G4Media.ro

Învăţătorii de la clasele minorităţilor naţionale nu mai au voie să predea…

Învăţătorii de la clasele minorităţilor naţionale nu mai au voie să predea Limba română. Forumul Democrat al Germanilor din România consideră măsura discriminatorie şi o va ataca la CNCD

O ordonanţă de urgenţă publicată în Monitorul Oficial din 31 august aduce modificări importante în Legea Învăţământului. Una dintre ele vizează direct activitatea învăţătorilor care predau în clasele minorităţilor naţionale: „17. La articolul 263, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alineatul (7 indice 1), cu următorul cuprins: (7 indice 1) În învățământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităților naționale, orele de Limba și literatura română prevăzute în planurile de învățământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.”

Asta echivalează cu reducerea numărului de ore pentru care vor fi plătiţi învăţătorii de la clasele minorităţilor naţionale cu numărul de ore care vor fi transferate profesorilor de Limba română cu studii de specialitate.

Decizia a atras deja nemulţumirea mai multor profesori din învăţământul primar al minorităţilor, dar şi a Forumului Democrat al Germanilor din România. La Timişoara, la clasele I-IV de la şcoala primară cu predare în limba germană „Nicolaus Lenau”, de la Liceul în limba maghiară „Bartok Bela” şi de la Liceul sârb „Dositei Obradovici” au început anul şcolar în grevă japoneză, nemulţumiţi de prevederile ordonanţei.

Forumul Democrat al Germanilor din Romania a adresat deja o scrisoare deschisa premierului prin care cere modificarea ordonanţei şi a anunţat că se va adresa Consiliului Naţional de Combaterea Discriminării pentru că măsura este discriminatorie faţă de profesorii de la clasele cu predare în limba română, aceştia neavând nici ei studii de specialitate în Limba români.

Redăm mai jos textul integral al postării Forumului Democrat al Germanilor din România:

„Forumul Democrat al Germanilor din România a luat act cu mare îngrijorare de Ordonanța 9/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației care conține următoarea prevedere:

”În învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate.”

FDGR respinge această prevedere ca fiind una discriminatorie pentru învățătorii care predau în limbile minorităților naționale, tratându-i diferit față de învățătorii care predau în limba română. FDGR a adresat în acest sens o scrisoare Prim-Ministrului Vasilica-Viorica Dăncilă și va sesiza Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).”

(Sursa foto: Inquamphotos/ Autor: Alberto Grosescu)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. . La articolul 263

    Dzeule câte articole…

  2. ESTE OPERA LUI TARICEAN SI DRAGNEA.
    PENTRU ROMANI, NUMAI PENTRU ROMANI.