G4Media.ro

Un pastor american a botezat oameni timp de decenii folosind un cuvânt…

Sursa foto: Pixabay

Un pastor american a botezat oameni timp de decenii folosind un cuvânt greșit / Toate botezurile sunt considerate invalide

Un preot catolic a demisionat după ce o investigație a bisericii a constatat că a făcut botezuri considerate ca fiind invalide, relatează CNN.

Conform episcopului Thomas Olmsted, de la Dioceza din Phoenix, preotul a greșit procedura botezurilor în întreaga sa carieră de peste 20 de ani.

Părintele Andres Arango a săvârșit mii de botezuri, iar în timpul procedurii spunea „Eu vă botez în numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt”, în loc de „Noi vă botezăm în numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt”.

„Problema cu folosirea cuvântului <noi> este că nu comunitatea este cea care botează o persoană, mai degrabă este Hristos, și numai El, care conduce toate sacramentele și, prin urmare, Hristos Isus este cel care botează”, a scris Olmsted într-un mesaj către enoriași postat luna trecută.

Eroarea înseamnă, de asemenea, că, deoarece botezul este primul dintre sacramente (jurăminte), unii oameni vor trebui să repete botezul, conform paginii web a eparhiei.

Arango a demisionat din funcția de pastor al Parohiei Sf. Grigore din Phoenix începând cu 1 februarie.

„Mă întristează să aflu că am făcut botezuri invalide de-a lungul slujirii mele ca preot folosind în mod regulat o formulă incorectă. Regret profund eroarea mea și modul în care aceasta a afectat numeroși oameni din parohia ta și din alte părți”, a scris Arango în mesaj.

Potrivit lui Katie Burke, purtător de cuvânt al eparhiei, au avut loc deja câteva botezuri noi.

Arango și-a început cariera în Brazilia în 1995. El va continua să fie preot și își va dedica energia și timpul pentru a-i ajuta pe cei care au avut botezuri invalide.

Olmsted a spus că nu crede că Andres a intenționat să facă rău vreunuia dintre enoriași.

Potrivit Conferinței Episcopilor Catolici din Statele Unite ale Americii, există șapte sacramente în biserica catolică: botezul, confirmarea, euharistia, reconcilierea, ungerea bolnavilor, căsătoria și ordinele sfinte.

„Prin Sacramente, Dumnezeu ne împărtășește sfințenia Sa pentru ca noi, la rândul lor, să facem lumea mai sfântă”, se arată pe site-ul conferinței.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

25 comentarii

  1. Și care sunt consecințele asupra enoriașilor? Absolut niciuna.

    • Bineînțeles că niciuna, pentru că nimeni nu poate opri Duhul Sfânt să coboare peste om. Dacă botezăm pe cineva, Cel care a avut inițiativa este, de fapt, Dumnezeu, chiar dacă invocarea ne aparține. Însă formula folosită pentru a-L chema este pentru urechile oamenilor, ca ei să înțeleagă. Dumnezeu înțelege și dacă spui ‘noi’, și dacă spui ‘eu’. Nu-mi explic această concluzie de nevaliditate decât prin faptul că Biserica Catolică crede că Dumnezeu este doar în cer, în timp ce pe pământ preoții Îi țin locul și de aici și imensa responsabilitate pe care și-o asumă. Nu poate fi așa, Dumnezeu nu este niciodată de creația Sa și este absent doar în sufletele care, cu voia lor, se țin departe de El.

    • A se citi: ‘Dumnezeu nu este niciodată despărțit de creația Sa’.

  2. Fiind catalogat c, e vb de un preot, nu pastor

  3. Nu vor mai intra in rai enoriasii pentru un cuvant……groaznic!

    • Nu e vorba de un cuvint.

      E vorba de dogma catolica.

  4. Au și americanii habotnicii lor care se leagă de orice chichita de procedură, de zici că sunt infractorii nostri cu atarnatorii lor.

    • Faptul ca stirea a aparut in presa indica ca nu e vorba de ‘chichita de procedura’.

      E vorba de dogma catolica.

