G4Media.ro

Ucraina cere comunității internaționale să recunoască Rusia drept „stat terorist” după apariția…

Sursa foto: Genya SAVILOV / AFP

Ucraina cere comunității internaționale să recunoască Rusia drept „stat terorist” după apariția unor imagini care par să arate castrarea unui soldat ucrainean

Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, face apel la comunitatea internațională să condamne „încălcarea brutală a dreptului internațional de către Federația Rusă și să recunoască imediat Rusia ca stat terorist”, potrivit unui comunicat al ministerului ucrainean de Externe.

Potrivit lui Kuleba, „orice amânare a acestei decizii nu va face decât să încurajeze Rusia să comită alte crime și acte inumane”.

Declarația Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei vine după ce, în urmă cu o zi, mai multe canale rusești de Telegram au publicat fotografii și videoclipuri cu soldați ucraineni uciși sau capturați.

Într-una dintre aceste înregistrări, doi soldați vorbesc între ei în limba rusă, lângă o mașină cu litera Z pe capotă, în timp ce torturează un prizonier de război în camuflaj ucrainean și cu mâinile legate. Cei doi soldați par să castrează prizonierul cu un cutter.

Alte postări includ fotografii ale corpului unui soldat ucrainean cu mâinile tăiate și capul înfipt pe un gard, iar în comentariu se spune că mamele ucrainene nu ar trebui să își trimită fiii la război.

Diplomația ucraineană denunță „crime de război brutale comise de militarii ruși împotriva prizonierilor de război ucraineni”

„Ucraina condamnă cu fermitate crimele de război brutale comise de militarii Federației Ruse împotriva prizonierilor de război ucraineni, în special cazurile oribile de tortură, abuzuri fizice, tratamente inumane, provocarea intenționată de mari suferințe sau vătămări grave ale corpului sau sănătății și uciderea intenționată a prizonierilor de război ucraineni”, se arată în acest comunicat.

Potrivit sursei citate, „uciderea intenționată, tortura sau tratamentul inuman, provocarea intenționată de mari suferințe sau vătămări grave ale corpului sau sănătății prizonierilor de război ucraineni constituie încălcări grave ale Convenției de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război și sunt crime de război în conformitate cu Codul penal al Ucrainei și cu Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale. În temeiul Statutului de la Roma, astfel de acțiuni pot fi calificate, de asemenea, drept crime împotriva umanității”.

Kievul cere Parchetului Curții Penale Internaționale „să acorde imediat atenție atrocităților comise de militarii ruși în contextul anchetei privind crimele de război și crimele împotriva umanității comise de cetățeni ai Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei”.

Apariția informațiilor despre crimele de război brutale comise de militarii ruși împotriva prizonierilor de război ucraineni a coincis cu comiterea unei alte crime de război de către Rusia – bombardarea unei instituții corecționale din Olenivka ocupată, unde se crede că sunt deținuți prizonieri de război ucraineni, adaugă ministerul ucrainean de externe, referindu-se la atacul care a vizat o închisoare din estul Ucrainei, în care au murit peste 50 de prizonieri ucraineni. Rusia susține că ucrainenii se află la originea atacului. Ucraina afirmă că deține dovezi, inclusiv înregistrări audio cu oficiali ruși, care arată că atacul a fost organizat de militarii Rusiei.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. In Polonia au ajuns o gramada de ucrainieni castrati si plini de infectii, ca doar nu folosesc rusii ustensile medicale.

  2. Sa-i dea cineva lui Kuleba si niste cocaina, poate se trezeste!