prieten cu service auto care de 15 ani de cand l-a infiintat , nu a raportat niciodata profit. Tot timpul a fost pe minus.

  15. nu se doreste taxarea marilor corporatii straine, tot firmele mici si mijlocii romanesti sa fie jupuite

    PSD=PNL=USR=UDMR=aceeasimizerie

  16. Fiscalitatea nu trebuie politizata! Cota de impozit pe venit ar trebui sa fie unica și sa fie de 3 % și aplicabila pentru IMM urile cu un număr de maxim 25 de angajați sa zicem. În rest toate societățile sa plătească impozit pe profit. În egala masura impozitul pe dividende ar trebui diferențiat 5 % pentru plătitorii de impozit pe profit și 7% sa zicem pentru plătitorii de impozit pe venit. Concomitent fie plafonează numărul de bugetari raportat la numărul de lucrători din privat , fie le plafonează salariile și regândeasc sistemul de sporuri. Cei care sunt pensionați anticipat dar lucrează trebuie supraimpozitati din punct de vedere al impozitului pe profit/ venit cu o cota majorata de 25% , iar companiile în care lucrează sa achite o taxa de sidaritate de 1% calculata la veniturile achitate acestui tip de angajați. Poziția de administrator în firma trebuie obținută pe baza de examen la numire și la reînnoirea mandatului. Administratorul sa constituie la Trezorerie garanție în bani ! Trebuie schimbata și Legea insolventei în sensul ca cel care lichidează o firma cu datorii sa nu poată sa mai detina funcția de administrator intr o alta societate iar societățile cu răspundere limitata la care aceștia sunt asociati sa plătească o suprataxa . Cam asa ai putea sa faci un pic , doar un pic de curățenie. Asta nu are treaba cu politica. Dar ma rog , nu se va întâmpla…asa ca plătiți liniștiți toate nerealizări guvernelor .Gradul de colectare va fi în continuare mic iar unii vor face capital politic înfierand verbal hoția și corupția dar fără sa fi făcut ceva atunci când puteau sa facă. Scuze ca m am băgat dar după 30 de ani de infantilism legislativ și profesional cred ca m am cam saturat și eu.

  17. Cu japca la tot ce mișcă sa ne mai tragem vreo 3-4 ministere. Reduceți cheltuielile baaa…. nu distrugeți microintreprinderile ca acelea sunt firme locale boilor…… impozitați la greu multinaționalele de afara….. banii aia mulți care ies din tara….