    • Eu n-am inteles nimic! Omul, cu rang de slujitorul Domnului si cu imputernicire scrisa, a spus corect gramatical ce-a spus. Plus ca urma etapa doi, Confirmarea, unde se repara problema. Dilema mea este urmatoarea: botezul efectuat de preoții care au fost dovediți a fi pedofili o mai fi valabil? Sau nu conteaza ce faci ci doar ce spui?

  5. NU e „pastor”ci PREOT romano-catolică.

  6. In titlu: pastor. Dar textul arata clar ca e vorba de preot.

  7. In articolul CNN e exact pe dos. Spunea “noi” in loc de “eu” si nu invers. Father Andres Arango, who performed thousands of baptisms, would say, „We baptize you in the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit.” But Olmsted explained the words „We baptize” should have been „I baptize” instead.

  8. In articolul CNN e exact pe dos. Spunea “noi” in loc de “eu” si nu invers.

  9. Partor – preot catolic? Atentie la terminologie.

  10. Din cate am citit articolul in engleza, se pare ca e invers de cum este scris aici.
    Father Andres Arango, who performed thousands of baptisms, would say, „We baptize you in the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Spirit.” But Olmsted explained the words „We baptize” should have been „I baptize” instead.
    Părintele Andres Arango a săvârșit mii de botezuri, iar în timpul procedurii spunea „Eu vă botez în numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt”, în loc de „Noi vă botezăm în numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt”.

  11. Pai daca e preot catolic de ce scrieti in titlu ca e pastor? Chiar nu stiti diferenta dintre cele doua?

  12. E exact pe invers: părintele Andres Arango spunea „noi va botezam” in loc de „eu te botez”.
    Bah g4media, macar traducerea faceti-o corect, ca oricum nu le aveti cu cele sfinte!

  13. asta e culmea MAMEI OMIDA :))) o vrajitoare nu e validata petnru ca nu a vorbit cum trebuie :)))

  14. Articolul e o contradicție cap coadă, pe masura ce citeam nu se pupa nimic. Pastor-preot, noi vă, eu vă??? Și e și o dovadă ca f multi se arunca in comentarii citind doar titlul sau pe diagonala, articolului in sine. Nu stiu cum e la catolici dar tind sa cred ca se spune „eu te botez” și nu eu vă si nici chiar noi vă.
    La cat de culți se cred unii in redactie… si vigilenti sunt cu unele comentarii, Doamne ferește, dar uite ca nu ferește, uite la ce articol penibil au dat drumu

  15. Vatican’s Congregation for the Doctrine of the Faith in 2020 affirmed that when a baptism is conferred with the formula „We baptize …” it is invalid and people need to be baptized again.
    Deci aţi înţeles greşit. Preotul folosea pronumele NOI în loc de EU. Mă şi miram, că şi la noi, în Biserica Catolică din România, se spune EU. Dar îmi susţin părerea că Duhul Sfânt nu se împiedică de pronume şi că mai degrabă intenţia părinţilor contează.

  16. Curge cu comentarii care corecteaza , dar esenta nu o analizeaza nimeni.

    Ambele variante sunt gresite.

    Cum sa folosesti telefoane de ultima generatie si TV smart , dar sa crezi in magie si scamatorie ?

  17. Acuma saracii baietzei trebuie sa se duca inapoi la preot. Pentru un …update.

  18. Va dati seama ce drama! Ma întreb oare cum au reușit sa trăiască oamenii aia atat? Se poate oare și fără? Ntz Ntz…

  19. Nu pricepeți nimic din limbajul religios dar traduceti articole pe această temă.
    1. Pastorul nu e cleric.
    Catolicii si ortodocșii au preoți nu pastori.
    2. Formula/rugăciunea botezului la romano-catolici ca si la ortodocși este dogmă ,,nu o poti schimba după cum te taie capul”
    3. Incompetența pare sa devină regulă in toate activitățile societății.
    E incredibil cum ,, preotul” nu a fost in stare in 20 de ani sa citească corect rugăciunea/formula tainei.
    La fel de ciudat este cum a fost nevoie de 2 decenii ca ceilalți sa isi dea seama.
    4.
    Exagerările si tam tam ul au totusi un efect bun.
    Multi vor fi mai atenti la rugaciunea de botez.