Un bucureștean care a reclamat presupuse tăieri ilegale de copaci în Sectorul 3 a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că a sunat la 112 / Reacția Gărzii de Mediu
Un bucureștean care în luna iulie a alertat autoritățile pentru tăieri ilegale de copaci a fost amendat a doua oară, la sfârșitul lunii august, pentru că a sunat la numărul de urgență 112 să semnaleze că indivizi echipați cu drujbe s-au întors pe același teren. Cetățeanului i s-a dat o amendă maximă de 2.000 de lei pentru apelare abuzivă la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Zona vizată de tăieri ilegale de arbori este un teren privat îngrădit din Strada Drumul Murgului 40, aflat între blocuri în Sectorul 3 – zona Mall Park Lake – ce are statut de spațiu verde privat, respectiv nu permite construirea. La începutul lunii iulie, aici au fost doborâți 20 de copaci, fără deținere de aviz de defrișare. Atunci, același cetățean a sunat la 112 și a alertat presa, căreia i-a pus la dispoziție imagini video din timpul tăierilor. După intervenția cetățeanului la 112, pentru tăieri de copaci și neglijența în întreținerea terenului, proprietarul a fost amendat de autoritățile publice locale cu peste 60.000 de lei, iar cei prinși au primit amenda modică prevăzută în București, de 100 de lei pe copac (detalii AICI).
Sectorul 3 mai are o problemă și cu zona retrocedată din Parcul IOR unde nu reușește să prevină incendiile și tăierile ilegale de copaci.
Săptămâna trecută, pe 27 august, același cetățean și alți vecini au observat că, din nou, mai multe persoane se pregăteau să intre pe terenul proprietate privată și purtau cu ele drujbe. El a sunat la 112 să ceară, ca și anterior, prezența poliției naționale și locale Sector 3 pentru a le fi verificate actele și a afla ce intenție au. Speriat că situația se va repeta, dornic să fie precaut ca să blocheze eventualele tăieri, după ce a văzut prezența oamenilor cu drujbe, el a urmat aceeași procedură.
Doar că de data aceasta, conform Primăriei Sectorului 3, care a trimis un echipaj de poliție, proprietarul voia să curețe terenul de trunchiurile de copaci rămase din iulie, iar Poliția națională, chemată prin sistemul de urgență 112, a considerat apelul cetățeanului nejustificat, deși acesta nu avea nicio calitate de a afla cine sunt cei prezenți și ce intenție au. Cetățeanul a fost amendat de un agent de poliție cu 2.000 de lei pentru apelarea abuzivă.
„Un agent de la ordine publică mi-a întocmit proces verbal, l-am semnat și i-am spus că-l contest. La 112 când am sunat, m-au intrebat care este speța, m-au dirijat către Primăria Capitalei și m-au îndemnat să rămân pe poziție până vine un echipaj. Am rămas să supraveghez copacii, a venit poliția, au văzut despre ce este vorba, mi-au spus că ne-au atenționat data trecută că dacă mai sunăm nejustificat la 112 ne amendează, deși tot ei au constatat ilegalități. Eu le-am cerut să-mi spună unde să sun pentru situații de urgență, mi-au spus că la poliția locală, doar că în poliția locală nu am încredere.”, a povestit cetățeanul amendat, într-o discuție cu G4Media.
Neîncrederea sa în Poliția Locală Sector 3 vine de la dubla calitate pe care unul dintre polițiștii locali și-a declinat-o, cea de angajat al Primăriei Sectorului 3, dar și cea de proprietar sau acționar al firmei care deține terenul din Strada Drumul Murgului. Întrebat de o posibilă incompatibilitate a polițistului local, reprezentantul Biroului de presă al Primăriei Sectorului 3 a răspuns că instituția nu are cunoștință de o asemenea situație.
„Mi se pare o încercare de intimidare la adresa cetățenilor pentru a ne descuraja să mai semnalăm pe viitor dacă au loc ilegalități pe acest teren”, mai spune cetățeanul despre amenda primită de agentul de la Secția 12 de poliție. Tot el a relatat că agentul de la poliția nationala, deși l-a amendat pe el, nu a legitimat nicio altă persoană din cele suspectate și nu a verificat autenticitatea actelor „fluturate de omul de la poliția locală Sector 3”, fără a se uita amănunțit peste ele.
Se poate apela la 112 pentru probleme de mediu? Ce spune legea, ce spune comisarul general al Gărzii de mediu
Legea privind funcționarea 112 – OUG 34/2008 – permite apelul la numărul unic de urgență în cazul problemelor de mediu sau al distrugerii de bunuri publice sau private. Totodată, apelarea abuzivă este considerată „apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție”. Până la momentul publicării acestui articol, întrebată cum probează reaua intenție, Secția de poliție 12 de unde un agent de la ordine publică a aplicat amendă maximă de 2.000 de lei, nu a avut nicio reacție.
Pe de altă parte, întrebat dacă se pot semnala la 112 probleme de mediu, atunci când sunt indicii legate de ilegalități, comisarul general al Gărzii de Mediu, Andrei Corlan, a confirmat pentru G4Media că cetățenii pot contacta serviciul de urgență la numărul unic 112 pentru suspiciuni care au legătură cu mediul înconjurător.
„Chiar dacă este un eveniment care nu necesită o intervenție, adică poliție, pompieri șamd, atunci cei de la 112 ne contactează pe noi pe telefoanele noastre permanente care sunt instituționale, se descrie evenimentul, iar Garda de mediu își desfășoară activitatea de control”, a afirmat Andrei Corlan, care este procedura generală după apelul la 112, acolo unde sunt triate și redirecționate urgențele către instuțiile competente.
În cazul de pe Drumul Murgului, în luna august, nu a fost nevoie de intervenția Gărzii de mediu, pentru că proprietarul urma să igienizeze terenul. În urmă cu două luni, pe 6 și 8 iulie, indivizi care acționau la vedere, în plină zi, fără să fie descurajați de amenzi, au doborât 20 de copaci fără aviz de mediu. Imaginile au fost suprinse de același locuitor care săptămâna trecută a fost amendat pentru apel abuziv la 112.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii