G4Media.ro

VIDEO Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacul asupra închisorii din…

Sursa foto: Twitter / Екатерина Кобыляцкая

VIDEO Rusia și Ucraina se acuză reciproc de atacul asupra închisorii din Donețk / Kuleba: „Rusia a comis o altă crimă de război terifiantă” / Armata Ucrainei: Rusia a lovit Olenivka pentru a ascunde torturile și execuțiile asupra prizonierilor

Autoritățile ruse și ucrainene au făcut vineri un schimb de acuzații în legătură cu o presupusă lovitură asupra unei închisori din estul Ucrainei, controlată de separatiști, care, potrivit Rusiei, a dus la moartea a cel puțin 40 de prizonieri, relatează CNN.

Scurte secvențe video difuzate de rețelele rusești și de canalele de socializare din Donețk arată distrugeri extinse la o clădire și mai multe cadavre, dar locația nu poate fi verificată independent.

Închisoarea Olenivka de lângă Donețk a fost folosită pentru a găzdui mulți dintre soldații ucraineni care s-au predat la uzina Azovstal din Mariupol în urmă cu câteva luni.

Într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării a afirmat că „regimul de la Kiev a efectuat în mod deliberat o provocare sângeroasă”: „Centrul de detenție preventivă din zona așezării Elenovka (Olenivka), în care se află prizonieri de război militari ucraineni, inclusiv militanți ai formațiunii Azov, a fost lovit de un atac cu rachete de la sistemul american de rachete cu lansare multiplă HIMARS”.

Ministerul a susținut că „40 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși și 75 au fost răniți. În plus, opt angajați ai secției de izolare au căpătat răni de diferite grade de gravitate”.

Ministerul rus al Apărării a reiterat afirmațiile făcute anterior de autoritățile din autoproclamata Republică Populară Donețk, o zonă din estul Ucrainei controlată de separatiști.

„A fost o lovitură directă asupra barăcilor de prizonieri. Rezultatul de acum: 40 de morți, 130 de răniți. Încă se curăță molozul. Cifrele ar putea crește”, a declarat ministrul adjunct al informațiilor din RPD, Daniil Beznosov, pe canalul său Telegram.

Ministerul rus al Apărării a susținut că „această provocare flagrantă a fost comisă pentru a-i intimida pe militarii ucraineni și pentru a împiedica luarea lor în prizonierat”.

„Rusia a comis o altă crimă de război terifiantă prin bombardarea unei instituții corecționale din Olenivka ocupată, unde ținea prizonieri de război ucraineni. Fac apel la toți partenerii să condamne cu fermitate această încălcare brutală a dreptului umanitar internațional și să recunoască Rusia ca stat terorist”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba.

Ulterior, Statul Major General al forțelor armate ucrainene a acuzat forțele ruse că au efectuat „un bombardament de artilerie țintit asupra unei instituții corecționale din așezarea Olenivka, regiunea Donețk, unde se aflau și prizonieri ucraineni”.

„Ocupanții ruși și-au urmărit obiectivele criminale – să acuze Ucraina de comiterea de «crime de război», precum și să ascundă torturarea prizonierilor și execuțiile”, a declarat Statul Major General.

„Presupusele bombardamente ale infrastructurii civile și ale populației de către Forțele Armate ale Ucrainei sunt minciuni și provocări absolute, a căror responsabilitate este purtată de Rusia.”

Comunicatul Statului Major General a adăugat: „Potrivit comandantului Forțelor de Rachete și Artilerie din cadrul Comandamentului Forțelor Terestre al Forțelor Armate ale Ucrainei, Forțele Armate ale Ucrainei nu au lansat lovituri de rachete și artilerie în zona așezării Olenivka.”

„Trupele de rachete și artileria Forțelor Armate ale Ucrainei, datorită armamentului de înaltă precizie primit de la țările partenere, efectuează lovituri extrem de precise doar asupra obiectelor militare rusești.”

Statul Major General a precizat că forțele armate „nu au efectuat niciodată și nu efectuează bombardamente asupra infrastructurii civile, în special asupra locurilor în care este posibil ca brăilenii de luptă să fie ținuți ca prizonieri de război”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

13 comentarii

 1. Da, da, rușii au tras cu Himarsul. Au dreptate ucrainenii.

  • Cât de tâmpit să fii să crezi bazaconiile ruZnacilor. Doar se știe, ei nu mint niciodată.

  • @mDa: nu este exclus, rușii a pus probabil mana pe cel puțin un lansator si pe câteva depozite de rachete.

  • Cat de pr0st sa fii sa spui ca au dat cu himarsul
   Ce rost are sa trimiti o racheta de tip himars la o țintă aflata la 3 km de linia frontului. Mai orcule, la voi logica nu exista?

 2. Recititi articolul si corectati-l de greseli gramaticale.

  • Da le încolo de greșeli gramaticale. Putem înțelege ca autorul e analfabet dar ce scrie în final… „brăilenii de lupta” ???? L qs da afara mâine pentru qsa rahat..

 3. Cât de tâmpit să fii să crezi bazaconiile ruZnacilor.
  Doar se știe, ei nu mint niciodată….

 4. @vct da da, au pus rusii mana pe chiloții lui zaharova

 5. „brăilenii de luptă”? Ce-ati vrut sa ziceti, G4, ca nu pricep?

 6. Zdrelenski a scapat de martori incomozi.

 7. mai degrabă e în genul „noi nu îi vrem, voi îi urâți dar există convenții…scăpați-ne onorabil de mizerie..” Nimeni nu va ști niciodată ce a fost acolo!!!

 8. Întrebare:
  Câți ruși (care se presupune că păzeau prizonierii) au murit în atac?