G4Media.ro

„USS Zumwalt”. Marina americană își trimite cea mai avansată navă de război…

Sursa foto: U.S. Navy photo courtesy of General Dynamics Bath Iron Works/Released via Wikimedia Commons

„USS Zumwalt”. Marina americană își trimite cea mai avansată navă de război de suprafață în Asia de Est

Cea mai avansată navă de război de suprafață a marinei americane își arată profilul „invizibil” în vestul Pacificului, într-o misiune care ar putea pregăti terenul pentru o eventuală desfășurare a rachetelor hipersonice americane în regiune, relatează CNN.

USS Zumwalt este primul dintr-o clasă de trei distrugătoare de rachete ghidate multimisiune despre care Marina spune că va „crea un nou nivel de complexitate a spațiului de luptă pentru potențialii adversari”.

În Pacific, unul dintre acești potențiali adversari este, evident, China, iar Zumwalt va atrage cu siguranță atenția Beijingului.

„Prezența unei nave de război invizibile va atrage un mare interes (chinezesc)”, mai ales dacă Zumwalt este echipat cu arme hipersonice, a declarat analistul Carl Schuster, fost căpitan al marinei americane.

Iar acel moment s-ar putea să nu fie departe.

Un raport din luna august al Institutului Naval al SUA a declarat că Zumwalt va fi modernizat anul viitor pentru a acomoda Corpul comun de alunecare hipersonică (C-HGB) al Pentagonului, un sistem de arme care folosește un motor de rachetă de rapel pentru a lansa rachete cu viteză hipersonică.

Potrivit unui raport al Serviciului de Cercetare al Congresului din 2022, „C-HGB urmează să fie manevrabil, ceea ce îl face mai dificil de detectat și interceptat și poate călători la Mach 5 sau mai mult … de cel puțin cinci ori mai rapid decât viteza sunetului sau până la 20.921 de kilometri pe oră.

„Se intenționează ca C-HGB să fie capabil să distrugă ținte doar în virtutea vitezei sale”, se arată în raport.

După ce a făcut o escală în Guam săptămâna trecută, Zumwalt a ajuns în Japonia luni, a declarat purtătorul de cuvânt al Flotei a 7-a a Marinei SUA, locotenentul Mark Langford.

Un comunicat la Marinei Militare a precizat că nava de război a fost repartizată la Escadrila de distrugătoare 15, cea mai mare escadrilă de distrugătoare a Marinei SUA cu baza în afara Statelor Unite, care operează la baza navală Yokosuka, lângă Tokyo.

Zumwalt „joacă un rol esențial în menținerea avantajului nostru competitiv și în asigurarea aliaților și partenerilor noștri din regiune”, a declarat locotenentul Katherine Serrano, purtător de cuvânt al escadrilei de distrugătoare 15.

Zumwalt este mai mic decât alte distrugătoare americane

Cu o lungime de 185 de metri și o deplasare de 16.000 de tone, Zumwalt este „cel mai mare și mai avansat din punct de vedere tehnologic distrugător de suprafață din lume”, potrivit unei fișe informative a Marinei.

În schimb, distrugătoarele din clasa Arleigh Burke, coloana vertebrală a flotei marinei americane, sunt cu aproximativ 30 de metri mai scurte și au un deplasament sub 10.000 de tone.

Cel mai mare combatant de suprafață al Chinei, distrugătorul Type 055, are un deplasament de aproximativ 12.000 – 13.000 de tone.

Dar, deși Marina Armatei Populare de Eliberare a Chinei nu poate egala dimensiunile lui Zumwalt, cu siguranță poate câștiga bătălia pentru cantitate.

Marina americană va avea doar trei nave din clasa Zumwalt, celelalte fiind USS Michael Mansoor și viitorul USS Lyndon B. Johnson.

Marina APL are șase Type 055 active și se așteaptă ca și altele să vină ca parte a unui program masiv de construcție navală care a făcut ca flota navală chineză să depășească SUA și să devină cea mai mare din lume.

USS Zumwalt este înarmat cu 80 de celule de lansare verticală pentru rachete care pot lovi ținte terestre și maritime, precum și rachete antisubmarin, dar Type 055 are 112 celule de lansare capabile de aceleași sarcini.

Marina americană spune că Zumwalt se mândrește cu o serie de inovații, dintre care cea mai izbitoare este designul său invizibil.

„Designul carenei tumblehome, care străpunge valurile, a facilitat o gamă largă de progrese. Suprastructura compozită reduce semnificativ secțiunea transversală radar și alte semnături, făcând nava mai greu de detectat de inamicii de pe mare”, potrivit fișei informative a Marinei.

Un program cu probleme

Clasa de distrugătoare Zumwalt a fost un program controversat și costisitor pentru Marina americană. Cu costurile de cercetare și dezvoltare incluse, cele trei nave din această clasă au un preț de aproximativ 8 miliarde de dolari fiecare, potrivit unui raport al Government Accountability Office (GAO) din 2018 către Congres.

Această etichetă de preț per navă ar fi fost redusă considerabil dacă Marina ar fi mers mai departe cu planul său inițial de a construi 32 de distrugătoare masive, dar acest număr a fost redus la cele trei actuale după ce serviciul a decis că clasa Zumwalt ar avea nevoie de modificări substanțiale pentru a îndeplini o misiune de apărare împotriva rachetelor balistice, lucru pe care Arleigh Burke ar putea să-l facă mai ieftin, potrivit Congressional Research Service.

De asemenea, navele au fost greu de pus în funcțiune. Zumwalt a fost pusă în funcțiune în 2016, dar a fost nevoie de patru ani pentru ca Marina să accepte livrarea finală de la constructorul General Dynamics după ce toate sistemele sale au fost verificate.

În timp ce mișcările unei nave de război sunt denumite în mod normal desfășurări, Marina nu folosește acest termen pentru prezența actuală a lui Zumwalt în Pacific, a declarat un oficial al Marinei.

„În timp ce nava și echipajul sunt însărcinați așa cum ar fi în mod normal navele, angajarea lor face parte din procesul de integrare a flotei de introducere a unei clase de nave în mediul operațional și de înțelegere a modului în care aceasta poate funcționa cel mai bine cu alte nave/platforme”, a declarat oficialul.

Schuster, analistul cu sediul în Hawaii, a numit mișcările lui Zumwalt „mai mult politice decât militare” până când Marina va reuși să urce la bord acele arme hipersonice.

„La peste 8 miliarde de dolari fiecare, Marina se luptă să găsească o misiune pentru aceste nave în prezent slab înarmate”, a spus el.

Cu toate acestea, a spus el, va da ceva de gândit Marinei PLA.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...