
Un deputat afiliat PSD cere să-i fie retrasă cetățenia română mitropolitului Longhin Jar, preot român cu discurs pro-rus, care a atacat dur Patriarhia Română și preoții români care părăsesc Biserica Ortodoxă Rusă
Deputatul de Botoșani Alexandrin Moiseev, ex-SOS și afiliat PSD, a cerut miercuri retragerea cetățeniei române mitropolitului Longhin Jar, preot român cu discurs pro-rus, care a atacat dur Patriarhia Română și preoții români care părăsesc Biserica Ortodoxă Rusă, potrivit unui comunicat.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Deputatul Moiseev a spus că ”având în vedere declarațiile și acțiunile publice ale Mitropolitului Longhin Jar, care, deși deține cetățenia română, promovează discursuri antiromânești și ostile la adresa Patriarhiei Române, consider că autoritățile competente trebuie să analizeze oportunitatea retragerii cetățeniei române acestuia, conform art. 25 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 21/1991 privind cetățenia română, întrucât faptele sale aduc atingere gravă intereselor și prestigiului României”.
Moiseev a cerut măsuri și împotriva Mitropolitul Epifanie al Kievului, pe care îl acuză de ”atitudini ostile” față de comunitatea românească din Ucraina.
„Declarațiile Mitropolitului Epifanie reprezintă un afront direct și nejustificat la adresa Patriarhiei Române și a românilor ortodocși din Ucraina. Este inadmisibil ca românii din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa să fie privați de dreptul de a se ruga în limba maternă și de a avea o structură bisericească proprie”, a declarat Alexandrin Moiseev, potrivit comunicatului citat.
Parlamentarul plecat de la SOS a cerut Ministerului Afacerilor Externe să adopte urgent măsuri diplomatice concrete pentru apărarea drepturilor religioase și identitare ale românilor din Ucraina și să clarifice statutul clericilor care manifestă o atitudine ostilă față de România.
„România are datoria să protejeze comunitățile românești din afara granițelor și să nu permită perpetuarea discursurilor agresive și a discriminării confesionale împotriva românilor din Ucraina. Este momentul unei reacții clare și ferme pentru apărarea valorilor și drepturilor comunității noastre”, a mai spus el Alexandrin Moiseev.
Mitropolitul Longhin Jar a atacat Patriarhia Română și preoții români care părăsesc Biserica Ortodoxă Rusă
În cadrul unei predici susținute vineri, 18 iulie, la Mănăstirea „Sfântul Atanasie Athonitul” din Stălinești, regiunea Cernăuți, Mitropolitul Longhin Jar, de la Mănăstirea Banceni, a lansat un atac dur la adresa Patriarhiei Române și a preoților români din Republica Moldova și regiunea Cernăuți care au decis să părăsească Patriarhia Moscovei și să treacă sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Române.
Mitropolitul a comentat agresiunea suferită de părintele Constantin Turtureanu, paroh timp de aproape 13 ani al Bisericii din Grinăuți, Republica Moldova. Acesta a fost tras de păr, lovit și scos din biserică de un grup de enoriași și preoți ai Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, după ce a decis, împreună cu comunitatea sa, să se afilieze Mitropoliei Basarabiei a Patriarhiei Române. În sprijinul agresorilor, Mitropolitul Longhin a afirmat:
„Bravo creștinilor de acolo, că au scos lupul răpitor din biserică și l-au fugărit. Că nu a avut nimeni dreptul, după canoanele Bisericii, să intre în altă țară străină, în altă biserică care are mitropolie, ca să dărâme și să facă răutate.”, relatează BucPress Cernăuți.
Părintele Turtureanu a explicat pentru presa moldovenească că motivul despărțirii de Patriarhia Moscovei a fost dorința de a nu mai fi asociat cu sprijinul acordat de Patriarhul Kiril războiului din Ucraina:
„Nu mai doresc să fiu părtaș la războiul declanșat de Rusia, în care mor copii ucraineni.”
Mitropolitul Longhin a criticat, de asemenea, preoții români din regiunea Cernăuți care și-au exprimat dorința de a reveni la Patriarhia Română, după ce Biserica Ortodoxă Ucraineană afiliată Moscovei a fost interzisă prin lege de către Rada Supremă a Ucrainei în august 2024. El a acuzat Patriarhia Română că urmărește destabilizarea regiunii:
„Ne pare rău de preoții care se vând… au primit câțiva preoți statutul Patriarhiei Române, dar cred că trebuie să le fie rușine Patriarhiei Române de ceea ce se întâmplă în Basarabia, și acum vor să dărâme Bucovina noastră, să facă răutate între popor, între preoți.”
Cine este Longhin Jar
Mitropolitul Longhin Jar, starețul Mănăstirii Bănceni din regiunea Cernăuți, este una dintre cele mai controversate figuri religioase din Ucraina. Deși este etnic român, Longhin s-a poziționat fățiș de partea Rusiei, susținând narativele Kremlinului, contestând autoritățile de la Kiev și refuzând să binecuvânteze soldații ucraineni care luptă împotriva invaziei ruse.
După ce în 2018 Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Longhin l-a numit „fiară sălbatică” și „slujitor al Satanei”, denunțându-l în predici virulente. Tot el a afirmat că noua biserică ucraineană este „a diavolului” și „a antihristului”.
Pentru ieșirile sale publice radicale și instigatoare, Mitropolitul Longhin a fost destituit de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene în septembrie 2023 și este în prezent judecat de autoritățile ucrainene pentru incitare la ură religioasă.
De-a lungul anilor, Longhin Jar a promovat mesaje antivaccin, s-a opus documentelor biometrice, a refuzat mobilizarea tinerilor din Bucovina la război și a lansat atacuri dure împotriva liderilor ortodocși din Constantinopol și România.
În România, figura sa este susținută activ de politicieni și grupuri pro-ruse. Printre cei care l-au sprijinit public se numără Diana Șoșoacă, Dumitru Coarnă, George Simion și posturi TV precum Realitatea PLUS sau RTV. Aceste voci l-au prezentat drept „martir” și „apărător al credinței”, în ciuda retoricii sale ostile față de Ucraina și partizanatului pro-Moscova.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.