G4Media.ro

Val de critici la adresa premierului sloven în Parlamentul European / Janez…

Val de critici la adresa premierului sloven în Parlamentul European / Janez Janša a prezentat prioritățile președinției Consiliului UE, dar i s-au imputat acțiuni împotriva independenței justiției și a libertății presei

Premierul Sloveniei, Janez Janša, a fost marți ținta mai multor critici lansate de reprezentanți ai grupurilor politice din Parlamentul European, la dezbaterea privind prioritățile președinției slovene a Consiliului UE, care a început la 1 iulie, europarlamentarii reproșându-i atacuri la adresa independenței justiției, a libertății presei și i-au cerut să numească „imediat” procurori delegați la Parchetul European (EPPO).

„Cel mai urgent este să avem Parchetul European funcțional cât se poate de repede. Este o solicitare urgentă de a numi imediat sau cât se poate de repede un reprezentant sloven la Parchet”, a dat tonul solicitărilor liderul grupului PPE, Manfred Weber.

Weber a spus că este „foarte important” ca statul de drept să fie apărat și să fie aplicat mecanismul privind statul de drept.

„Evaluările se fac nivelul Comisiei și fac apel la doamna comisar Jourova, să facă eforturi mai mari, să nu ne mai spună că e îngrijorată, analizează. Nu, ne dorim o Comisie care să acționeze, care să ne dea răspunsuri și să ne spună dacă sunt probleme în europa sau nu”, a de clarat Weber.

Lidera grupului S&D, Iratxe García Pérez, a spus, de asemenea, că statul de drept este un element fundamental

„Vom fi atenți cu statul de drept, cu independența justiției, cu libertatea presei, dar avem obligația să ne asigurăm că și fondurile europene sunt bine cheltuite. De aceea, aveți sarcina de a numi un procuror delegat”, i-a solicitat și lidera socialiștilor din Parlamentul European.

Citește și: Kovesi spune că Slovenia reprezintă un „risc imens” pentru fondurile UE

Mult mai dure au fost criticile legate de independența justiției și a presei.

Janez Janša a vorbit de reforme și de redresare după pandemie, dar și despre apărarea statului de drept.

„Vorbim despre o Uniunea a drepturilor și răspunderilor echilibrate. O Uniune unde oferim un nivel ridicat de protecție a drepturilor omului, a libertăților fundamentale, inclusiv a libertății de exprimare. Trebuie să ne axăm pe crearea unei Uniuni Europene credibile”, a spus Janez Janša, în discursul său de prezentare a priorităților Președinției slovene.

Malik Azmani, reprezentantul grupului Renew Europe, a replicat imediat și a spus că nu se poate pune prea mult preț pe cuvintele lui Janez Jansa, ținând cont de ceea ce „a făcut acasă”.

„De ce nu vă gândiți la viitorul Europei respectând chiar dumneavoastră statul de drept și respectând aceste valori? Din păcate, se pare că vreți să faceți parte dintr-un club sinistru care nu apreciază presa liberă, care nu poate susține independența justiției și drepturile comunității LGBTQ. Un iz de corupție, nepotism și fraude pare să nu fie departe de acest club, cu care vreți cu disperare să vă asociați.(…) Vă rugăm să nu-i mai hărțuiți pe jurnaliști și pe judecători, nu mai numiți prieteni politici în poliție și începeți prin a numi un procuror pentru Parchetul European”, a declarat Malik Azmani.

Citește și: Slovenia preia preşedinţia Consiliului UE la 1 iulie, pe fondul temerilor în legătură cu statul de drept și al relațiilor tensionate ale premierului Janez Janša cu instituțiile UE

Ska Keller, grupul Verzilor, a afirmat că are „unele rețineri și dubii” în ceea ce privește președinția slovenă și a vorbit și de campanii de denigrare și de hărțuire a mass media.

„Domnule Janša, faceți pași înapoi în ceea ce privește democrația europeană și asta vă îndepărtează de valorile europene pe care le-ați menționat în discursul dvs”, i s-a adresat europarlamentara Ska Keller, grupul Verzilor.

Martin Schirdewan, reprezentantul grupului Stângii, i-a spus premierului Janez Janša că publicul sloven are dreptul de a fi informat dintr-o sursă jurnalistică independentă.

„Faptul că ați oprit finanțarea pentru agenția de presă națională este scandalos”, a spus europarlamentarul, care a adăugat că slovenii au și dreptul la o justiție independentă.

„Mă bucur că Slovenia este în Uniunea Europeană (….), mă tem că, în condițiile actuale, Slovenia nu ar putut deveni membră a UE”, a mai spus Schirdewan.

Janez Janša a cerut drept la replică după prima rundă de vorbitori și a anunțat că „până în toamnă” Slovenia va desemna procurori delegați la EPPO.

Într-o altă interveție, Janez Janša a susșinut că, în acest moment, există „zero represiune” în Slovenia împotriva jurnaliștilor și a presei.

Citește și:

Comisarul pentru Justiție: Evaluăm legislația din statele UE și nu vom ezita să luăm măsuri dacă vom constata că există obstacole de natură juridică pentru buna funcționare a Parchetului European / Plus: noi explicații cerute Sloveniei

DOCUMENT 14 membri ai Parlamentului European semnează o scrisoare către premierul Sloveniei, îngrijorați de modul în care sunt nominalizați procurorii sloveni pentru EPPO / Demersul, la o lună după ce Laura Codruța Kovesi i-a scris ministrului sloven al Justiției pe aceeași temă

Schimb de replici între Cioloș și premierul Sloveniei pe tema cenzurării presei. Parlamentul European nu e un festival de film pentru propagandă obscură vs. Slovenia nu datorează nimic Bruxelles-ului

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Banditii politici de stanga ar trebui sa cunoasca faptul ca numirea unor procurori in comandoul lui Kovesi nu este obligatorie. 😉
  Jansa rulez!

 2. Parlamentarul „european” Malik Azmani care dă lecții șefului guvernului unei țări europene…
  În Eurabia orice este posibil!

 3. Dac-au dat-o din prima pe „statu’ de drept”, înseamnă c-o să se-aleagă prafu’ de orice-o zice sau ce-o face!

 4. Troli infecțioși…

 5. Hmmm……. ascultă mon cher,
  coana Evropa, siguramente afirmă că vrea că națiile să stea ,,drepți”, să nu să miște-n front, făr’ de a se da ,,orden” de către ăi mai mari și mai tari de la Beljika…. Păi aiasta, drăguță, miroasă, curat murdar, rusește. Parol, politikia coanei Evropa, e pe zi ce trece, aidoma precum zice-n scrierile sale monseur Marx…. Ș-atuncea zic: Aiasta-i democrațiuni , un’e-s prințipurili , un’e-s moravurili ?!…. Bampiri, bampiri politicianiști..

  Parol.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.