G4Media.ro

UNESCO: Războiul declanșat de Rusia, un pericol pentru cultura borșului ucrainean

Sursa foto: Anatolii Stepanov / AFP

UNESCO: Războiul declanșat de Rusia, un pericol pentru cultura borșului ucrainean

Cultura borșului ucrainean a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural imaterial în pericol de către UNESCO, a anunțat vineri organizația ONU, în contextul în care războiul din Ucraina amenință „viabilitatea” tradiției legate de acest tip de ciorbă, relatează agenția AFP, citată de boursorama.com.

„Existența acestei ciorbe (…) nu este în pericol în sine, dar patrimoniul uman și viu asociat borșului este cel care este în pericol imediat, deoarece capacitatea populațiilor de a practica și de a-și transmite patrimoniul cultural imaterial este grav perturbată din cauza conflictului armat, în special din cauza strămutării forțate a comunităților”, a explicat Pier Luigi Petrillo, raportor al comitetului de evaluare pentru dosarul ucrainean.

La jumătatea lunii aprilie, Ucraina a depus o cerere de includere a culturii borșului pe lista patrimoniului cultural imaterial în pericol, argumentând că invazia Rusiei în țară la 24 februarie și lunile de bombardamente care au urmat au amenințat „viabilitatea” tradiției legate de acest fel de mâncare.

Ca urmare a războiului, „populația nu mai este capabilă să pregătească sau chiar să cultive legumele locale necesare pentru a pregăti” borșul, a observat Petrillo.

„Nu se pot nici măcar reuni pentru a practica prepararea borșului, ceea ce subminează aspectele sociale și culturale. Ca atare, transmiterea acestui element este în pericol”, a continuat el.

„Pentru toți acești factori, este necesar să se procedeze la o salvgardare urgentă a acestui element în cadrul procedurii de extremă urgență”, a spus el.

Borșul este o supă străveche făcută din sfeclă roșie, servită de obicei cu pâine sau usturoi.

Ucraina „va câștiga atât războiul borșului, cât și acest război”, a scris pe contul său de Telegram ministrul ucrainean al culturii, Oleksandr Tkatchenko, după anunțul UNESCO.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...