G4Media.ro

Un ONG maghiar a făcut plângere la CNCD împotriva președintelui Klaus Iohannis,…

Un ONG maghiar a făcut plângere la CNCD împotriva președintelui Klaus Iohannis, după ce șeful statului a amintit din nou că PSD ”a încercat să treacă pe șest o inițiativă a UDMR-ului, să dea autonomie așa-zisei secuimi”

Asociația pentru protecția drepturilor minoritare, Miko Imre, cu sediul în Sfântu Gheorghe, a făcut plângere la CNCD împotriva președintelui Klaus Iohannis, pe motiv că a făcut declarații discriminatorii la adresa etnicilor maghiari din România și la adresa liderilor UDMR, anunță site-ul szekelyhon.ro

Potrivit sesizării consultate de G4Media.ro, Asociația Miko Imre a reclamat următoarea frază din intervenția  președintelui Klaus Iohannis de joia trecută:

 • ”Guvernul și-a făcut treaba, Președintele și-a făcut treaba, autoritățile și-au făcut treaba. Și atunci PSD a căutat soluții pentru PSD, nu pentru români. Din păcate, trebuie să recunoaștem, PSD controlează încă majorități în Parlamentul României, PSD împreună cu alții cu care pactizează, de exemplu cu UDMR – să nu uităm recenta fază când PSD a încercat să treacă pe șest o inițiativă a UDMR-ului, să dea autonomie așa-zisei secuimi și altele – și atunci PSD a acționat acolo unde are încă putere în Parlament. Au făcut harcea-parcea puțina legislație pe care am avut-o pentru a gestiona această pandemie.”

Asociația scrie textul sesizării către CNCD că ”Domnul Președinte prin rostirea acestor declarații acuzatoare la adresa UDMR devine recidivist, având în vedere recentele afirmații făcute cu ocazia adoptării tacite de către Camera Deputaților, al proiectului prvind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, în urma cărora a și primit amenda de 5000 de lei”.

Comportamentul președintelui, mai scrie Asociația Miko Imre, ”nu poate fi calificat altfel decât ca unul al cărui scop imediat este incitarea publicului la ură și/sau discriminare în detrimentul unor categorii de persoane, adică, împotriva cetățenilor români aparținând minorității maghiare din România”.

În sesizarea făcută de Asociația Miko Imre la CNCD se mai arată că președintele României, ”în loc să caute soluții pentru instaurarea unei balanțe ferme și viabile între diferitele comunități ale țării și să le reprezinte pe acestea cu cinste și echidistanță, adâncește conflictul dintre cetățenii minoritari și majoritari, aducând acuzații false la adresa liderilor de etnie maghiară”.

Context

CNCD l-a amendat, pe data de 20 mai, pe președintele Klaus Iohannis, cu 5000 de lei pentru declarațiile despre maghiari și fostul președinte Traian Băsescu pentru o serie de afirmații despre romi.

Administrația Prezidențială a anunțat, într-un punct de vedere transmis G4Media.ro, că președintele Iohannis consideră ”profund politică” sancțiunea primită de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru declarațiile despre maghiari, anunțând că va contesta amenda în instanță.

Șeful statului a acuzat PSD la sfârșitul lunii aprilie că  ”se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”, după ce un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaților. Proiectul a fost ulterior respins la Senat.

Sursa Foto: Presidency.ro

 

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Cum poți, „minoritar”, să acuzi un sas, minoritar, de discriminare!?
  Și mai este o treabă: ce au ungurii cu secuii??? Sunt două entități total diferite!

  • Conform logicii beton de care dai dovadă, ce au oltenii cu românii? Sunt două ”enități” total diferite! Etnii amice, etnii. Entitate înseamnă altceva!

  • – Unguri sau Maghiari m. pl. neam de rassă fineză, veniră în Panonia sub ducele lor Arpad (890-898) și fură creștinați sub Ștefan cel Sfânt. Printre urmașii acestuia fu Mateiu Corvin de Huniade, eroicul luptător în contra Turcilor, cari (după bătălia dela Mohaci) se făcură stăpâni pe o parte a Ungariei (1526), până fură alungați de Casa de Habsburg. Independenta politică a Ungurilor datează dela 1866.
   – SECÚI (cf. magh. székely, germ. Szekler) s. m. Persoană aparținând unei populații rezultate, probabil, din amestecul unor populații turcice, ulterior maghiarizată. Migrând dinspre E, s. s-au alăturat ungurilor în campania de cucerire a C. Panonice (895-896); participând și la cuceririle regilor arpadieni în răsărit, s. s-au așezat, alături de populația românească, în Bihor, apoi pe valea Târnavelor, iar la începutul sec. 13 în marginea estică a Transilvaniei.
   https://dexonline.ro/

 2. Un ONG Mioghior sa ie multa UE din partea me…

 3. Presedintele Romaniei:
  „asa zisa secuime…”
  Kelemen Hunor:
  „așa-zisa declarație a așa-zisului președinte…”

  Acum sanctionati-va reciproc!

