G4Media.ro

Valeriu Gheorghiţă: Estimările sunt că undeva în august vom ajunge în prag…

Valeriu Gheorghiţă: Estimările sunt că undeva în august vom ajunge în prag de imunitate colectivă, de 50%, cumulat prin vaccinare și cei care au trecut prin infecție

Şeful CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, din estimările autorităţilor, România va ajunge, în luna august, în „prag de imunitate colectivă”, într-un procent cumulat de 50%, reprezentând „vaccinare şi persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2”.

„În ceea ce priveşte ţintele şi obiectivele de vaccinare, evident că ele se bazează în mod deosebit pe atingerea pragului de imunitate colectivă, imunitate de grup care să-şi aducă beneficiile în ceea ce priveşte controlul epidemiologic. Acesta este motivul pentru care ne dorim o amplificare a campaniei de vaccinare. Modelele se bazează, pe de-o parte, pe intenţia de vaccinare, pe de altă parte, pe ritmul de vaccinare, întotdeauna evaluat în ultimele două săptămâni, şi aici mă refer la doza I, pentru că aceasta este cea mai relevantă. De asemenea, pe datele care ţin de numărul de cazuri confirmate de infecţie cu SARS-CoV-2 şi procentul de suprapunere al persoanelor confirmate cu persoane care au fost vaccinate. Împreună se creează acel concept de imunitate colectivă care poate să fie de la 25-30-40 până la 50%”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă, întrebat care sunt ţintele de vaccinare asumate pentru noi măsuri de relaxare şi dacă se iau în considerare astfel de decizii la nivel local în funcţie de gradul de vaccinare, relatează Agerpres.

El a precizat că, din estimările specialiştilor, în luna august România va intra în prag de imunitate colectivă.

Estimările noastre sunt că, undeva în august, la 1 august vom ajunge în prag de imunitate colectivă, cumulat, de circa 50%, ceea ce înseamnă vaccinare şi persoane care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2„, a afirmat Gheorghiţă.

El a menţionat, în privinţa ţintelor de vaccinare, că acestea au fost stabilite astfel încât să existe 5 milioane de persoane imunizate până la finalul lunii mai, 6 milioane în iulie şi 7 milioane în august.

Şeful CNCAV a adăugat că la ora actuală situaţia epidemiologică la nivel naţional este bună, însă este nevoie de consolidarea acestui „trend evolutiv favorabil”.

„Ţinând cont de estimarea, de evoluţia epidemiologică a numărului de cazuri, din fericire situaţia epidemiologică la nivel naţional este una bună, însă avem nevoie să consolidăm acest trend evolutiv favorabil şi să asigurăm acea predicţie pe termen lung, încât prin vaccinare, scăzând numărul persoanelor care sunt susceptibile la infecţie, să nu mai avem risc de recădere epidemiologică după ce relaxăm etapizat şi progresiv toate aceste restricţii”, a declarat Gheorghiţă.

România se află pe locul al şaptelea la nivel european privind administrarea în doză completă a vaccinurilor anti-COVID şi pe locul al XIX-lea la nivel mondial, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, citat de Agerpres.

Însă în ceea ce privește populația vaccinată cu cel puțin o doză, România este pe penultimul loc la nivel european, fiind urmată doar de Bulgaria, potrivit datelor centralizate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Nu stim care-i pragul pentru imunitatea colectiva, nu stim citi au avut boala, nu stim citi din cei vaccinati au avut si boala (asta s-ar putea sa stim totusi), dar facem estimari asupra datei cind se va intimpla minunea.
  O estimare d-asta pot sa fac si eu uitindu-ma la cum decurg lucrurile: am atins deja pragul de imunitate colectiva.

 2. Undeva prin august, seara.

 3. Nu poti sa atingi pragul ala fara sa deranjezi oameni.
  In concluzie s a ales solutia mai simpla si mai la indemana…. s a micsorat pragul:)

 4. Hopa ca acum se discuta si de cei care au trecut prin boala si au imunitate naturala.. pana acum cateva zile nici nu se pomenea de asa ceva. Pai atunci scoateti naibii si prostia aia de regula cu pana in a 90-a zi de la un test pozitiv confirnat prin DSP, ca sunt oameni care au trecut prin boala si nici nu stiu dar au anticorpi mai multi ca cei vaccinati! Faceti si voi un studiu ceva, ca la orice laborator serios cand mergi sa iti faci test de anticorpi te intreaba daca ai fost vaccinat sau nu sa stie care e situatia ta in rapoartele lor.

 5. La opt, opt si ceva…fix!

 6. Ce pacat,umanitatea nu stie sa aprecieze…ce e bun si gratis!
  Elixirul vietii…bate la usa!

 7. Mi se pare mie sau a anuntat esecul campaniei de vaccinare? Militarii executa ordine, nu stiu sa convinga lumea… Asta e. Dar o demisie „de oroare” ar trebui sa urmeze.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.