G4Media.ro

Universitățile din Slovacia și-au intensificat cooperarea cu cele din China, multe dintre…

sursa foto: Pexels

Universitățile din Slovacia și-au intensificat cooperarea cu cele din China, multe dintre acestea fiind considerate de mare risc din cauza relației cu serviciile secrete de la Beijing

Aproximativ 28 de instituții academice slovace, între care universități publice, Academia Slovacă de Științe și diverse institute de cercetare ale acesteia au cel puțin 136 de conexiuni cu China, arată un studiu realizat de Central European Institute of Asian Studies (CEIAS) din Bratislava.

Informația apare pe fondul răcirii accelerate a relațiilor dintre China și blocul occidental. Săptămâna trecută, NATO a desemnat în premieră China drept ”provocare” pentru sale interesele strategice.

Colaborarea Slovaciei cu China este un fenomen relativ recent, apărut după ce țara s-a alăturat platformei China-CEEC Cooperation (16+1), în 2012. De atunci s-au dezvoltat numeroase noi interacțiuni cu China în diverse domenii, inclusiv cel academic, transmite Euractiv, citat de Rador.

Aceste evoluții au trecut în mare parte neobservate până de curând, afirmă studiul.

„Cele mai multe dintre aceste instituții academice au raportat că nu se efectuează nici un fel de evaluare a riscurilor. În cel mai bun caz, evaluarea riscurilor este un eveniment ad-hoc care nu ține seama de vreun criteriu prestabilit”, a explicat Matej Šimalčík, directorul executiv al CEIAS. Fapt care demonstrează indiferența instituțiilor academice slovace față de riscurile presupuse de activitățile Chinei, „o caracteristică nu tocmai neobișnuită în sfera publică slovacă”, a precizat el.

Aproximativ 58% din cele 136 de conexiuni sunt cu universități chineze catalogate de „ASPI Defense University Tracker” drept „de mare risc” și „de foarte mare risc” din cauza relațiilor cu serviciile secrete.

Autorii studiului subliniază necesitatea de a se ține seama nu numai de modul de operare și intențiile universităților chineze, ci și de cele ale partenerilor lor slovaci, care sunt adesea cei care au inițiativa cooperării și asigură finanțarea proiectelor din surse interne.

Proiectul „Chinese-Europe Academic Engagement Tracker” al CEIAS a realizat o hartă cu peste 2.300 de conexiuni între instituții academice din 11 state europene (Austria, Bulgaria, Cehia, Georgia, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia) și partenerii lor din China.

CEIAS a conchis astfel că universitățile și institutele de cercetare din Germania și Polonia sunt cele mai active în privința întreținerii relațiilor cu parteneri chinezi.

„În Europa nu există în prezent decât instrucțiuni limitate care să le permită cercetătorilor să colaboreze în condiții de siguranță cu colegii lor chinezi, fără a implica riscul ca relațiile să fie abuzate în scopuri politice ori pentru transferuri forțate de tehnologie”, a adăugat Šimalčík. (Traducere Rador: Andrei Suba)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Și iată, cum se întinde și o altfel de Caracatiță, decât cele cu care ne-am obișnuit până acum!…

  2. e valabila si viceversa .