G4Media.ro

UE ar putea înregistra cel mai scăzut volum din 2007 al recoltei…

Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

UE ar putea înregistra cel mai scăzut volum din 2007 al recoltei de porumb, din cauza secetei / În România o parte din recoltă este deja este afectată / În Italia, datele indică un declin de 40% al recoltei faţă de anul trecut

Recoltarea porumbului în Uniunea Europeană este în plină desfăşurare, iar munca de teren confirmă pagubele extinse produse de secetă care, conform analiştilor, ar urma să ducă la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani al recoltei, transmite Agerpres, care citează Reuters.

În România, care concurează cu Franţa pentru titlul de cel mai mare producător de porumb din UE, recolta deja este afectată în diferite grade.

„Porumbul a fost cereala cea mai afectată de secetă anul acesta, deşi în zonele unde am putut menţine temperaturi adecvate prin irigaţii randamentele sunt în regulă”, a declarat ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, pentru Reuters.

El nu a dat estimări privind producţia, dar a spus că recolta ar putea acoperi necesităţile interne şi ar permite exporturi reduse.

Seceta istorică şi valurile succesive de căldură din Europa au afectat porumbul în timpul perioadei esenţiale de creştere din vară, iar ploile în ultima lună par să fi sosit prea târziu.

„În Uniunea Europeană, impactul secetei, în pofida unor reprize de ploaie, a făcut ca perspectivele privind randamentul culturilor să fie slabe”, a avertizat organismul de monitorizare a recoltelor AMIS.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a înrăutăţit prognoza privind recolta de porumb a blocului comunitar la 55,5 milioane de tone, unii analiştii avertizând că ar putea fi cel mai scăzut volum din 2007.

Cea mai afectată ar putea fi Ungaria, săptămâna aceasta Ministerul Agriculturii estimând o scădere de peste 50% a recoltei faţă de 2021, la 3 milioane de tone.

Importurile totale de porumb ale UE în 2022/2023 ar urma să se situeze la 21 milioane de tone, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, a previzionat Comisia Europeană

În Franţa, unde se aşteaptă cea mai scăzută producţie din ultimele trei decenii, cele mai afectate au fost culturile care nu au fost irigate, acestea reprezentând două treimi din suprafaţa plantată.

Organizaţia AGPM previziona săptămâna aceasta o producţie de 10 milioane de tone, în linie cu previziunile pieţei şi sub prognozele Ministerului Agriculturii, de 11,3 milioane de tone, care ar fi deja cel mai scăzut nivel din ultimii 32 de ani.

În Italia, datele indică un declin de 40% al recoltei faţă de anul trecut, în timp ce unele câmpuri sunt abandonate din cauza secetei, a anunţat Lorenzo Bazzanam, economist şef la Coldiretti.

În Germania, unde recoltarea este aproape finalizată, se estimează o scădere de 19%, la aproximativ 3,5 milioane de tone, susţin analiştii.

În schimb, în Polonia, unii analişti se aşteaptă ca producţia de porumb să depăşească nivelul din 2021, în urma majorării suprafeţelor cultivate şi a impactului moderat al secetei.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Cum mama naibii anul trecut când a fost un an agricol record istoric mai ales la porumb noi am exportat tot și am importat mălai. La ce se mai dau subvențiile?!?!? Subvențiile sunt adevărate ajutoare sociale bani nemunciti care încurajează falsul în declarații. Subvențiile trebuie acordate doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică produse românești finite.

  2. Nu am avut productie pentru ca ninjalaii nu si-au facut treaba!
    Trebuiau sa aduca ploaia dar ei s-au tinut de perversiuni!

  3. Ce irigații avem noi ?!?!? Doar ca rugăciuni de ploaie . Da vine el moșneagul ala senil de daea și acordă el despăgubiri de secetă Cash direct in contul fermierilor bani care nu ajung în agricultură sau în irigații ci în jepanele la fermieri evazionisti.

  4. Asa va trebuie dacă ați votat PSD/PNL și nu ați votat USR!