G4Media.ro

Un aisberg gigantic, pe traiectoria de coliziune cu o insulă din Atlanticul…

Un aisberg gigantic, pe traiectoria de coliziune cu o insulă din Atlanticul de Sud, unde trăieşte o colonie de pinguini/ Oceanograf: Curenţii din vecinătatea insulei sunt complecşi şi există încă probabilitatea de a rata insula

Un aisberg gigantic se îndreaptă spre insula Georgia de Sud din Atlanticul de Sud, iar oamenii de ştiinţă se tem că posibila coliziune ar devasta fauna şi flora, afectând inclusiv pinguinii, focile şi albatroşii care trăiesc pe insulă, informează Reuters.

Cercetătorii au monitorizat timp de mai multe săptămâni desfăşurarea fenomenului, pusă pe seama schimbărilor climatice, pe măsură ce aisbergul – care este aproape la fel de mare ca şi insula – a plutit în derivă începând cu doi ani în urmă când s-a desprins de peninsula Antarctică în iulie 2017.

Peninsula este una dintre regiunile de pe planetă care se încălzeşte într-un rapid ritm, înregistrând o temperatură record de 20,75 de grade Celsius pe 9 februarie. Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi că încălzirea care produce topirea gheţii ar putea duce la creşterea nivelului mărilor la nivel global.

Aisbergul gigantic – denumit A68a – se află pe o traiectorie de coliziune cu insula Georgia de Sud, un teritoriul britanic de peste mări din largul Americii de Sud. Nu se ştie cu exactitate dacă aisbergul va ajunge în dreptul insulei peste câteva zile sau peste câteva săptămâni, întrucât viteza blocului de gheaţă creşte sau scade în funcţie de curenţii oceanici pe care îi întâlneşte în calea sa, a spus Geraint Tarling, oceanograf biolog în cadrul British Antarctic Survey, care i-a monitorizat traiectoria.

Nu se ştie cu siguranţă dacă se va produce o coliziune, întrucât curenţii ar putea îndepărta aisbergul de insulă, a mai spus Tarling.

”Curenţii din vecinătatea insulei sunt complecşi şi există încă probabilitatea de a rata insula”, a mai spus Tarling.

Imaginile captate de o aeronavă aparţinând British Royal Air Force şi date marţi publicităţii arată amploarea aisbergului gigantic, de 4.200 de kilometri pătraţi, suprafaţa sa fiind brăzdată de tuneluri, crăpături şi fisuri. Câteva bucăţi mai mici de gheaţă pot fi văzute plutind în apropiere.

”Mărimea aisbergului A68a face imposibilă fotografierea sa dintr-un singur cadru”, au precizat oficialii britanici într-un comunicat.

Cercetătorii se tem că, în urma impactului, ar putea fi distrusă viaţa marină de pe fundul oceanului. Dacă se va înţepeni de coasta insulei ar putea împiedica pinguinii şi focile să ajungă în locurile unde îşi caută de obicei hrana pentru hrănirea puilor.

A68a ar putea totodată să fie un obstacol pentru ambarcaţiunile guvernamentale care supraveghează activităţile de pescuit din vecinătatea insula Georgia de Sud şi a insulelor Sandwich de Sud, au mai precizat autorităţile britanice.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. Hai că pinguinii și focile fug din calea lui, albatroșii zboară, dar dacă erau șerpi care hibernau sau gândaci croitori atunci era bai mare!

  • da. va fi un mare ‘cutremur’.

   bre, de milioane de ani se intampla aceste lucruri.

   statistic un asemenea eveniment a mai avut loc

   nu va mai.chinuiti sa.legati.tot ce se intampla de activitatea umana

   viata pe pamant nu a aparut odata cu omul

   asa ca viata va continua si dupa disparitia „umanitatii” (ne razboim de milenii)