
Val de dezinformări despre vaccinuri, în Marea Britanie, după ce un copil bolnav de rujeolă a murit / Europa a înregistrat, în 2024, cel mai mare număr de cazuri din ultimii 25 de ani
Moartea unui copil bolnav de rujeolă a reînnoit apelurile autorităţilor sanitare britanice către populaţie de a vaccina copiii, într-un moment în care Marea Britanie se confruntă cu o val de dezinformări cu privire la vaccinuri, provenind în mare parte din Statele Unite, relatează AFP, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Boală extrem de contagioasă, rujeola poate provoca complicaţii grave. Cu toate acestea, ea poate fi prevenită prin vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) administrat încă din copilărie.
Ministrul britanic al Sănătăţii, Wes Streeting, a confirmat la 14 iulie decesul unui copil bolnav de rujeolă la spitalul Alder Hey din Liverpool, în nord-vestul ţării. Autorităţile nu au dat detalii despre circumstanţele decesului. Cu toate acestea, potrivit The Sunday Times, copilul suferea de o formă gravă a bolii, asociată cu alte probleme de sănătate grave.
„Legendele” despre rujeolă
La scurt timp după anunţ, mai multe personalităţi ale mişcării anti-vaccinare au difuzat pe reţelele sociale afirmaţii neverificate despre moartea copilului. Printre acestea, Ellie Grey, o influenceriță britanică care se prezintă ca expertă în sănătate, urmărită de peste 200.000 de persoane pe Instagram. „Rujeola nu este o boală mortală. (…) Nu este periculoasă”, a afirmat ea într-un videoclip. Ea acuză spitalul Alder Hey că „manipulează părinţii” şi îi „împinge” să opteze pentru vaccinare.
Videoclipul ei a fost distribuit de Kate Shemirani, o altă femeie influencer britanică, fostă asistentă medicală care a fost radiată din profesie. „Nu există dovezi că vaccinurile sunt sigure şi eficiente”, a afirmat ea în mod eronat.
Autorităţile locale trag un semnal de alarmă. Directorul de sănătate publică din Liverpool, Matthew Ashton, i-a criticat dur pe cei care „răspândesc dezinformări”. Într-un videoclip adresat locuitorilor din Liverpool, el a reamintit că „rujeola este un virus foarte periculos” şi că vaccinarea rămâne cea mai bună metodă de „a te proteja pe tine şi pe cei dragi”.
Spitalul Alder Hey a anunţat că a tratat 17 copii cu rujeolă începând din iunie.
Într-un videoclip difuzat online, dr. Andrew McArdle, specialist în boli infecţioase pediatrice, combate mai multe „legende” despre rujeolă, în special pe cea conform căreia vaccinul ar provoca autism. Această afirmaţie nefondată provine dintr-un studiu publicat în 1998 de medicul britanic Andrew Wakefield, care a fost ulterior discreditat. Acesta a fost radiat din colegiul medicilor. Totuşi, acest studiu a provocat o scădere semnificativă a ratelor de vaccinare la nivel internaţional.
Impactul administraţiei Trump
Donald Trump l-a numit ministru al Sănătăţii pe Robert Kennedy Jr, în ciuda sprijinului acestuia pentru teoriile conspiraţioniste anti-vaccinare. În Statele Unite, „dezinformarea este produsă la cel mai înalt nivel al administraţiei Trump”, acuză Benjamin Kasstan-Dabush, antropolog specializat în sănătate la London School of Hygiene and Tropical Medicine. „Apoi circulă pe internet”.
În faţa valului de dezinformare, Agenţia Britanică pentru Securitate Sanitară (UKHSA) şi-a intensificat comunicarea pe reţelele sociale în ultimele săptămâni, a declarat un purtător de cuvânt. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), rata de vaccinare împotriva rujeolei trebuie să ajungă la 95% pentru a asigura imunitatea colectivă. În Liverpool, rata de acoperire pentru cele două doze este de aproximativ 74%, potrivit lui Matthew Ashton, în timp ce media naţională este de 84%. OMS a avertizat că dezinformarea reprezintă o ameninţare după decenii de progrese în domeniul sănătăţii publice.
Europa a înregistrat anul trecut cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din ultimii 25 de ani. Statele Unite se confruntă cu cea mai gravă epidemie din ultimii 30 de ani. Canada, care eradicase oficial rujeola în 1998, a înregistrat deja peste 3.500 de cazuri în acest an.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.