G4Media.ro

Un pasionat de istorie a descoperit cu detectorul de metale în Prahova…

Sursa foto: Unsplash

Un pasionat de istorie a descoperit cu detectorul de metale în Prahova un tezaur din secolul XI

Un tezaur unicat în România a fost descoperit, în primăvara acestui an, în zona de sud a judeţului Prahova de către un pasionat de istorie, a afirmat, luni, şeful Biroului arheologie din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, dr. Bogdan Ciupercă, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, tezaurul este format din 35 de monede, 4 cercei din aur şi un cercel din argint, piesele datând din secolul XI.

Bogdan Ciupercă a explicat, într-o conferinţă de presă, că aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice făcute în judeţ în ultimii 30 de ani, unicitatea tezaurului fiind dată de faptul că acesta provine din secolul XI, o perioadă „agitată” în istoria Dunării, dar şi de faptul că monedele fac parte dintr-o singură emisiune a unui singur împărat bizantin – Nichifor III Botaneiates (1078 – 1081), astfel de descoperiri fiind rarităţi.

„Sunt 35 de monede şi 4 cercei din aur şi un cercel din argint, care urmează să fie restaurat. Prezenţa cerceilor sugerează că această mică comoară a aparţinut unui militar. Există acest obicei (…) legat de faptul că soldaţii, în taberele militare, jucau jocuri de noroc”, a spus Ciupercă.

El a precizat că piesele descoperite de către pasionatul de istorie cu detectorul de metale vor fi incluse în patrimoniul cultural naţional, iar cel care le-a găsit va fi recompensat cu o sumă reprezentând 45% din evaluarea finală a tezaurului. (Foto: Detector de metale / Unsplash)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Conform consilierului PNDL de la Tulcea poate să și l introducă în cour

  2. Corect era „al XI-lea” (vedeti articolul cu lucrarea de doctorat a lui Bode).

  3. Oare câți parai a luat ciuperca?

  4. Ciudata lejeritatea cu care autorul articolului ignora elementul geto-dacic ce razbate prin toti porii rezultati in urma turnarii obiectelor mai sus mentionate.

  5. Descoperirea jocurilor de noroc practicate de ostaşii bizantini demonstrează că păcănelele au fost fraţi cu românul dintotdeauna! La noi păcăneala e o chestiune ce ţine de istoria păcănită a unui popor păcănit.

  6. Felicitari gasitorului, este o descoperire incitanta! De ce anume obiectele de tezaur au ajuns aici in corpore poate nu vom cunoaste sigur, dar emisiunea de bani de aur in timpul respectivului imparat, care nu a purtat vreun razboi pe linia Dunarii, a avut drept scop sa cumpere bunavointa unor categorii de supusi in luptele intestine cu alti pretendenti la tron.
    Asa se intampla cand rezerva de aur e in mainile unui singur om, dar e foarte bine ca monedele etc se pot analiza, se pot odihni in muzeu si ca pot fi privite.

  7. In ce comuna/oras s-a gasit tezaurul? Proprietarul terenului stie? Muzeul este obligat sa-l instiinteze. Legea rasplateste Gasitoru care poate a intrat prin tulburare de posesie, sau pe proprietar.

  8. Chiar nu înțeleg care ar fi legătura între cercei și faptul că tezaurul ar fi aparținut unui soldat!!! De unde și până unde???! Profesionalismul acestui Ciupercă… ridică mari semne de întrebare!