G4Media.ro

UDMR are concurență la șefia Consiliului Județean Harghita. János Mezei și-a anunțat…

UDMR are concurență la șefia Consiliului Județean Harghita. János Mezei și-a anunțat candidatura de sub umbrela noii Alianţe Maghiare din Transilvania

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM), principalele partide care își dispută cu UDMR-ul același bazin electoral, își unesc din nou forețele în lupta pentru câștigarea președinției Consiliului Județean Harghita.

Sub umbrela Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT)- constituită din cele două formțiuni, PPMT și PCM – János Mezei și-a anunțat candidatura la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita, devenind competitorul de redută al actualului președinte Csaba Borboly, pe care UDMR a anunțat că-l va susține pentru un nou mandat la șefia județului Harghita.

„A venit momentul! Trebuie să-i împiedicăm să se atingă și mai mult de granițele județului Harghita și Ținutului Secuiesc! Candidez pentru președinția Consiliului Județean Harghita. Acum vreau să folosesc cunoștințele și experiența dobândite în administrație, în folosul întregului județ. După 12 ani, este timpul ca instituția Consiliului Județean să devină un bun manager pentru întreaga zonă (Harghita și Ținutul Secuiesc – nred). Mulțumesc pentru numeroasele mesaje de încurajare primite și vă rog să mă susțineți la alegerile locale din 27 septembrie și pe drumul care va duce la acel moment!”, a scris, joi, pe pagina de facebook, János Mezei, care are și calitatea de consilier județean, fiind totodată președintele PCM.

Mezei a fost anterior primar al orașului Gheorgheni. Lansarea candidaturii sale s-a făcut în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la statuia regelui Ungariei „Sfântul Ştefan”, din staţiunea Lacul Roşu. În același cadru – potrivit hirado.hu – a fost anunțată și constituirea oficială a Alianței Maghiare din Transilvania (AMT). Preşedintele PPMT, István Csomortányi, a declarat că Alianța poate fi considerată „finalizată”, dat fiind că a expirat termenul de contestare a înregistrării la Tribunalul din Bucureşti.

„Comunitatea maghiară din Transilvania se află sub asediu, din nou şi din nou sunt ciupite teritorii din Ţinutul Secuiesc. În
decurs de un an, Cheile Bicazului este a doua zonă pe care o pierde Ţinutul Secuiesc şi judeţul Harghita”, a declarat István
Csomortányi, făcând referire la disputele teritoriale aflate pe rolul instanţei, dintre judeţul Harghita şi judeţele învecinate din
Moldova. Csomortányi a adăugat că sarcina AMT este de a crea unitatea maghiară necesară, care va permite apărarea Ţinutului Secuiesc.

Nu toți UDMR-iștii îl agreează pe Borboly

Anunțul candidaturii lui János Mezei vine chiar cu o zi îaninte ca UDMR să-și afirme sprijinul oficial pentru Borboly. Mai precis, președintele UDMR, Kelemen Hunor, ar urma să anunțe vineri candidatura lui Csaba Borboly, conform surselor citate de transindex.ro

Pe de altă parte, nu toate organizațiile din județ afiliate UDMR-ului îl vor pe Csaba Borboly, arată webradio.hu. Vicepreședintele Barti Tihamér ar fi fost de asemenea o alternativă pentru unii lideri locali. Borboly ar avea susţinerea microregiunilor Ciuc şi Odorheiul Secuiesc, în timp ce Barti e susținut de orașul Gheorgheni. Pentru că nu s-a ajuns la o înțelegere pe plan local în privința desemnării candidatului, problema a fost tranșată la nivelul conducerii centrale a UDMR.

Anna Horváth, vicepreşedinte executiv al UDMR, a dezvăluit portalului maghiar Szekelyhon.ro că Preşedinţia Uniunii a adoptat şi validat decizia luată cu majoritate de voturi în Consiliul Consultativ UDMR Harghita, respectiv ca Csaba Borboly să rămână candidatul oficial al UDMR pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita.

În prezent, UDMR deține o largă majoritate în forul Consiliului Județean Harghita, deținând 19 din cele 31 de mandate. Împreună, PPMT și PCM dețin șapte mandate, iar PSD și PNL, trei, respectiv două mandate.

Componenţa Consiliului Judeţean Harghita

Nr. crt. Numele şi prenumele Partid
1 Borboly Csaba Uniunea Democrată Maghiară din România
2 Barti Tihamér Uniunea Democrată Maghiară din România
3 Becze István Uniunea Democrată Maghiară din România
4 Berde László Uniunea Democrată Maghiară din România
5 Bíró Barna-Botond Uniunea Democrată Maghiară din România
6 Derzsi Zoltán Uniunea Democrată Maghiară din România
7 Ferencz-Salamon Alpár László Uniunea Democrată Maghiară din România
8 Fodor Zoltán Uniunea Democrată Maghiară din România
9 Incze Csongor Uniunea Democrată Maghiară din România
10 Kántor Boglárka Uniunea Democrată Maghiară din România
11 Kassay Lajos Péter Uniunea Democrată Maghiară din România
12 Kolozsvári Tibor Uniunea Democrată Maghiară din România
13 Kolumbán Dávid Uniunea Democrată Maghiară din România
14 Portik Erzsébet-Edit Uniunea Democrată Maghiară din România
15 Rácz Árpád Uniunea Democrată Maghiară din România
16 Rátz István Uniunea Democrată Maghiară din România
17 Sándor Barna Uniunea Democrată Maghiară din România
18 Sándor György Uniunea Democrată Maghiară din România
19 Szentes Antal Uniunea Democrată Maghiară din România
20 Albert Mátyás Partidul Civic Maghiar
21 Csillag Péter Partidul Civic Maghiar
22 Mezei János Partidul Civic Maghiar
23 Salamon Zoltán Partidul Civic Maghiar
24 Nagy Pál Partidul Popular Maghiar din Transilvania
25 Sándor Krisztina Partidul Popular Maghiar din Transilvania
26 Zakariás Zoltán Partidul Popular Maghiar din Transilvania
27 Becica Mihai Partidul Social Democrat
28 Dobrean Vasile Partidul Social Democrat
29 Hîrlav Costin Partidul Social Democrat
30 Ciobanu Adrian-George Partidul Național Liberal
31 Dobrean Teodor Constantin Partidul Național Liberal

Sursa Foto: Facebook Mezei János

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. In loc să se interzică crearea partidelor pe criterii etnice, constat că partidele maghiare se înmulțesc ca ciupercile. Săraca țară bogată….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.