G4Media.ro

UDMR a suspendat protocolul parlamentar cu PSD: Nu se poate discuta de…

UDMR a suspendat protocolul parlamentar cu PSD: Nu se poate discuta de colaborare parlamentară până nu se rezolvă problema predării limbii române

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri că până când nu se rezolvă problema predării limbii române în şcolile generale cu predare în limba maternă nu poate fi deschis subiectul colaborării parlamentare pe proiecte legislative cu PSD – ALDE.

„Nu e vorba de reînnoire a protocolului de colaborare cu coaliţia de guvernare. În momentul când am semnat, am semnat pentru 4 ani şi, dacă nu o întrerupe cineva (colaborarea – n.r.), e în vigoare. Noi în fiecare sesiune facem o analiză. În acest moment, eu am spus că, până când nu se rezolvă problema aceea din ordonanţa simplă din august, acel articol privind predarea limbii şi literaturii române în şcoala generală, clasele primare, nu putem să deschidem niciun alt subiect. Sper că în această săptămână se va rezolva şi atunci, sigur, putem lua priorităţile legislative şi ale lor şi ale noastre, putem discuta alte amănunte. Până atunci nu există acest subiect. Până când nu se va rezolva acea problemă din ordonanţa simplă din august…”, a afirmat Kelemen Hunor, la Parlament, întrebat dacă protocolul de colaborare parlamentară cu PSD – ALDE este în vigoare sau trebuie reînnoit, potrivit Agerpres.

Kelemen Hunor a solicitat săptămâna trecută remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii UDMR, una privind învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi cealaltă privind recunoaşterea comasării Universităţii „Petru Maior” cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

„În ceea ce priveşte studierea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă, am solicitat anularea articolului din ordonanţa simplă adoptată în luna august, pe care ministrul Educaţiei a eliberat-o în mod arbitrar, fără consultarea noastră. Acest lucru ar trebui să fie soluţionat de Guvern, săptămâna viitoare”, declara vineri preşedintele UDMR.

Nemulțumirile UDMR survin după ce Guvernul a modificat în august, prin ordonanță simplă, legea educației. Una dintre modificările actului normativ vizează direct activitatea învăţătorilor care predau în clasele minorităţilor naţionale: “17. La articolul 263, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (7 indice 1), cu următorul cuprins: (7 indice 1) În învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.”

Asta echivalează cu reducerea numărului de ore pentru care vor fi plătiţi învăţătorii de la clasele minorităţilor naţionale cu numărul de ore care vor fi transferate profesorilor de Limba română cu studii de specialitate.

Chestiunea predării limbii române în clasele minoritarilor este extrem de sensibilă, iar surse politice au declarat săptămâna trecută pentru G4Media.ro că nerezolvarea ei ar putea duce la ruperea acordului de colaborare parlamentară dintre PSD și UDMR (detalii aici).

La începutul lunii septembrie, Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România a iniţiat o petiţie online pentru strângerea de semnături de la părinţii copiilor minorităţilor pentru abrogarea deciziei adoptate de Guvern prin ordonanță, potrivit căreia orele de limbă română să fie predate doar de profesori specializați. Presa din Ungaria a prezentat şi ea pe larg protestele din România. “Şcolile cu limbă de predare maghiară din România încep anul de învăţământ cu proteste!” relatează canalul TV de ştiri HÍR TV din Ungaria (detalii aici).

De asemenea, decizia Guvernului Dăncilă a atras și nemulţumirea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), care a adresat deja o scrisoare deschisa premierului prin care cere modificarea ordonanţei şi a anunţat că se va adresa Consiliului Naţional de Combaterea Discriminării (CNCD) pentru că măsura este discriminatorie faţă de profesorii de la clasele cu predare în limba română, aceştia neavând nici ei studii de specialitate în Limba română (detalii aici).

Foto: Inquam Photos / George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. pe cat pariu ca PSD se face pres , numai sa treaca orice vrea UDMR?

 2. Bine că ați sprijinit PSD cu modificările legilor justiției, fir-ați voi să fiți de bolșevici unguri!

  • Da „bozgorii”au spijinit partidul slugilor lui dragnea si alde sa modifice legile justitiei si acum mai vor ceva drepturi in plus. Invatati limba romana ca traiti in Romania maghiarilor si dupa aceea puteti avea si pretentii.

 3. Sa nu ii asculte nimeni! Sunt o minoritate! Majoritatea e compusa din alde Morjan, Asistat si Catalin-Deputatul-Mitraliera.

 4. Urmeaza Sezonul 2, episodul 1 din Serialul „Santajarea lu’ Nicu pestele de catre Ilona centurista” !

  PS. Cercetarile sociologice au stabilit ca acum e perioada in care Ilona are cele mai bune sanse sa obtina foloase in plus de la Nicu atacatul din toate partile ! 😉

 5. Cand PSD-ul da legi cu dedicatie pentru voi atunci ii pupati in kur, nu?
  Daca va place asa mult limba maghiara de ce nu mergeti la Viktoras al vostru ?