G4Media.ro

Probleme tot mai mari între PSD și UDMR: Liviu Pop răsucește cuțitul…

Probleme tot mai mari între PSD și UDMR: Liviu Pop răsucește cuțitul în rana educației pentru elevii minoritari

Senatorul PSD Liviu Pop, fost ministru al Educației, a respins criticile liderului UDMR Kelemen Hunor legate de o OUG care prevede că limba română poate fi predată la clasele cu predare în limba minorităților doar de profesori de limba română, nu de învățători.

„Această lege despre care vorbeşte domnul Kelemen Hunor, de fapt articolul despre care se face vorbire, e o reglementare care se poate aplica spre binele beneficiarului, în educaţia lui. Soluţia pentru predarea limbii române de către cadre didactice calificate este una foarte simplă. Învăţătorul împreună cu profesorul de limba şi literatura română pot preda împreună această oră”, a scris Pop, sâmbătă, pe Facebook, potrivit Agerpres.

Chestiunea predării limbii române în clasele minoritarilor este extrem de sensibilă, iar surse politice au declarat pentru G4Media.ro că nerezolvarea ei ar putea duce la ruperea acordului de colaborare parlamentară dintre PSD și UDMR.

Pop, cunoscut pentru pozițiile radicale, s-a referit şi la fuziunea dintre UMF Târgu Mureş şi Universitatea Petru Maior, precizând că cele două senate au decis fuziunea „în baza autonomiei universităţilor”.

„Au format astfel cea mai mare universitate de medicină din ţară care are ocazia să acomodeze programe de studiu din domeniul ingineriei şi a ştiinţelor socio-umane cu programe de medicină. Politicul nu se poate opune în faţa autonomiei universităţilor. Dincolo de toate nemulţumirile, cred ca ar trebui să continuăm să facem o politică a şcolii, şi nu politică în şcoală”, a a adăugat Pop, citat de Agerpres.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, solicitase săptămâna trecută remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, invocând ca probleme principale ordonanţa privitoare la predarea limbii române în şcolile cu predare în limba maternă, dar şi fuziunea UMF din Târgu Mureş cu Universitatea Petru Maior. El a precizat că a vorbit cu reprezentanţii coaliţiei despre ordonanţa din domeniul educaţiei.

„Ne-am întâlnit şi am vorbit în această perioadă de două săptămâni de când a început sesiunea parlamentară despre un singur subiect, despre acel articol care a fost introdus de ministrul Educaţiei în ordonanţa simplă din august privind educaţia şi Legea Educaţiei şi care prevede predarea limbii şi literaturii române într-un mod neprofesionist şi ne întoarce într-o perioadă pe care noi am depăşit-o. Fiindcă această problemă, cândva, a fost o problemă politică, a existat o dezbatere politică, dar am depăşit. Acum este o chestiune de specialitate. Şi el, din varii motive, din supărare, din nu ştiu ce alte motive, a introdus acest articol care nici nu poate fi aplicat, nici nu este corect, lezează interesele elevilor. 53.000 de copii sunt afectaţi, interesele învăţătorilor şi învăţătoarelor care au specializarea de a preda în limba română şi literatura română în clasele începătoare şi aşa mai departe. A fost singurul subiect pe care l-am discutat”, a declarat Kelemen Hunor.

Foto: Liviu Pop (Pagina personală de Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. M-a surprins placut ex ministrul. Deci se poate si asa .

    • Și ce te oprește sa-l pupi in kur?…

    • nu trebuie sa te surprinda deloc, faptul ca 2 postaci iti spun sa-l pupi in c** nu spune altceva decat ca genunche doar apara interesele psd-ului, nimic mai mult, in cazul asta avand o opinie normala.

  2. Si eu zic la fel. Pupa-l unde zice A 310!

  3. Ca de obicei UDMR nu are dreptate.

  4. Problema este sensibila deoarece in prezent limba romana la clasele primare este predata de catre invatatorii de la clasaNu se doreste sa predea profesorii de limba romana deoarece:inatatorii nu ar mai fi platiti;profesorii ar preda si ar asculta/evalua(acum se face mai rara); unii invatatori nu cunosc limba romana vorbita ,de predat nu poate fi vorba,Dar cel mai grav este ca UDMR/ungurii nu doresc sa invete limba romana.Punct.Acest analfabet de L.Pop nu a avut curajul sa spuna.Se baga ca musca in lapte. Nu va accepta UDMR ,vor santaja ,iar PSD va ceda.