G4Media.ro

UPDATE Sentința în dosarul ”Colectiv” a fost amânată din nou/ Următorul termen,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

UPDATE Sentința în dosarul ”Colectiv” a fost amânată din nou/ Următorul termen, în 3 mai/ Judecătorii de la Curtea de Apel București au amânat decizia definitivă de mai multe ori

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) discută, vineri, sentinţa definitivă în dosarul ”Colectiv”, în care fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu tragedia în urma căreia au decedat 64 de persoane.

UPDATE Ora 09:53 Pronunţarea în dosarul Colectiv a fost amânată din nou, vineri, de Curtea de Apel Bucureşti, magistraţii anunţând un nou termen pentru 3 mai, transmite News.ro.

Curtea de Apel Bucureşti era aşteptată să se pronunţe, vineri, în dosarul Colectiv, după ce în 3 martie magistraţii au amânat decizia, explicând că au fost depuse concluzii scrise după termenul stabilit şi mai aveau nevoie de timp pentru deliberare.
Magistraţii au anunţat că pronunţarea ar urma să aibă loc în 3 mai.

În 3 ianuarie, Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru 3 martie pronunţarea sentinţei definitive în dosarul „Colectiv”. În primă instanţă, fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu pentru eliberarea autorizaţiilor de funcţionare în cazul clubului Colectiv.

La 21 decembrie 2021, instanţa a stabilit termen de deliberare, redactare şi pronunţare a hotărârii în acest caz, la 3 ianuarie 2022.

Judecarea apelului în dosarul Colectiv a început în septembrie 2020. În 3 noiembrie 2021, instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptelor pentru mai mulţi inculpaţi, inclusiv pentru Cristian Popescu Piedone.

Şi în aprilie 2021, supravieţuitorii incendiului din Clubul Colectiv şi familiile victimelor reclamau, într-o scrisoare deschisă, schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpaţilor, ceea ce, spuneau ei, ar duce la pedepse ”mici şi nesemnificative”.

știrea inițială

Procesul s-a terminat în luna decembrie, iar judecătorii au amânat de mai multe ori pronunţarea sentinţei, ultima oară fiind pe 3 martie.

Pentru amânare, CAB a dat vina şi pe avocaţi, care ar fi continuat să depună concluzii scrise după data stabilită de magistraţi.

„Având în vedere complexitatea deosebită a cauzei, precum şi împrejurarea că avocaţii părţilor au continuat să depună concluzii scrise după termenul stabilit de instanţă în luna decembrie, ultimul set de concluzii scrise fiind depus în data de 28.02.2022, având în continuare nevoie de timp pentru deliberare şi redactarea hotărârii şi fiind, în continuare, în termenul prevăzut de dispoziţiile art. 391 Cpp, în temeiul art.391 Cpp, amână termenul de deliberare, redactare şi pronunţare a hotărârii la data de 15 aprilie 2022”, se arată într-un comunicat al CAB transmis în martie.

La ultimul termen al procesului, din 21 decembrie 2021, avocaţii inculpaţilor au solicitat achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, apreciind că procurorii ar fi greşit când au decis trimiterea în judecată a clienţilor lor, dar şi magistraţii Tribunalului Bucureşti, când au pronunţat pedepse cu executare.

De cealaltă parte, procurorii au cerut pedepse „orientate spre maximumul prevăzut de lege” şi cu executare pentru fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din Primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii, susţinând că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie, iar oameni au ars. „Nu vorbim de doi, ci de un cimitir”, au transmis anchetatorii.

Iniţial, procesul ar fi trebuit să se încheie în luna iunie 2021, însă completul de judecată, format din magistraţii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan, a ridicat din oficiu o cerere de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru o parte dintre inculpaţii din dosarul ”Colectiv”.

Propunerea a dus atunci la dezbateri aprinse între judecătoarea Adina Pretoria Dumitrache, pe de o parte, şi, pe de alta, procurorul DNA şi avocaţii victimelor, care au reclamat că se încearcă tergiversarea procesului şi aplicarea unor pedepse mai mici inculpaţilor.

Cei doi judecători ai completului nu au căzut de acord asupra schimbării încadrării juridice a faptelor, astfel încât s-a format un complet de divergenţă, prin includerea unui al treilea magistrat.

Ulterior, acest complet de divergenţă a decis să înlăture aplicarea consecinţelor deosebit de grave în cazul infracţiunii de abuz în serviciu de care sunt acuzaţi o parte dintre inculpaţii din dosarul ”Colectiv”, printre care şi Cristian Popescu-Piedone.

Procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti a decis următoarele condamnări:

* Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;

* cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;

* Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;

* pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;

* Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;

* George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

* Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – 8 ani de închisoare;

* Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani;

* Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. As pune pariu că și azi va fi o nouă amânare, un alt eșec al justiției. Sper sa nu fie așa

    • Mulțumiți i liei savonea. Ea este cea care i a transferat la curtea de apel bucurești pe judecatorii iugan si dumitrache. Asta e justitia gastii savonea corbu richiteanu netejoru

    • cab ? FILIALA A APARTIDULUI ?

