G4Media.ro

The Washington Post: Un ofițer militar ucrainean de rang înalt a coordonat…

Sursa foto: Twitter / Forsvaret (@forsvaretdk)

The Washington Post: Un ofițer militar ucrainean de rang înalt a coordonat atacul asupra gazoductului Nord Stream/ Roman Chervinsky neagă și spune că sunt speculații răspândite de propaganda rusă

Un ofițer militar ucrainean de rang înalt cu legături strânse cu serviciile de informații ale țării a jucat un rol central în bombardarea gazoductului Nord Stream anul trecut, potrivit unor oficiali din Ucraina și din alte părți ale Europei, precum și altor persoane care cunosc detaliile operațiunii secrete, se arată într-o investigație publicată în exclusivitate de The Washington Post.

Rolul ofițerului oferă cele mai directe dovezi de până acum care leagă conducerea militară și de securitate a Ucrainei de un controversat act de sabotaj care a dat naștere la mai multe anchete penale și pe care oficialii americani și occidentali l-au numit un atac periculos asupra infrastructurii energetice a Europei.

Roman Chervinsky, un colonel decorat în vârstă de 48 de ani care a servit în cadrul Forțelor pentru Operațiuni Speciale din Ucraina, a fost „coordonatorul” operațiunii Nord Stream, au declarat persoane familiare cu rolul său, gestionând logistica și sprijinul pentru o echipă de șase persoane care a închiriat o barcă cu pânze sub identități false și a folosit echipamente de scufundări în largul mării pentru a plasa încărcături explozive pe conductele de gaz. La 26 septembrie 2022, trei explozii au provocat scurgeri masive pe gazoductele Nord Stream 1 și 2, care merg din Rusia spre Germania pe sub Marea Baltică. Atacul a lăsat intactă doar una dintre cele patru legături de gaz din rețea, în timp ce se apropia iarna.

Prin intermediul avocatului său, Chervinsky a negat orice rol în sabotarea conductelor. „Toate speculațiile privind implicarea mea în atacul asupra Nord Stream sunt răspândite de propaganda rusă fără niciun temei”, a declarat Chervinsky într-o declarație scrisă pentru The Washington Post și Der Spiegel, care au realizat o anchetă comună privind rolul său.

Purtătorii de cuvânt ai guvernului ucrainean nu au răspuns la o listă de întrebări privind participarea lui Chervinski.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. O decizie sensibila. Urat din partea lor ca nu recunosc. Daca ii mai intindem mult, vor mai disloca si alte conducte.