G4Media.ro

Un deputat USR îl acuză pe Manda că face atât jocurile lui…

Un deputat USR îl acuză pe Manda că face atât jocurile lui Dragnea, cât și ale Serviciului Român de Informații din poziția de președinte al comisiei parlamentare de control al SRI

Deputatul USR, Lucian Stanciu Viziteu, îl acuză pe senatorul PSD Claudiu Manda că a transformat comisia parlamentară de control al SRI, al cărei președinte este, într-un instrument de luptă politică al lui Liviu Dragnea, dar și într-un scut pentru serviciul secret în fața încercărilor opoziției de a efectua un control real asupra acestuia.

”Domnul Manda a preferat să dea impresia că această comisie controlează activitatea SRI. În realitate, activitatea de control a fost mai degrabă mimată, iar scopul președintelui a fost doar aceea de a construi subiecte pentru media apropiată de administrația PSD-ALDE”, arată Viziteu, el însuși membru al comisiei, într-un raport ”paralel” al activității acesteia.

Cele mai importante constatări ale deputatului USR în ceea ce privește activitatea comisiei parlamentare de control al SRI:

 • Cei care atacă activitatea SRI nu o fac cu gândul că acest serviciu trebuie să devină unul mai democratic, mai performant și nici pentru a crește cu adevărat controlul parlamentar asupra acestuia. Cei care atacă Serviciul Român de Informații astăzi o fac doar pentru că această instituție a participat în ultimii ani la lupta împotrivă corupției din România.
 • Comisia a fost politizată excesiv de către majoritatea PSD/ALDE/UDMR, aceasta ajungând să fie un amplificator ale unor acuzații neprobate.
 • În anumite situații, în loc să facă lumină, Comisia a preferat să acționeze subversiv și să transforme chestiuni ce țin de securitatea natională sau de modul de funcționare a statului în teme politice. Un astfel exemplu au fost celebrele protocoale semnate între SRI și diferite instituții ale statului. Comisia de control a stabilit în februarie 2017 sub conducerea lui Adrian Tutuianu că “Protocoalele [….] sunt o formă legală, firească și normală în cooperare interinstitutională care stabilește responsabilitatea fiecărei instituții.” După demiterea lui Tutuianu, noul președinte al comisiei, domnul Manda, a transformat subiectul protocoalelor în unul politic, cu toate că acestea există începând cu 1992. În realitate, singura problemă a domnului Manda a fost că aceste protocoale au fost utilizate în lupta anti-corupție.
 • În mai multe cazuri, atunci când am dorit să interpelez SRI asupra unor chestiuni, domnul Manda și majoritatea PSD-ALDE-UDMR au acționat că un scut pentru Serviciul Român de Informații. Am cerut în comisie că SRI să clarifice aspecte din raportul pe 2016, însă solicitările au fost blocate.
 • În acest an am solicitat de două ori audierea domnului Dragnea, cu atât mai mult cu cât acesta solicita acest lucru public. Majoritatea PSD-ALDE-UDMR s-a opus.
 • Am solicitat un control real la unitățile SRI care se ocupă cu interceptările, însă am fost refuzat.
 • Am solicitat transmiterea unor întrebări legate de cazul HexiPharma, care ar fi putut aduce lumina în lanțul responsabilității în prevenirea acestei situații-majoritateaPSD/ALDE/UDMR a  refuzat transmiterea solicitării către SRI.

Concluzii:

a) Prin discursurile președintelui comisiei, au fost colportate în spațiul public mesajele persoanelor audiate, care acuză nefondat și fără probe SRI de ilegalități și abuzuri. Aceste acțiuni au creat o atmosferă de neîncredere în jurul acțiunilor SRI.

b) Au blocat accesul la o informare corectă și completă pentru reprezentanții celorlalte grupuri parlamentare

c) Au blocat invitații la audieri pentru persoane pe care au dorit să le protejeze (ex: refuzul audierii lui Liviu Dragnea, deși am cerut în mod constant acest lucru în comisie).

d) Biroul comisiei, format din 3 membri, a pus în aplicare decizii fără acordul plenului comisiei (ex: invitații de persoane în audiere fără o decizie a comisiei, organizarea de controale în sediile SRI fără o decizie și dezbatere în plenul comisiei asupra oportunității și tematicii de control), încălcând astfel Hotărârea Parlamentului. S-a ajuns în situația ca membrii comisiei să fie anunțați că vor merge în control al SRI, fără a li se spune însă ce se urmărește!

e) A blocat inițierea de controale la sediile SRI la cererea altor reprezentanți ai comisiei, din afara majorității de guvernare, deși acele cereri erau punctuale și urmăreau problematici clare.

Citiți aici raportul integral al deputatului USR Lucian Stanciu Viziteu: Raport activitate Comisia SRI – USR Stanciu Viziteu.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Si se cauta statul paralel. Oare care este el? E simplu este psd-alde.

  • Dap, Dragnea reprezinta Statul Paralel.

   Un lucru de tinut minte cand vine vorba de ticalosii de inspiratie kaghebista, intotdeauna la ei fac „hotul striga hotii!”

 2. Traim vremurile in care un boschetar conduce o comisie atat de delicata in luarea unor decizii si mai ales in verificarea unei institutii cum este SRI…Rusine votantilor romani!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.