G4Media.ro

Ungaria și Slovacia fac front comun la Bruxelles și critică noul ajutor…

Sursa foto: European Council

Ungaria și Slovacia fac front comun la Bruxelles și critică noul ajutor financiar propus de UE pentru Ucraina

Premierul ungar s-a opus ca Uniunea Europeană să acorde Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 50 de miliarde de euro, în timp ce omologul său slovac și-a exprimat rezervele cu privire la acordarea unui nou ajutor militar Kievului, transmite agenția Reuters.

Viktor Orban și Robert Fico au luat cuvântul în cadrul summitului Uniunii Europene (UE) care se desfășoară la Bruxelles.

Prioritățile liderilor UE sunt divergente în timp ce discută bugetul pe termen lung al blocului comunitar.

Viktor Orban a stârnit mânia unora dintre colegii săi pentru că s-a întâlnit luna aceasta cu președintele rus Vladimir Putin, în marja Forumului Noilor Drumuri ale Mătăsii de la Beijing, China, într-un moment în care Moscova duce un război necruțător împotriva Ucrainei.

UE urmează să voteze în decembrie o revizuire a bugetului său de 1,1 miliarde de euro pentru perioada 2021-27, care a fost deja afectat de cheltuielile de urgență efectuate în timpul pandemiei COVID-19 și de invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Executivul european a propus ca țările UE să acorde Ucrainei un ajutor economic de 50 de miliarde de euro pe o perioadă de patru ani. O altă propunere este ca Ucraina să primească un nou ajutor militar în valoare de 20 de miliarde de euro în aceeași perioadă.

Deciziile bugetare trebuie adoptate în unanimitate, iar diviziunile erau deja evidente joi.

Viktor Orban a declarat că Ungaria nu va mai susține noi ajutoare pentru Ucraina decât dacă vor fi făcute „propuneri cu adevărat justificate”.

„(Propunerea) care ni s-a făcut… nu va funcționa. Așa că, deocamdată, o vom respinge și vom vedea în decembrie”, a declarat el.

Robert Fico a precizat că Bratislava nu va mai sprijini militar Ucraina.

„Ne vom concentra doar pe ajutorul umanitar”, a scris el pe rețelele de socializare de la Bruxelles.

Noul premier slovac a citat corupția pentru a avertiza împotriva acordării de noi resurse Kievului, potrivit a doi diplomați europeni familiarizați cu discuțiile, care au loc cu ușile închise.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Orban și Fico, soluția e simplă: nu vă place în UE? Cărați-vă și aderați la CSI și ura și la gară! Și cu slănina-n căruță și cu banii-n buzunar nu merge! Hai, valea!

  2. Ungaristan chiar nu are ce sa caute in UE si NATO

  3. Nimic suprinzător. Din moment ce cu Polonia se pare că Orban și-a pierdut identitatea de păreri, se folosește de revenirea lui Fico ca premier al Slovaciei. Mult mai mic, mai acru, dar aliat de nădejde. Fico e un declarat fan al rușilor.

  4. Sclaveții moscalilor. Oare câți ani o să mai țină Europa pe loc?
    UE ar trebui să se transforme în confederație, să-și poată apăra interesele și valorile iar sălbaticii ori lăsați pe dinafară ori fără drept de decizie.

  5. Aici parca asistam la un film prost,in acest moment in Europa sunt doua tipuri de ‘prieteni ” ai Rusiei,sunt prietenii „guralivi” Orban si Fico si „prietenii” mai tacuti adica Macron ,Scholz,Meloni,scenariu la acest film de proasta calitate este urmatorul,Orban si Fico racnesc iar in spatele lor Macron si cu Scholz vorbesc linistiti cu Vladimir la telefon.Aaaa scuze am uitat de premierul olandez=))))))afaceriile „prietenoase” dintre Europa si Federatia Rusa merg in continuare pe fagas normal