G4Media.ro

Uniunea Europeană, extrem de iritată de Boris Johnson, care acuză Bruxelles-ul de…

Foto: Brexit / Pexels.com

Uniunea Europeană, extrem de iritată de Boris Johnson, care acuză Bruxelles-ul de planificarea unei „blocade alimentare”

Tensiunile dintre foștii aliați, ca urmare a dorinței Regatului Unit de a inversa parțial acordul deja semnat privind ieșirea din UE, au escaladat din nou duminică. Proiectul de lege prezentat de guvernul britanic riscă să complice discuțiile programate pentru săptămâna aceasta la Bruxelles pentru ajungerea la un acord comercial și pentru evitarea unui „no deal” la 1 ianuarie.

Sâmbătă, Boris Johnson a dat vina pe Bruxelles pentru actuala dispută, susținând că a fost obligat să revină parțial asupra angajamentelor sale ca urmare a „amenințării” că UE instituie o „blocadă alimentară” în Irlanda de Nord.

„Pur și simplu nu este cazul”, a reacționat duminică la Sky News ministrul irlandez al justiției, Helen McEntee. „Orice insinuare că va apărea o nouă frontieră este pur și simplu falsă”. Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a respins, de asemenea, ”îngrijorările” britanice, subliniind pentru BBC că atitudinea guvernului „dăunează reputației Marii Britanii ca partener de încredere”.

La baza actualei dispute se află un proiect de lege pe care guvernul britanic l-a prezentat miercuri Parlamentului și al cărui conținut contrazice parțial acordul deja semnat cu privire la ieșirea Regatului Unit din UE – o mișcare care încalcă dreptul internațional, după cum a admis însuși Boris Johnson.

Acest controversat text oferă Londrei puterea de a lua decizii comerciale unilaterale în Irlanda de Nord, puteri care ar trebui să fie partajate cu UE, conform acordului Brexit.

Astfel, această lege încalcă dispozițiile cheie ale tratatului încheiat anul trecut, care are ca scop asigurarea unei concurențe loiale după Brexit și prevenirea revenirii la o frontieră ”fizică” între Republica Irlanda și Irlanda de Nord, în conformitate cu acordul de pace din 1998 care a pus capăt celor trei decenii de conflicte din această provincie.

„Este timpul ca guvernul britanic să își asume responsabilitățile”, a reacționat duminică pe Twitter președintele Consiliului European, Charles Michel, îndemnându-l pe Johnson să pună în aplicare acordul deja semnat, deoarece este în joc „credibilitatea internațională a semnăturii Regatului Unit”.

Într-un interviu publicat în Le Parisien, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a considerat „de neconceput” faptul că o „mare democrație” precum Regatul Unit „ar putea reveni asupra unui text pe care ei înșiși l-au negociat și l-au votat, negând cuvântul dat”.

Criticat de ai săi

În ciuda avertismentelor europene, Boris Johnson ar vrea să vadă adoptată această legislație cât mai curând posibil în Camera Comunelor, unde are o majoritate de 80 de locuri.

Cu toate acestea, el a fost criticat în interiorul propriei tabere, unii parlamentari conservatori rebeli amenințând că nu vor vota pentru text și cerându-i ministrului justiției, Robert Buckland, să demisioneze în semn de dezacord.

„Dacă găsesc o încălcare a statului de drept pe care o consider inacceptabilă, atunci desigur că voi pleca”, a declarat Buckland pentru BBC. Dar „nu cred că vom ajunge în acest punct”.

În cadrul unui interviu acordat publicației Sunday Telegraph, liderul opoziției, Keir Starmer, i-a cerut prim-ministrului să își retragă proiectul de lege, considerându-l „contraproductiv”, și a insistat ca guvernul să „avanseze pe calea Brexit” pentru a se putea ocupa mai bine de criza sanitară.

Cu toate acestea, guvernul britanic nu pare înclinat să cedeze, după ce a respins deja joi ultimatumul Bruxelles-ului, care cerea retragerea proiectului de lege înainte de sfârșitul lunii septembrie, sub rezerva unor acțiuni în justiție.

Liderii Parlamentului European au amenințat vineri că vor face uz de dreptul de veto în cazul unui tratat comercial dacă Londra nu își va respecta promisiunile.

Un „no deal” cu Regatul Unit ar fi „o veste proastă”, „dar ne pregătim și pentru asta”, a avertizat Clément Beaune, adăugând că guvernul francez „se va reuni în curând pentru a accelera și a intensifica pregătirile, pentru toate scenariile. Inclusiv pentru un ”no deal””.

Sursa: Le Temps / Traducerea: Ruxandra Lambru (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Boris……un nume de origine slavă.

  2. Daca raman fara sparanghel in depozit, pot sa le recomand corsarilor niste oameni capabili, care scot sparanqelul din pamant, din iarba verde.

  3. Bunica-su era turc, deci pui de Erdogan dictatorial! Il cheama si Pfeiffer, deci ii place si sparanghelul. Traieste la Londra unde e aurul „Romaniei”.