G4Media.ro

UPDATE Procurorii DNA au descins la Ministerul Transporturilor: Un director și mai…

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

UPDATE Procurorii DNA au descins la Ministerul Transporturilor: Un director și mai mulți angajați, arestați la domiciliu pentru achiziționarea la suprapreț a patru nave, prin firme de apartament și tranzacții fictive/ Directorul ar fi primit 3% din sumă

UPDATE Ora 19:53 Judecătorii Tribunalului Constanța au decis măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile pentru toți cei 5 inculpați din dosarul instrumentat de DNA Constanța.

UPDATE Ora 19:48 Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că instituția trimisese un corp de control la ARSVOM, iar raportul acestuia este finalizat:

  • ”Noi aveam un corp de control acolo. Raportul corpului de control este finalizat. Lucrăm și pe partea de integritate, și pe partea de eficiență”, a declarat Cătălin Drulă, miercuri seară, la Antena 3.

Articolul inițial

Procurorii DNA Constanța au descins, marți dimineață, la Ministerul Transporturilor și în alte 20 de locații din Ilfov, București și Constanța unde au făcut percheziții într-un dosar de trafic de influență, spălare de bani și constituire de grup infracțional.

Vizați sunt mai mulți angajați ai Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), organul tehnic de specialitate din cadrul Ministerului Transportului. Aceștia au achiziționat patru nave în valoare de 85 de milioane de lei de la o firmă care le cumpăra la rândul ei prin intermediul unor firme de apartament, cu activitate derizorie și câțiva angajați.

Este vorba de Daniel Manole (director general al ARSVOM), Petru Ogrinji (administratorul firmei SC Suszi SRL care a livrat navele Ministerului Transporturilor), Cristian Antohi (administratorul SC Tehnorex International SRL, una dintre firmele acuzate de spălare de bani), Valeriu Iorga (administratorul SC Blue Line SRL, o altă firmă acuzată de spălare de bani) și Ion Macovei (SC Concif Baza de Aprovizionare SRL, a treia firmă de apartament, la rândul ei intermediară a tranzacțiilor), susțin sursele judiciare consultate de G4Media.

Pentru contribuția sa, Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele.

Patru dintre inculpați au fost reținuți marți seară, iar unul a fost plasat în arest la domiciliu, iar miercuri procurorii DNA Constanța au transmis judecătorilor propunere de arestare preventivă timp de 30 de zile pentru 3 inculpați, iar pentru alți 2 arest la domiciliu pentru aceeași perioadă.

Comunicatul integral al DNA 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 iunie 2021, a inculpaților:

MANOLE DANIEL, director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– luare de mită.

Trei persoane fizice, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență și spălare a banilor.

În cauză, a mai fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și față de un alt om de afaceri pentru săvârșirea unor infracțiuni similare.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menționată mai sus, împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislație primare în materie, de către instituția pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală.
De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia.

Pentru contribuția sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 30 iunie 2021, inculpatul Manole Daniel și doi dintre oamenii de afaceri urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar restul cu propunere de luarea a măsurii arestului la domiciliu.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză, procurorii au beneficiat de suportul tehnic al Direcției Generale Anticorupție și de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, Direcției de Operațiuni Speciale și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

sursa foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. Domnul Bode de la interne a binecuvantata miscarea la acea vreme fiind chiar el ministru Transporturilor

    • A.R.S.V.O.M. – una din zecile de instituții din subordinea MTI.
      Dacă ministerul asta cu buget de zeci de miliarde de RON anual ar avea sisteme de control intern (managerial si operațional) bine puse la punct, sifonarea banului public nu s-ar mai face cu asemenea frecventa, intensitate si nesimțire – fie ca vorbim de contracte de achiziție, de angajați pe pile sau de angajați care dorm in post si au 0 performanța!

    • Comparativ, ARSVOM vs. RAR, care administreaza buget mai mare?
      Că CA-ul oricum e cu directorii

  2. Avem pedepse extrem de mici; pentru așa ceva ar trebui pedepse de la 15 la 25 de ani!

  3. Ba Ion cel prost,cate clase ai?

    • M.U.I.E PSD!

