G4Media.ro

Uniunea Europeană consideră inacceptabilă utilizarea disproporţionată a forței împotriva manifestanţilor în Iran

Sursa foto: European Council

Uniunea Europeană consideră inacceptabilă utilizarea disproporţionată a forței împotriva manifestanţilor în Iran

Uniunea Europeană a caracterizat duminică drept „nejustificată şi inacceptabilă” utilizarea „generalizată şi disproporţionată” a forţei împotriva manifestanţilor în Iran, după nouă zile de proteste împotriva morţii unei tinere reţinute de poliţia moravuri care s-au soldat cu 41 de morţi, relatează Agerpres.

Într-o declaraţie în numele blocului comunitar, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell condamnă, de asemenea, „decizia autorităţilor iraniene de a restrânge drastic accesul la internet şi de a bloca platformele de mesagerie instant”, care „constituie o încălcare flagrantă a libertăţii de exprimare”.

„Uniunea Europeană va continua să examineze toate opţiunile aflate la dispoziţia sa, înainte de următorul Consiliu Afaceri Externe, în contextul morţii lui Mahsa Amin şi a modului în care forţele de securitate iraniene au răspuns manifestaţiilor care au urmat”, a avertizat Borrell, fără a furniza alte amănunte.

Manifestaţiile au început pe 16 decembrie, ziua morţii lui Mahsa Amini, arestată pe 13 septembrie la Teheran pentru „port inadecvat al vestimentaţiei”.

„Aşteptăm de la Iran să înceteze imediat reprimarea violentă a manifestaţiilor şi să permită accesul la internet, precum şi libera circulaţie a informaţiilor”, a adăugat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe.

El a făcut apel, de asemenea, la Teheran, „să clarifice numărul morţilor şi persoanelor arestate şi să-i elibereze pe toţi manifestanţii non-violenţi”.

„Moartea lui Mahsa Amini trebuie să facă obiectul unei anchete complete şi orice responsabil dovedit pentru moartea sa trebuie să dea socoteală”, a adăugat el, luând „notă în această privinţă de declaraţia preşedintelui iranian” Ebrahim Raisi.

Potrivit bilanţului oficial iranian nedetaliat care include manifestanţi şi forţele de ordine, 41 de persoane au fost ucise în nouă zile de proteste.

Bilanţul ar putea fi însă mai mare, ONG-ul Iran Human Rights cu sediul la Oslo vorbind despre cel puţin 54 de manifestanţi ucişi

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

  1. Titlu scris de o găină bag seama :)))))

  2. Cine pică? Cam tot acolo sunt. Și pentru cultura ta, un dictator căzut în astfel de țări este înlocuit… surpriză cu un alt dictator poate și mai rău.

  3. dar era ok, cand in Europa se manifesta impotriva vaccinului obligatoriu ? ne-am cam saturat de UE

    • Ai vrea tu să trăiești în UE, rusule, dar trebuie să te duci să mori pe front pentru bogățiile lui Putin.

  4. De-aia fug milioane de ruși din Rusia, de bine ce e în dictatura rusească.

  5. UE, impotenta că întotdeauna în chestiuni ce nu se desfașoara pe teritoriul său. Ursula draga, pentru ce se întâmplă în Iran nu prea poți să bați cu pumnul în masă. Sau ai putea dacă te sprijină marele licurici. Problema este că democratul planetar este preocupat acum să stingă focul pe care l-am stârnit în Ucraina și nu cred că mai are puterea să „aprindă”și „sondele” din Iran.