G4Media.ro

Valoarea pe piață a companiei OpenAI ar fi ajuns la 80 de…

Sursa foto: Unsplash / Levart Photographer

Valoarea pe piață a companiei OpenAI ar fi ajuns la 80 de miliarde de dolari, triplu față de acum 10 luni

OpenAI a finalizat o tranzacție în cadrul căreia compania de inteligență artificială din San Francisco a fost evaluată la 80 de miliarde de dolari sau mai mult, aproape triplându-și evaluarea în mai puțin de 10 luni, au declarat trei persoane care dețin cunoștințe despre tranzacție pentru The New York Times.

Compania ar urma să vândă acțiunile existente în cadrul unei așa-numite oferte publice de cumpărare conduse de firma de investiții Thrive Capital, au precizat aceste persoane. Tranzacția le permite angajaților să își încaseze banii pentru acțiunile pe care le dețin în companie.

OpenAI, care a refuzat să comenteze, este în prezent unul dintre cele mai valoroase start-up-uri tehnologice din lume, după ByteDance și SpaceX, potrivit cifrelor furnizate de CB Insights, care urmărește datele.

Tranzacția este un alt exemplu al mașinăriei de tranzacții din Silicon Valley care pompează bani într-o mână de companii specializate în inteligența artificială generativă – tehnologie care poate genera singură texte, sunete și imagini. Boom-ul de finanțare a început la începutul anului trecut, după ce OpenAI a captat imaginația publicului cu lansarea chatbot-ului online ChatGPT.

(The New York Times a dat în judecată OpenAI și partenerul său, Microsoft, în decembrie, susținând că a încălcat drepturile de autor asupra conținutului știrilor legate de sistemele de inteligență artificială).

Acordul vine într-un moment critic pentru OpenAI, oferindu-i un vot de încredere important după un an de controverse. În noiembrie, consiliul de administrație al companiei l-a concediat pe Sam Altman, directorul executiv al acesteia, deoarece și-a pierdut încrederea în conducerea sa. Demiterea a declanșat o săptămână de haos și a pus sub semnul întrebării viitorul companiei, deoarece angajații au amenințat că demisionează în semn de solidaritate cu dl Altman. În cele din urmă, acesta a fost repus în funcție, iar mai mulți membri ai consiliului de administrație au demisionat.

În încercarea de a rezolva tulburările de anul trecut, OpenAI a angajat firma de avocatură WilmerHale pentru a analiza acțiunile consiliului de administrație și conducerea lui Altman. Se așteaptă ca WilmerHale să își finalizeze raportul privind acest episod la începutul acestui an.

Compania a convenit asupra unui acord similar la începutul anului trecut. Firmele cu capital de risc Thrive Capital, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz și K2 Global au fost de acord să cumpere acțiunile OpenAI în cadrul unei oferte publice de cumpărare, evaluând compania la aproximativ 29 de miliarde de dolari.

Investitorii sunt nerăbdători să verse bani în companiile de inteligență artificială. În ianuarie anul trecut, Microsoft a investit 10 miliarde de dolari în OpenAI, ceea ce a dus investiția sa totală în start-up-ul din San Francisco la 13 miliarde de dolari.

Thrive nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

De atunci, Anthropic, un rival al OpenAI, a strâns 6 miliarde de dolari de la Google și Amazon. Cohere, un start-up fondat de foști cercetători de la Google, a strâns 270 de milioane de dolari, ceea ce a dus finanțarea sa totală la peste 440 de milioane de dolari, iar Inflection AI, fondată de un fost director executiv al Google, a strâns, de asemenea, o rundă de 1,3 miliarde de dolari, ceea ce a dus finanțarea sa totală la 1,5 miliarde de dolari.

OpenAI părea să fie aproape de finalizarea ultimei sale tranzacții în noiembrie, când Altman a fost concediat în mod neașteptat. În săptămâna care a urmat, potențialul acord a planat asupra eforturilor dlui Altman de a negocia revenirea sa în companie. Înainte de a fi repus în funcție, peste 700 dintre cei 770 de angajați ai companiei au semnat o petiție prin care solicitau acest lucru.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...