
Trump lasă deschisă uşa pentru amânarea tarifelor pentru mai multe ţări peste termenul stabilit pentru 1 august
Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că ar putea amâna tarifele planificate pentru mai multe ţări peste termenul stabilit pentru 1 august, relatează agențiile de știri dpa şi AFP, citate de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Întrebat dacă noua dată este fermă, Trump le-a declarat jurnaliştilor: „Aş spune că este fermă, dar nu 100%”.
Trump a spus că scrisorile trimise către 14 ţări care menţionează tarifele planificate sunt „finale”, dar a adăugat că, „dacă ne sună cu o ofertă diferită, şi îmi place, atunci vom face asta”.
Sunt vizate în speciale ţările care au cele mai dezechilibrate schimburi comerciale: Japonia (68,5 miliarde de dolari surplus comercial cu Statele Unite în 2024), Coreea de Sud (66 de miliarde), Thailanda (45,6 miliarde), Indonezia (17,9 miliarde).
Luni, Trump a mutat impunerea unor tarife mari asupra partenerilor comerciali de la 9 iulie la 1 august.
Decizia are ca scop să menţină în stand-by suprataxele de import planificate în timp ce negocierile continuă, deşi multe detalii rămân nerezolvate, inclusiv modul în care vor fi structurate viitoarele relaţii comerciale între SUA şi Uniunea Europeană.
Deja afectată de suprataxe sectoriale care vizează oţelul şi industria auto, Coreea de Sud este ameninţată de o majorare de 25% pe restul exporturilor sale, dar afişează un optimism prudent.
„Statele Unite au convenit (…) că mai este timp până la intrarea în vigoare şi speră că cele două părţi pot ajunge la un acord până atunci, printr-o comunicare strânsă”, a transmis Seulul marţi.
Coreea de Sud, campioană a construcţiilor navale după China, promite o cooperare strânsă în acest domeniu. „Cele două ţări au convenit să colaboreze strâns” pentru „rezultate tangibile” în acest sector, a precizat Seulul.
Aliat apropiat al Washingtonului şi prima sursă de investiţii străine în Statele Unite, Japonia, deja afectată de taxe de 25% pe industria sa auto, ar putea suporta suprataxe „reciproce” majorate la 25% (faţă de 24% anterior), departe de cele 35% cu care Trump a ameninţat recent.
Donald Trump reproşează Japoniei că nu îşi deschide suficient piaţa pentru orezul şi vehiculele americane.
Or, umflarea importurilor de orez este un tabu pentru guvernul premierului Shigeru Ishiba, care dă asigurări că apără interesele fermierilor locali şi adoptă un ton inflexibil înainte de alegerile din camera superioară a Parlamentului pe 20 iulie, riscante pentru majoritatea sa.
„Guvernul japonez a evitat compromisurile facile, cerând fermitate şi protejând ceea ce trebuia să fie protejat”, a reacţionat marţi Ishiba în faţa presei locale, considerând „fundamental regretabil” ultimatumul american.
Indonezia, ameninţată cu taxe de 32%, intenţionează să-şi crească importurile de produse agricole şi energetice din Statele Unite pentru a încheia un acord, a declarat recent pentru AFP ministrul său al economiei, Airlangga Hartarto. Jakarta a anunţat deja luni că va semna un acord pentru a importa cel puţin un milion de tone de grâu american pe an în următorii cinci ani.
La începutul lunii aprilie, Donald Trump a anunţat 49% taxe asupra Cambodgiei, unul din cele mai mari niveluri impuse. Scrisoarea de luni reduce această rată la 36% pentru această mică ţară, care are numeroase fabrici cu capital chinez.
Premierul Hun Manet a asigurat Casa Albă de „bunăvoinţa” Phnom Penh-ului pentru a negocia, cu reducerea tarifelor vamale pe 19 categorii de produse americane, cu puţin timp înainte de o vizită grandioasă a preşedintelui chinez Xi Jinping în această ţară.
Myanmar şi Laos, ambele cu taxe cu 40%, depind foarte mult de investiţiile chineze, cu linii de producţie interconectate cu cele ale gigantului asiatic.
Washingtonul subliniază insistent riscul de „transbordare” a produselor chineze care tranzitează prin alte ţări din Asia de Sud-Est, o îngrijorare menţionată în corespondenţa lui Trump.
Prim-ministrul thailandez interimar Phumtham Wechayachai a declarat marţi că îşi doreşte un „acord mai bun” cu Statele Unite.
„Cel mai important este să păstrăm relaţii bune cu ei”, a adăugat el. Thailanda, ameninţată cu tarife de 36%, propune un acces mai bun pe piaţa sa pentru produsele agricole şi industriale americane, precum şi creşterea achiziţiilor sale energetice şi aeronautice.
Ultima propunere a Bangkokului vizează creşterea volumului schimburilor bilaterale şi reducerea cu 70% a excedentului comercial cu Statele Unite în următorii cinci ani, pentru a ajunge la un echilibru în următorii şapte până la opt ani, a declarat recent ministrul Finanţelor, Pichai Chunhavajira, pentru Bloomberg News.
Compania Thai Airways ar putea să se angajeze să cumpere până la 80 de aeronave Boeing, conform Bloomberg.
Malaezia, economie prinsă între China şi Statele Unite şi vizată de taxe de 25%, a indicat marţi că „se angajează să continue dialogul în vederea unui acord comercial echilibrat, reciproc benefic şi global”.
„Deşi recunoaştem îngrijorările legate de dezechilibrele comerciale şi accesul pe piaţă, considerăm că un dialog constructiv rămâne cea mai bună cale de urmat”, deplânge Kuala Lumpur.
Bangladesh, al doilea cel mai mare producător mondial de textile, este ameninţat de taxe prohibitive de 35%.
Dacca spera însă, la începutul lunii iulie, să semneze un acord. „Am finalizat termenii” acordului, a dat asigurări pentru AFP secretarul Ministerului Comerţului, Mahbubur Rahman, precizând că negociatorii celor două ţări urmează să se reunească pe 8 iulie pentru a-şi încheia lucrările.
Kazahstan (supra-taxe de 25%), Africa de Sud (30%), Tunisia (25%), Serbia (35%) şi Bosnia (30%) se numără printre celelalte state care au primit scrisorile făcute publice.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.