G4Media.ro

Un aisberg uriaş s-a desprins de banchiză în Antarctica

Sursa foto: Pexels

Un aisberg uriaş s-a desprins de banchiză în Antarctica

Un aisberg uriaş, de peste 15 ori mai mare decât Parisul, s-a desprins duminică din Antarctica, au anunţat luni oamenii de ştiinţă britanici. Fenomenul nu se datorează schimbărilor climatice, deşi regiunea este ameninţată de încălzire, potrivit British Antarctic Survey (BAS), relatează News.ro.

Blocul de gheaţă de 1.550 de kilometri pătraţi s-a desprins din banchiză duminică, între orele locale 19:00 şi 20:00, în urma unui val puternic care a lărgit o fisură deja existentă în gheaţă, denumită Chasm-1, a precizat organismul de cercetare polară într-un comunicat.

În urmă cu doi ani, un aisberg de aproape aceleaşi dimensiuni se formase deja în aceeaşi zonă, cunoscută sub numele de Bariera Brunt, unde se află staţia de cercetare britanică Halley VI.

Specialiştii, care se află la faţa locului din noiembrie până în martie, au observat în ultimii zece ani evoluţia fisurilor mari din gheaţă, iar în 2016 BAS a decis să mute staţia cu aproximativ 20 de kilometri, de teamă că aceasta va ajunge pe un aisberg în derivă, ca urmare a topirii gheţii.

„Această desprindere era de aşteptat şi este un comportament natural al barierei Brunt. Nu are legătură cu schimbările climatice”, a explicat glaciologul Dominic Hodgson, citat în comunicat.

Cu toate acestea, continentul suferă de pe urma efectelor încălzirii globale, anul trecut înregistrându-se temperaturi record, la fel ca în alte părţi ale planetei.

În februarie 2022, întinderea gheţii a atins cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată în 44 de ani de observaţii prin satelit, potrivit raportului anual al programului european Copernicus privind schimbările climatice.

În 2021, topirea completă a unui aisberg, la 4.000 km nord de locul în care s-a desprins din banchiză în 2017, a eliberat peste 150 de miliarde de tone de apă dulce amestecată cu nutrienţi, îngrijorându-i pe oamenii de ştiinţă cu privire la impactul fenomenului asupra unui ecosistem fragil, reaminteşte AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Nu mai terminati cu propaganda de 2 lei cu schimbarile climatice?In ciuda voastra azi fac o tura cu masina de 2000 cm3 sa moara Greta experta

    • Nu știi ce înseamnă propaganda? Articolul doar spune ca s-a desprins un aisberg important, și nu este pentru prima data ! Avem iarna in România ? Nu vezi ca se încălzește pământul ?

    • Petrica,se sfârșește o etapă de congelare globală care durează aprox. 12…13 mii de ani.
      La fiecare 12..13 mii de ani Pământul experimentează un punct maxim de congelare sau de încălzire. Din 2030 activitatea solară se va reduce ceea ce înseamnă că decongelarea atinge punctul maxim.Hoooo,nu te arunca ca surdu n tobă!!!Vor trece zeci sau sute de ani până când „încălzirea globala ” a espertilor se va opri.Zeci sau sute e ani cu schimbări climatice, catastrofe etc.
      Îți mai spun un secret dar să rămână intre noi….
      Unii experți(alții decât esperții ….) au detectat o ralentizare a nucleului Pământului. Asta se traduce in modificarea duratei zilelor,anotimpuri, schimbări climatice etc.
      Să nu mi vii acum că e din cauza(sau datorită….) prospectiunilor petroliere sau mineritului !!
      Nu mai sta cu gura larg deschisă la tembelizor.Citeste! Citește, de exemplu Alain Deneault ,printre alții…
      Hai să ți mai spun un secret,că s darnic azi ..Esperții zic că e de extrema stânga, dar tu citeste ca si cum n ai ști.

  2. Erata:
    Nu s a ralentizat rotația nucleului Pământului ci se rotește in sens invers.Din 2009.Sorry..😇😇