G4Media.ro

Ursula von der Leyen, la Kiev: Suntem aici pentru a vă spune…

sursa foto: captura video

Ursula von der Leyen, la Kiev: Suntem aici pentru a vă spune că Europa va continua să fie alături de voi atât timp cât va fi necesar, cu mai mult sprijin financiar, mai multe muniţii, mai mult antrenament pentru trupele voastre

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, venită sâmbătă la Kiev la împlinirea a doi ani de lansarea invaziei ruse în Ucraina, a promis acestei ţări mai mult sprijin din partea UE, inclusiv muniţii şi investiţii în industria de apărare, într-un discurs rostit la o ceremonie desfăşurată la aerodromul Hostomel, care a fost ocupat de trupele ruse la începutul invaziei după lupte grele, relatează Agerpres.

„Suntem aici pentru a vă spune că Europa va continua să fie alături de voi atât timp cât va fi necesar, cu mai mult sprijin financiar, mai multe muniţii, mai mult antrenament pentru trupele voastre, mai multă apărare antiaeriană şi mai multe investiţii în industria de apărare a Europei şi Ucrainei”, a spus Von der Leyen, potrivit agenţiei EFE, la ceremonia la care au mai participat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul belgian Alexander de Croo, cel canadian, Justin Trudeau, şi şefa guvernului italian Georgia Meloni.

Preşedinta Comisiei Europene s-a adresat şi soldaţilor ucraineni prezenţi la ceremonie, „V-aţi salvat ţara. Aţi salvat întrega Europă. Iar astăzi suntem aici din toată Europa şi din lume pentru a aduce un omagiu curajului vostru”, i-a lăudat Von der Leyen pe soldaţii ucraineni, în timp ce pe frontul din estul Ucrainei trupele ruse au revenit în ofensivă, profitând de criza de personal şi de muniţii a armatei ucrainene, fragilizată de eşecul contraofensivei sale din vara trecută, când a obţinut doar câştiguri teritoriale minore cu preţul unor mari pierderi de oameni şi echipamente, pierderi păstrate secrete de Kiev.

„Pe pământ, aţi expulzat Rusia de pe jumătate din teritoriile pe care le capturase. Pe mare, aţi făcut flota rusă să se retragă şi aţi redeschis un coridor maritim către lume. Iar în aer, forţele voastre au devenit incredibil de eficiente. Vă protejaţi poporul de rachetele şi dronele ruse. Şi numai în ultima săptămână aţi doborât şase avioane de luptă ruse”, a continuat şefa executivului UE.

Un discurs la fel de laudativ a avut şi premierul canadian Justin Trudeau, care a susţinut că trupele ruse „au eşuat” în încercarea de a cuceri aerodromul Hostomel, în timp ce premierul belgian Alexander de Croo a vorbit despre o înfrângere rusă în bătălia pentru acest aerodrom strategic din apropiere de Kiev şi care a fost în opinia sa „începutul sfârşitului pentru încercarea Rusiei de a captura Kievul”.

Trupele ruse au luat cu asalt aerodromul Hostomel din primele zile ale invaziei, încercare ce iniţial a eşuat. Dar mai târziu trupele ruse au reuşit să-l ocupe după o bătălie sângeroasă. În cele din urmă, trupele ruse au părăsit aerodromul odată cu retragerea lor de la periferia Kievului şi din toată partea de nord a Ucrainei, fără să fi existat vreo contraofensivă ucraineană, după ce Rusia a decis să-şi concentreze operaţiunile militare pe fronturile din estul şi sudul Ucrainei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...