G4Media.ro

Uniunea Europeană analizează posibile variante pentru furnizarea de gaze naturale către Ucraina,…

Sursa foto: Twitter/ Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană analizează posibile variante pentru furnizarea de gaze naturale către Ucraina, după ce Gazprom a redus livrările

Uniunea Europeană studiază scenarii pentru a garanta furnizarea de gaze naturale către Ucraina, prin fluxuri inverse dinspre ţări precum Slovacia sau înmagazinarea comună în depozite a acestui combustibil, a declarat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit agenţiei EFE, citată de Agerpres.

„Sprijinim deplin Ucraina în chestiunea securităţii energetice. Înţeleg preocuparea Ucrainei cu privire la livrările de gaze ca urmare a livrărilor mult mai mici ale Gazpromului”, a spus Ursula von der Leyen după un summit UE-Ucraina.

Mai mult, „este clar că Ucraina rămâne şi trebuie să rămână o ţară de tranzit de încredere”, a adăugat ea, vorbind la o conferinţă de presă alături de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Subliniind că garantarea aprovizionării cu gaze este o chestiune valabilă nu doar pentru iarna aceasta, ci şi pentru cele care urmează, Ursula von der Leyen a menţionat ca posibile soluţii‚ creşterea capacităţii de furnizare a gazelor dinspre statele membre ale UE”, ceea ce „include de asemenea opţiunea de a lucra la organizarea fluxului invers al unui gazoduct suplimentar dinspre Slovacia”. Mai este „explorată posibilitatea înmagazinării comune” a gazelor, a adăugat preşedinta Comisiei Europene.

Dar, pe termen lung, consideră ea, „inteligent” este să se investească în energii regenerabile şi în creşterea eficienţei energetice.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a insistat că securitatea energetică este „esenţială pentru independenţa şi suveranitatea Ucrainei, întrucât (gazoductul rus) Nord Stream 2 creează noi provocări” după ce astfel livrările de gaze ruseşti către UE nu vor mai tranzita Ucraina, plus că „pierderea a două miliarde de dolari (taxe de tranzit încasate de Ucraina) nu este o perspectivă atractivă”.

Sursa foto: Twitter/ Ursula von der Leyen

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ipocritii de nemti. Dupa ce le-au tras-o ucrainienilor cu conducta de gaz, acum fac pe ingrijoratii. Si au tras-o tuturor din Europa, inclusiv noua.

    • Corect ! Dar sa nu uitam că și Ucraina ne-o trage noua vis-a-vis de granita artificiala moștenită de la ruși, trasa pe brațul Chilia. Le-a convenit de minune teritoriul marin din jurul insulei Șerpilor și țin cu dinții de ea. Sărăcuții !Și românii ii plâng de milă… Așa suntem noi, filotimi, dar anti Rusia chiar daca pierdem. Deh… suntem bogați al dreak !

    • Ukrainienii și-au tras-o singuri, cât de prost sa fii încât sa crezi ca e dreptul tău „divin” să iei 5 miliarde (în perioada de tranzit maxim atât incasa Ukraina) pe an de la rusi….. Au luat zeci de miliarde de la ruși, și au mai furat încă pe atât…… Când am dus 2500 de cărți în limba romana pentru biblioteca din Cernăuți ukrainienii le-au confiscat și le-au dat foc, iar presa din România nu a vrut să scrie un rand despre asta…..

  2. Pentru cât a furat Ucraina din conducte , nu ar merita să primească nimic și la nici un preț .

    • Ukraina a închis din 2014 pana azi peste 4000 de clase cu predare în limba romana, în aceste condiții e greu să aibă simpatia mea….. Nimeni nu te obligă să cumperi gaz de la ruși, vând și norvegienii sau partenerul nostru strategic USA…..

  3. Cam greu să aduci gaz de la americani. Ne desparte un ocean. Au fost deștepți ungurii ,și au făcut provizii la maxim (pe spatele nostru, că noi asta vară le dădeam lor ,de parca la noi venea vara nu iarna), nu că noi . In loc sa umplem rezervoarele , să facem stocul de iarna 100% noi am vândut gaz. Acum stocurile sunt goale(și ne spune ministrul energiei că s-au scumpit gazul de aia avem așa facturi), și normal că trebuie sa importam la preturi foarte mari. Ungurii nu au rupt în totalitate legătură cu rușii chiar au făcut un contract pe 15 ani de furnizare de gaz. Ai noștrii conducători miniștrii și parlamentari nu se gândesc decât cum sa fure mai mult și au orgolii din ce in ce mai mari. Nu avem oameni politici care sa se gândească cat decât la popor. Ei sunt numai interesul și orgoliul personal. Niste mișei.

  4. Pai ACTORASUL LGBT ist nu e pus de CIA ca șef de trib în Ucraina ? Le da amerlocul gaze😀😀😀. Sau nu mai au ce vinde?