  2. Este surprinzator cum nu se vrea investigarea adevaratei cauze a tragediei: viteza de 4-5 ori mai mare de propagare a focului. Este ca si cum ai investiga un accident de autocar fara sa iti pese ca viteza de impact a fost de 400 km/h. Probabil toate partile isi dau seama de acest fapt, dar fiecare are ceva de castigat. Victimele primesc despagubiri de la stat, cei acuzati vor primi pedepse mai blande pentru neglijenta, iar adevaratii vinovati stau linistiti si fac jocuri politice.

    • Ești neinformat, stimabile.
      Înainte de incident, în Colectiv se cântau ode satanice.
      Cei de la Charlie Hebdo, au fost mitraliați pentru că s-a ordin. De Sus. La Charlie Hebdo, autorii satirizau Sfânta Treime și se pare că făcuseră și un hobby din asta.
      Afară bineînțeles, de satira asupra ‘profetului’ (ei cred în continuare că el e profetul lor, dar asta e o altă temă).

      [youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZqZQ6HYb7FY%5D

      „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va și secera. (Galateni 6:7)

      Înainte de incident, în Colectiv se cântau ode satanice.

    • Daca e sa-mi dau cu presupusul Piedone are banii necesari pentru a se apara de orice.
      Doar ca prefera sa … primeasca amânări si asta spune multe.
      Teoria conspirației nu foloseste la nimic… atunci când sistemul ne-a abandonat.

      Trebuie sa simți ca un rocker ca sa intelegi formatia GtG sau 5fdp.
      Eu nu am nimic impotriva nimanui care respecta normele de conviețuire sociala.

  3. Trec anii in procesele astea…viitorii pensionari speciali amana, si amana, parintii copiiilor morti decedeaza si ei fara a sti ca vinovatii platesc.Traisca justitia noastra, falnica, dreapta justitie romaneasca.
    Or dormi bine, cu constiinta impacata oamenii astia din justitie?

    • Atât timp cât voi votați PSDNL peste 50%, da, vor dormi liniștiți, fiindcă le demonstrați că sunteți o țară de sclavi, ei vă pot face orice și tot nu votați cu USR.

  4. Potrivit altor site-uri, s-a amanat iar pana pe 3 mai.

  5. Asta e justiție????Este o cloaca ordinara unde niște puturoși iau salarii de mii de lei pe luna fără sa facă nimic.Si procurorii și judecătorii cred ca sunt cei mai prost pregătiți oameni din câmpul muncii dar cu salariile cele mai mari fără a face nimic toată ziua.Rusine băi proștilor!!!!!Va bateți joc de părinții și victimele acestui proces.

  6. Votati usl pt ca va place sa fiti mintiti si saraci..cu duhul si $$

  7. Cucuveaua Savonea, șefa CAB și a Mafiei din Justiție, pregătește terenul pt achitarea (j)egosului Piedone și pedepse cât mai mici pt patroni !

  8. De data asta cred ca e o veste buna: le mai face cadou niste sarbatori pascale in libertate. Daca s-ar fi dat achitare, s-ar fi pronuntat azi.
    In schimb ramane problema ca se depaseste termenul legal de 120 zile pt pronuntare, sper ca asta sa nu fie temei pentru alte cai de atac.

  9. asa functioneaza Fratia P$D si PNL, adica U$Lamul !

  10. Jigodiile astea bolsevice vor amana la nesfarsit pana se prescriu faptele

  11. Am făcut treaba și azi.

  12. Bătaie de joc. Ce, trebuie să scape Piedone sau cine știe cine altcineva?

    • Piedone trebuie condamnat vreo 500 de ani , deoarece el a dus cu arcanul pe tinerii frumoși și liberi în spelunca de la Colectiv , și tot el le-a dat foc .

  13. Nu vreți voi să ne băgăm definitiv picioarele în Justiția mioritică?!

    • Doar managerii au voie sa faca asta.
      Salarii babane, concedii exotice, comisiiane private din proiecte cu fonduri ue prin firme ale prietenilor.
      Țara bananiera e a noastră… doar ca nu știm

  14. Bravo ! Felicitări domnului ministru. Avem o justiție europeană . El este principalul artizan al acestor rezultate!El și precedenții miniștrii: niște ageamii!

  15. Asa se întâmplă când România e condusa de USL și nu USR, o singura consoana votata gresit duce la dezastrul României.

  16. Este mai mult decat evident ca „justitica romana”lucreaza in acelasi stil cu cel din „Dosarul Revolutiei romane”., iar societatea romaneasca continua sa suporte nesimtirea „pensiilor si salariilor speciale”. Doamne, ca prosti mai putem fi, daca nu iesim in strada si sa-i zburam ca pe niste „rahati ce sunt”.

  17. Pt judecatoarea Camelia Bogdan au gasit „vinovatia” rapid si au exclus-o din magistratura. In dosarul „Colectiv” nu se poate. Asta orice vreti voi, numai justitie NU. E o cardasie cu politicul la care ne uitam de ani buni. Mogulii sa traiasca si sa o traga de sfori pe doamna legata la ochi, dar care a pierdut balanta!

  18. Judecatori romani sunt penibili . Vor salari si pensii mari dar cind vine vorba sa isi asume o decizie se codesc. Adevarul este ca justitia romana a fost incalecata de Voiculecu ( varanul), sau (Felix ). Asa ca ?Priviti ce a patit Presedintele Basescu si D-na Camelia Bogdan .