G4Media.ro

Un tribunal din Jakarta l-a declarat vinovat pe președintele Indoneziei de neglijență…

Un tribunal din Jakarta l-a declarat vinovat pe președintele Indoneziei de neglijență în legătură cu poluarea din capitala țării

Un tribunal din Jakarta l-a declarat joi pe preşedintele indonezian Joko Widodo vinovat de neglijenţă în faţa poluării care sufocă acest oraş, capitala arhipelagului din sud-estul Asiei. Decizia reprezintă o victorie simbolică pentru apărătorii mediului, notează AFP, citată de Agerpres.

Un grup de 32 de reclamanţi au lansat acum doi ani acţiunea împotriva şefului de stat, a guvernatorului Jakartei, Anies Baswedan, a miniştrilor mediului, sănătăţii şi de interne, precum şi a unor responsabili locali.

Cinci dintre cei şapte acuzaţi au fost găsiţi vinovaţi de „încălcarea legii”, a declarat judecătorul principal al instanţei din districtul central al Jakartei, Saifuddin Zuhri.

Tribunalul i-a somat pe cei cinci să ia măsuri mai stricte pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în capitală şi să controleze aplicarea acestor norme.

Jakarta, o aglomerare urbană care găzduieşte 30 de milioane din cei circa 276 de milioane de locuitori ai Indoneziei, este unul din cele mai poluate oraşe din lume, iar experţii au avertizat împotriva efectelor devastatoare pe care le are calitatea necorespunzătoare a aerului asupra sănătăţii, în special în cazul copiilor.

Poluarea din Jakarta este rezultatul emisiilor de la vehiculele din oraş, unde se creează ambuteiaje record, ale centralelor pe cărbune care înconjoară capitala, dar şi o consecinţă a obiceiului multora dintre localnici de a arde deşeurile.

Din anii 2000, nivelul de poluare din Indonezia este de trei-patru ori mai mare decât recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Dacă nu se schimbă nimic în bine, locuitorii din Jakarta riscă să piardă în medie 5,5 ani din viaţă din cauza poluării, conform unui studiu realizat de Air Quality Life Index, de la Universitatea din Chicago.

Reclamanţii, militanţi ecologişti, funcţionari şi un şofer de taxi, au urmărit prin acţiunea lor mai mult să le atragă atenţia locuitorilor Jakartei, încă prea puţin sensibili la problemele legate de mediu, şi nu au solicitat despăgubiri de la pârâţi.

Decizia instanţei le cere între altele autorităţilor „să stabilească anual statutul calităţii aerului şi să-l facă public”.

Sursa foto: Twitter/ Joko Widodo

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Urmatorul oras pe lista celor mai poluate orase este Bucuresti