G4Media.ro

Un aisberg de dimensiunea orașului Sydney s-a desprins din Antarctica/ Specialist: Astfel…

Un aisberg de dimensiunea orașului Sydney s-a desprins din Antarctica/ Specialist: Astfel de desprinderi importante au loc la fiecare 60-70 de ani

Un aisberg de dimensiunea oraşului Sydney s-a desprins dintr-o calotă glaciară din estul Antarcticii, însă nu din cauza schimbărilor climatice, a anunţat marţi Australian Antarctic Divisions (AAD), relatează dpa, citată de Agerpres.

Aisbergul, cu o suprafaţă de 1.636 de kilometri pătraţi, s-a desprins pe 26 septembrie din calota glaciară Amery, a treia ca mărime din Antarctica, aflată între staţiile de cercetare Davis şi Mawson din Australia.

Denumit D28, aisbergul s-a desprins din partea frontală a calotei glaciare, pe care oamenii de ştiinţă o monitorizau de la începutul anilor 2000, potrivit AAD, o agenţie guvernamentală australiană. Desprinderea unui gheţar de mari dimensiuni fusese anticipată pentru perioada 2010-2015.

„Nu credem că acest eveniment este legat de schimbările climatice”, a declarat Helen Amanda Fricker, profesor la Institutul de Oceanografie Scripps din Statele Unite. „Este o parte a ciclului normal al calotei glaciare, unde astfel de desprinderi importante au loc la fiecare 60-70 de ani”, a mai spus ea.

Ultima mare deprindere din calota glaciară Amery, un gheţar plutitor de 60.000 de kilometri pătraţi, a avut loc în 1963-1964.

„Ştiam că se va întâmpla până la urmă, însă nu s-a întâmplat exact acolo unde ne aşteptam”, a afirmat Fricker.

La rândul său, Ben Galton-Fenzi, un glaciolog din cadrul AAD, a declarat că această desprindere nu va afecta direct nivelul mării.

Sursa: Pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Vedeti mah, cand a zis satanista ai mica cu retard mintal, n-ati vrut s-o ascultati…