  4. Bucalatul a fortat achitarea unor sisteme Patriot care nu au mai ajuns la cativa ani dupa ce banii s-au dus. Nu-i de mirare ca Inalta Poarta are bani sa dea stimul la toti spahii, in vreme ce Caimacamul Catu de Iowa mai ia o piele de pe razesi.

    • Inainte de asta ar trebui bagate la gherla zecile de mii de scursuri comuniste care au jefuit si inca jefuiesc Romania. Si cate o ciomageala buna pentru sustinatorii jigodiilor provenite din structurile comunisto-securiste! Adica din astia ca tine!

  5. Un nou comunicat ingrijorator al DNA, de data aceasta.
    Ceea ce transmit astazi DIICOT si DNA, zic eu, ar fi ca in legislativul trecut coruptia si infractionalitatea grea au prins aripi.
    Oare, cine o fi de vina?

  6. si cu ce se ocupa agentia asta inafara sa dea tepe?
    de ce nu ii desfintata?

    • Cu Salvarea Vietii Omenesti pe Mare?!?!? E si greu sa intelegi din denumire…:))) esti destept, bine ca pot scrie comentarii toti…

    • unu… @
      si cand ai auzit tu ultima oara ca aceasta agentie a avut activitate???
      eu unu nici nam stiut ca exista , asa multa sa scris despre ce fac astia

  7. Puscarie pe viata!

  8. Drula, ce cayti tu acolo daca o ancheta este in curs? Sa incurci, sa te lauzi ca tu ai fost primul cu ranga sau sa acoperi directorasul de 2 milioane lei? Cu cine oare ar fi impartit suma?

    • Bai postacule fapta e de cand era ministru la Transporturi Bode

    • Iar ala-i director inca de pe vremea lui Ponta. Si sigur nu-i la prima actiune. Dar irinel a luat-o razna de la aurolac. O da pe legale grav.

  9. Hahahaha…doar 4 nave? Hahahah…sa traiti bine……ar fi spus un clasic in viata!!!!!

  10. interesant. timpul pentru dat tunuri şi găuri la stat nu s-a terminat. rețeta aceasta e cea mai banală. directorii de la stat în cârdăşie cu şefii politici au practicat scheme mai complexe, cu bani mai mulți. dna ne prezinta ultimul fapt, cel mai recent. 2 milioane de roni pentru don director, e mult e puțin? e foarte mult pentru că nu a dat de la el, ci a luat. de la statul ca un sac fără fund.

    • Un fost director general RAR a fraudat cu 1 milion de euro acu’ 10 ani.
      Prejudiciul nu a fost recuperat.

  11. Directorii din ministere nu pot fi dati afara chiar daca-i suspectezi. A facut PSD legea functionarului public beton. N-ai ce sa le faci.

  12. Multi ar trebui pusi la zid in tara asta! Ar fi unica solutie sa scapam de scursurile comuniste si urmasii lor care sunt cu gandurile numai la furat si ilegalitati!

    Ar trebui inceput cu patronii manipularii care prostesc numerosii imbecili ai natiei….Ghita si Felix Securistul!

    Glontul in cap si bataia crunta cu ranga sunt singurele lucruri care ar putea elimina rapid gasca de talhari provenita din comunism.

  13. Din păcate romanilor le place sa fie furati; insa cu o condiție: sa simta și ei la rândul lor ca fura ceva acolo cat de putin sau măcar sa primeasca o pomana cat de mica…astfel ne sacrificam generatiile viitoare.

  14. Peste mare peste mic, alegeti

  15. Nu mai bine descindeau ei la îngălata de la S1 care încredințează direct divers contracte și calcă în picioare și amărâții ăia de copii? Hai cu știrea, G4, cât mai durează să inventați scuze.

  16. Bun, ne’ati prins, vor striga in cor directorii mafioti…va dam prejudiciul inapoi, doar ne’am inteles cu PSD-PNL si tata Johannis.

    • @ Mario m – Daca te referi la ce cred eu, nu merge. Legea aia e pentru evazionisti, ce e aici nu are legatura cu asa ceva.

  17. Ce face oare cucpendula werner, a fost ministru tablam acum pnlistii nava, oare cati mai apar wernere???

  18. Bine faceti ca prindeti infractorii, DAR MAI REPEDE CA AVETI MULTA TREABA.