 4. Asta este campanie electorala.
  Daca te uiti in sondaje U..R nu mai atinge pragul electoral si sunt disperati.
  Ar face orice ca sa atraga atentia secuimii si sa iasa lumea la vot iar sentimentul nationalist a jucat meru un rol in asta, dar na lumea nu va mai crede.

  Am mai vazut articole pe ici colo zilele astea cu aia de la Active Watch care culmea chiar acuma s-au trezit si asa mai departe.

 5. Un adevar rostit limpede de catre presedintele Romaniei (nu de catre vreo baba la colt de ulita ) ce arata o situatie existenta la un moment dat , recunoscuta si de catre intreg parlamentul Romaniei ,din care face parte si UDMR si apoi corectata prin decizie parlamentara , nu poate face parte a unei reclamatii (va fi refuzata de urgenta de CNCD) , chiar daca CNCD are in componenta sa si cetateni romani de etnie maghiara . Practic din momentul zicerilor prezidentiale – UDMR -nu mai apare in spatiul public (isi linge ranile ca sa folosim ca metaforma aceasta expresie ) si alaturarea pe care presedintele a aratat-o din nou in discursul sau reinvie in mintea tuturor acel moment unic . cu totii am inteles atunci ce s-a intimplat si imediat rezultatele, traduse in votul cetatenesc,sau vazut clar in sondajele momentului .

 6. Nu spune nimeni ca nu exita un Tinut secuiesc.
  Dar el exista asa cum exista Tara Hategului, Tara Bârsei, Tara Motilor sau a Zarandului.
  Sunt doar expresii arhaice, cu tenta mai mult sau mai putin nationalista.
  DPDV administrativ nu exista absolut nicio granita care sa delimiteze aceste asa zise „tari” sau tinuturi.
  Asa ca Presedintele nu a gresit cu nimic atunci cand a pus problema autonomiei unui asazis tinut al secuilor.
  Poate ca ungurii ar avea mai multe sanse sa ceara autonomia pe judetele Covasna si Hargita (eventual Mures) , zone perfect limitate administrativ, dar cand aduc vorba de „tinutul secuiesc” inseamna ca o iau rau de tot pe aratura (ca sa nu spun ca se cred in Pusta Maghiara, nu in mijlocul Statului Roman!)

  • Ca sa existi trebuie sa ai buletin , daca nu ai se presupune ca nu existi , asa cum este in cazul asa zisului tinut secuiesc . Nu este confirmata existenta lui nici juridic , nici administrativ , este doar o amagire .Pentru a nu stiu cita oara presedintele are dreptate .

 7. De data asta cat de maghiar Csaba si cu orice riscuri, nu il va mai sanctiona pe Iohannis, pt ca ar insemna ca CNCD sa devina in mic un fel de CCR si sa sanctioneze declaratii politice !

  PS. Pe pariu ca CNCD o va lasa mai moale cu aceasta cerere exagerat de „corect politica” ?

  PPS. Nota : Cand vorbesc de Csaba am in vedere intreg „Tribunalul” !

 8. Mai cu spor, ca nu depasiti pragul electoral!Dar, ziceti-o pe aia cu prigoana secuilor, pribegia hunilor…

 9. ĂȘTIA ,”bozgorii”(. ..asta e o forma de alint!sic!),fac vâlvă doar pt că MOGHIOR-PSD s-ar putea sa nu mai facă pragul electoral, ca nu-i mai votează nici a lor etnie…..La „europarlamentare”, pzd-istii au votat în județe din sud MOGHIOR-PSD(!!! ) unde nu-I picior de bozgor ,doar pt că ei sunt frați de hoție și ăsta a fost „smenul” ce trebuia sa-l plătească pușcăriașul de la Rahova contra sprijinului dat de MOGHIOR-PSD pt măcelărirea justiției …

 10. „adâncește conflictul dintre cetățenii minoritari și majoritari, aducând acuzații false la adresa liderilor de etnie maghiară”

  Iohannis a vorbit, punctual, despre PeSeDe. Ce legatura au ungurii cu PeSeDe?
  Si de ce, daca cineva acuza vreun lider oarecare, asta inseamna ca acuza toti cetatenii de etnia acelor lideri? Asociatia Micul Imre face niste legaturi extrem de dubioase pentru a-si sustine cazul.

  Iar daca e vorba de declaratii, atunci si eu doresc sa sesizez CeNeCeDeul pentru declaratii defaimatoare la adresa Presedintelui Romaniei, prin care niste anumiti dintr-o asociatie Micul Imre au defaimat pe toti cetatenii romani, indiferent de etnie.
  Daca la voi merge sa dati in judecata cum va tuna, atunci merge si la mine.

  Ia hai, mergeti in fata unui judecator de instructie sa-i explicati cum sta treaba cu defaimarea.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.