G4Media.ro

Varianta Mu a coronavirusului, „potenţial îngrijorătoare”, conform Agenţiei Europene pentru Medicamente

Varianta Mu a coronavirusului, „potenţial îngrijorătoare”, conform Agenţiei Europene pentru Medicamente

Varianta Mu a coronavirusului, identificată pentru prima dată în Columbia în luna ianuarie, este ”potenţial îngrijorătoare”, însă nu există deocamdată date care să sugereze că ar putea depăşi varianta Delta ca tulpină dominantă, a anunţat joi autoritatea cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Europa, citată de AFP, relatează Agerpres.

Varianta – B.1.621, conform numelui său ştiinţific – a fost clasificată drept ”variantă de monitorizat” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la începutul lunii septembrie.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) se concentrează în principal pe varianta Delta, dar ”monitorizează şi alte variante care s-ar putea răspândi, cum ar fi Lambda (identificată în Peru) şi, cel mai recent, Mu”, a declarat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul agenţiei.

Varianta ”Mu ar putea fi mai îngrijorătoare, deoarece ar putea prezenta un risc potenţial de evadare imunitară (rezistenţă la vaccinuri)”, a precizat Cavaleri în cadrul unei conferinţe de presă.

EMA va purta discuţii cu dezvoltatorii de vaccinuri cu privire la eficacitatea serurilor împotriva variantei Mu.

„Însă nu avem date care să arate că varianta Mu se răspândeşte într-atât de mult sau că există riscul să depăşească varianta Delta ca tulpină dominantă”, a subliniat el.

Toate virusurile, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru COVID-19, suferă mutaţii în timp. Majoritatea mutaţiilor au un efect redus sau inexistent asupra proprietăţilor virusului.

Cu toate acestea, anumite mutaţii pot afecta proprietăţile virusului şi pot influenţa, spre exemplu, uşurinţa cu care acesta se răspândeşte, severitatea bolii pe care o cauzează sau eficacitatea vaccinurilor, a medicamentelor, a instrumentelor de diagnostic sau a altor măsuri sociale şi de sănătate publică.

Apariţia, la sfârşitul anului 2020, a variantelor care prezentau un risc crescut pentru sănătatea publică la nivel mondial a determinat OMS să claseze aceste mutaţii drept variante de monitorizat şi variante îngrijorătoare, pentru a prioritiza activităţile de supraveghere şi cercetare la nivel global.

În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare, printre care se numără variantele Alpha, prezentă în 193 de ţări, şi Delta, prezentă în 170 de ţări, în timp ce alte cinci variante sunt monitorizate (inclusiv Mu).

Varianta Mu a fost depistată pentru prima dată în ianuarie, în Columbia. De atunci, aceasta a fost raportată şi în alte ţări din America de Sud şi în Europa.

”Deşi prevalenţa mondială a variantei Mu printre cazurile secvenţiate a scăzut şi reprezintă sub 0,1%, prevalenţa sa în Columbia (39%) şi Ecuador (13%) a crescut constant”, potrivit OMS.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. In Greaca avem Miu sau Niu. Mu e prezent cel mai adesea in staul.

  2. Chiar dacă litera grecească „μ” ( miu ) este mai greu de scris via tastatură totuși ar putea fi (tran)scrisă drept MIU și nu MU care aduce a onomatopee caracteristică unor rumegătoare ! Se pare că profesionalismul în jurnalism a devenit o pasăre rară, mult prea rară.

  3. Agenţiei Europene pentru Medicamente a testat si varianta Mu Mu? 🤡🤡🤡🤡🤡

  4. Complenentară variantei „Mu” avem si varianta „Ie”. Din pacate indicele de infectare este peste pragul admis!

  5. De fapt, MU e PSD