G4Media.ro

USR anunță că va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu va retrage…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

USR anunță că va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu va retrage ordonanța privind „taxa pe soare”

USR anunță că va sesiza Comisia Europeană „dacă Guvernul PSD-PNL nu rectifică ordonanța ce conține taxa pe soare”.

„USR va sesiza Comisia Europeană pentru aplicarea eronată a unei directive europene, dacă Guvernul PSD-PNL nu rectifică ordonanța de urgență ce introduce taxa pe soare. Virgil Popescu va fi responsabil pentru o nouă procedură de infrigement împotriva României”, se arată în comunicatul transmis luni dimineață de USR.

”Ministrul Virgil Popescu a sărit să zică că ordonanța de urgență care bagă taxa pe soare transpune o directivă europeană. Că deși nu există taxă pe soare, ea oricum începe din 2026. Și dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu își dă cu stângul în dreptul și spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG-ul său introduce taxa pe soare imediat pentru mulți dintre prosumatori și treptat pentru ceilalți”, a transmis Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

„Decizia politică de a taxa prosumatorii pentru ce consumă ei înșiși aparține guvernului PSD-PNL. Directiva europeană descurajează puternic taxarea autoconsumului, ba chiar stipulează dreptul prosumatorilor de a nu fi taxați. Directiva lasă anumite excepții, pe care Virgil Popescu le transformă în regulă. Dreptul prosumatorilor de a nu fi taxați pentru ce consumă ei înșiși este omis ca referință în textul din OUG atunci când se stabilește taxarea tuturor prosumatorilor începând din 2026. Înainte de acest an, oricând dorește Guvernul, OUG-ul a creat baza legală pentru taxarea prosumatorilor care beneficiază de fonduri europene sau de programul Casa Verde, ca și a IMM-urilor și fermelor care instalează o putere de 30 kW”, mai precizează USR.

După ce USR a semnalat că Guvernul a adoptat „noaptea ca hoții” o OUG care impune „taxa pe soare”, și liderul senatorilor PSD, Ştefan Radu Oprea, i-a lansat o întrebare liberalului din fruntea Ministerului Energiei. Oprea afirmă că „energiile regenerabile sunt soluția dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”.

„O întrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea  prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma „Statele membre pot să taxeze…”? De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?” a scris pe contul său de facebook senatorul Ştefan Radu Oprea.

Ministerul Energiei a răspuns duminică la acuzațiile aduse de USR și PSD. Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu (PNL), arată într-un comunicat remis redacției G4Media că taxa va intra în vigoare în 2026 și că ar fi prevăzută într-o nouă directivă europeană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

 1. Bun, cineva trebuie să stea cu ochii pe ce face mafia PSDNL.

 2. Despre Ordonanta Ecocidelor, infinit mai grava, niciun cuvant?
  https://www.declic.ro/opriti-ordonanta-barajelor/

 3. Cati prosumatori sunt? Vreo 30k familii? Votează USR garantat! 😂😂😂
  Ministrul plm go Home!

 4. Domnule Drulă, bucureșteni pe cine să sesizeze pentru TICĂLOȘIILE comise de Nicușor, susținut și de consilierii USR ?

  • „Bucuresteni” sa se adreseze pesedistilor din zecile de companii municipale infiintate de Firea ca sa frece menta pe salarii imense!

  • MuicoanO, n-ai mierlit-o?
   Tot nu ți-ai găsit de muncă? Totuși, ai vreo calificare? Ceva școală ai?

  • @A310, ai panouri solare? Că văd că țigle pe casă , nu prea!

 5. Hai, că nu mai e mult și scăpăm de plaga pluSeristoidă. Definitiv.

  • Da, daaaa si cand te-ai trezit era dimineata…
   HAI ND!

  • Useristii astia sunt impotriva unei taxe aberante pe care fesenistii o vor aplicata cetatenilor. Clar sunt impotriva Romaniei si trebuie huiduiti! Astia chiar incomodeaza! Au dreptate profitorii fesenisti: romanii au ceea ce merita. Solutia? Migratia, cat inca se mai poate!

 6. ne-am obisnuit ca PSDNLUDMR sa ia directivele si sa le aplice cum cand vor, si cand o fac le fac cu rea intentie ca sa perpetueze ideea ca UE ne vrea raul, si apoi o da pe aia cu infrigementul, desi sunt multeeee care nu sunt transpuse

 7. Cerință a EU , Romania a ales doar plafonul de la care ești taxat. Adica de la 30 KW instalația in sus se considera ești producător de energie ptr. vânzare si ești taxat si așa va fii peste tot. Acum ca este puțin sau mult 30 KW nu știu.

  • Sunt 3 cazuri si pot taxa de maine pe cei carora le-au dat subventii!
   Nu este cerinta EU, EU iti da voie daca vrei sa poti sa iti rezolvi problemele daca ai dezechilibre majore, ceea ce nu este cazul.

  • De unde ai scos minciuna cu cerința UE?

  • Iată ce prevede Directiva UE:
   „Statele membre pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale autoconsumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:

   (a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;
   (b) începând cu 1 decembrie 2026, dacă proporția globală de instalații de autoconsum depășește 8 % din puterea totală instalată de energie electrică a unui stat membru și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize costuri-beneficii efectuate de autoritatea națională de reglementare a respectivului stat membru printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alineatul (2) litera (a) punctul (ii) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau
   (c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW.

 8. Cu asemenea guvern de RĂUvoitori, n-ar fi exclus să introducă și fumăritul. Trebuie. Pentru pensiile speciale.

  • O instalație de 30KWh este foarte generoasa de fapt. Poate stie cineva mai exact cat KW ar produce pe luna sa ceva sa vedem daca e puțin sau mult .

  • E vorba de 30KW nu KWh, asta inseamna o productie medie de 3100 kWh/luna. Un apartament consuma 250-300 kWh/luna sau 450-500 kWh/luna la o casa. Ca marime 70-100 de panouri solare in functie de puterea lor deci e destul de generoasa limita pt consum propriu.

  • Un sistem de 30 kW poate produce in medie 36.000 kWh pe an in Romania. Dar difera in functie de anotimp si zi / noapte. De exemplu, in decembrie produce doar in jur de 1200 kWh, si in ianuarie 1300 kWh.

   Pentru comparatie, eu am consumat in ianuarie anul trecut 2700 kWh pentru incalzire (centrala de apartament pe gaz), plus inca vreo 450 kWh pentru curent. Deci o instalatie de 30 kW cu panouri solare mi-ar fi acoperit teoretic sub jumatate din necesar. La un apartament cu 3 camere.

   Da, stiu, sunt solutii mai eficiente cu pompe de caldura, de exemplu, dar oricum, 30 kW nu este atat de mult. Daca ai si vreo doua masini electrice, deja iarna e posibil sa nu-ti ajunga.

  • Da, Sorel, 3100 kWh medie. Dar iarna scade pana la 1200 kWh pe luna. Iar vrei si incalzire electrica, si mai ai si una sau doua masini electrice, deja nu mai pare atat de mult. Scuze pentru comentariul duplicat, dar cel anterior a fost blocat automat.

 9. Ghinea nu e ăla care a făcut praf PNRR-ul, făcându-l după chipul și nevoile lor de corporatiști de la USR-Punct?

 10. Sa înțeleg că asta e motivul pt care până acum nu au făcut nimic ăștia de la Guvernul Furtului National, nu știau cum sa mai pună o taxa?!?
  Dar voi nu știți că soarele strălucește pt PSD și PNL cum credeați că nu va pun ăștia taxe pt pensiile lor speciale?!?
  Taxele in țara asta sunt pt pensii speciale punct.
  Emigrați, emigrați, emigrați!!