G4Media.ro

Totul despre strategia lui Viktor Orban în bătălia pentru voturile maghiarilor /…

Totul despre strategia lui Viktor Orban în bătălia pentru voturile maghiarilor / La ce-i folosește premierului maghiar valul homofob ridicat prin legea anti-LGBT

Ungaria a intrat în campania electorală a alegerilor parlamentare organizate în primăvara anului 2022. Miza scrutinului: cât va pierde Viktor Orbán, președintele FIDESZ, din puterea pe care o exercită pe baza principiilor iliberale din 2010?

Creditat cu prima șansă la câștigarea alegerilor parlamentare, Viktor Orbán simte, ca și analiștii politici, că, pentru prima dată, există o posibilitate reală ca cele 6 partide grupate în coaliția de opoziție să întrerupă dominația de 3 mandate la putere a FIDESZ.

 • Articolul de față se dorește a fi o fotografie a situației politice din statul vecin, prezentând implicațiile regionale și geopolitice ale campaniei și a posibilelor rezultate ale alegerilor legislative din Ungaria. Articolul are ca obiect strategia lui Viktor Orbán. Planurile și situația opoziției urmând a fi prezentate după alegerile anticipate din coaliția partidelor de opoziție din septembrie anul curent.

De ce este greu de învins Viktor Orbán? Evoluția Ungariei de la un regim democratic la unul hibrid.

Tânărul politician Viktor Orbán a contribuit la definirea Ungariei ca regim democratic, liberal la momentul căderii blocului comunist dar, odată ajuns la putere, mai ales după 2010, Viktor Orbán a creat un regim hibrid, iliberal, unii comentatori mai critici îl denumesc chiar autocrat.

Dar ce înțelegem prin regim ungar hibrid? Orice regim de stat se definește prin prisma condițiilor formale și informale, adică de formă și de fond.

Într-un regim hibrid, regulile formale seamănă în multe puncte cu cele din regimul democratic, diferențele apar la condițiile de fond, informale, unde deosebirile sunt substanțiale, arată Jakab András, profesor de drept constituțional la Universitatea din Salzburg, care adaugă că liberalismul nu este doar o caracteristică a partidelor politice, ci mai ales un element fundamental al dreptului constituțional.

Dincolo de elementele formale, în democrație este important cum se desfășoară dezbaterile în societate, cum se judecă drepturile și libertățile fundamentale ale omului, corupția, cât îndrăznește individul să-și ridice vocea pentru drepturile sale, toate elemente care influențează funcționarea instituțiilor juridice.

Potrivit expertului în sociologie juridică Győry Csaba, cadru universitar la Facultatea de Drept a Universității Eötvös Loránd, regimul hibrid nu este prezent permanent și peste tot. Câteodată, când puterea decide și doar în chestiunile pe care le consideră ea, regimul hibrid permite funcționarea statului de drept, de regulă în subiectele secundare, fără miză pentru ea (pentru o dezbatere despre regimul hibrid din Ungaria aici).

Toate clasamentele internaționale califică Ungaria ca fiind un regim hibrid, constatând o deteriorare semnificativă a democrației, intrând într-o definiție a statelor gri.

Analistul politic Krekó Péter, directorul executiv al Political Capital, distinge trei etape în procesul de transformare al Ungariei într-un regim hibrid de către FIDESZ (a se vedea interviu pentru hvg.hu aici):

 • în primul mandat al ciclului de trei exerciții guvernamentale consecutive, între 2010 – 2014, guvernul FIDESZ a procedat la obținerea controlului asupra instituțiilor juridice: parchetul, curtea constituțională, curtea de conturi, justiția, consiliul mass-media (autoritatea de control a presei) și poliția;
 • în următorii patru ani (2014-2018) FIDESZ a transformat raporturile de proprietate în societate.
  Viktor Orbán a desemnat încă din 2010 patru sectoare economice în care din considerente de strategie națională a dorit ca ponderea maghiarilor în masa proprietarilor ”să depășească neapărat” procentul de 50%.

În acest context a luat ființă Sistemul Național de Cooperare, mai degrabă un concept decât o structură, prin care s-a sprijinit și creat grupul oamenilor de afaceri maghiari avantajați de FIDESZ în accesul la resurse și afaceri.

În acest proces, FIDESZ a rezolvat și obținerea unui control puternic asupra mass-media.

Din 2018 până în prezent, FIDESZ a generat o așa-numită ”revoluție culturală”, a cărei esență este preluarea controlului asupra instituțiilor de educație, cultură și cercetare, cu scopul de transformare a acestora după chipul și asemănarea partidului de guvernare.

Aceste entități au fost reorganizate în fundații, în consiliile de administrație ale acestora fiind numiți apropiați ai regimului FIDESZ, încredințându-li-se un patrimoniu imobiliar și financiar imens.

Am asistat la o externalizare a puterii guvernamentale în structuri de interes public împânzite și controlate de oamenii FIDESZ, cu scopul de a asigura o sustenabilitate a activului de partid și în eventualitatea pierderii puterii în urma alegerilor parlamentare din 2022.

Orbán Viktor în luptă permanentă cu dușmanii suveranității naționale

În demolarea democrației ungare, Orbán Viktor s-a îmbrăcat în aura ”luptătorului pentru libertate”, a promotorului reconstrucției suveranității naționale în opoziție cu puterile globalizării, care vor să subjuge națiunea maghiară, să o transforme într-o colonie.

Mandatele sale de premier din 2010 până prezent sunt caracterizate de o luptă continuă cu dușmani creați, în special externi, care reprezintă un pericol asupra maghiarilor, iar singurul capabil să apere națiunea maghiară este partidul FIDESZ, în frunte cu președintele său.

În numele acestei lupte permanente pentru afirmarea suveranității naționale, Orbán Viktor a rescris întregul sistem de drept maghiar, modificând nu mai puțin de cinci ori Constituția, a afectat puternic separația puterilor în stat și libertatea presei.

Mașinăria de putere a FIDESZ a creat o serie de dușmani pentru a genera și întreține frica în rândul votanților maghiari. În rolul de dușmani au fost demonizați imigranții, Soros, birocrații din Bruxelles, Occidentul decadent și mai nou homosexualii și minoritățile LGBTQ.

Homosexualii au devenit noii imigranți sau cum reconstruiește Orbán Viktor cortina de fier

Pe ultima sută de metrii a adoptării legii privind protecția copilului, partidul de guvernare din Ungaria a introdus amendamente prin care asimilează pedofilia cu homosexualitatea și cu schimbarea de gen.

Astfel, potrivit amendamentelor, se interzice orice ”promovare sau afișare” a homosexualității sau a schimbării de gen pentru persoanele de sub 18 ani, se interzice susținerea de prezentări despre aceste subiecte în școli, nu se poate prezenta publicitate sau alte emisiuni despre aceste subiecte persoanelor de sub 18 ani.

În urma reacțiilor UE, calculate și așteptate de puterea de la Budapesta, Orbán Viktor a anunțat organizarea unui referendum național cu cinci întrebări care nu au niciun fundament real. În școlile din Ungaria orice activitate care ar avea legătură cu educația sexuală a elevilor este condiționată de acordul părinților, mai mult, nu există niciun exemplu de așa-zisă ”propagandă homosexuală” în școli, tratamentele hormonale pentru transsexuali, transgenderi sau schimbarea de gen nu este permisă minorilor. (”Fidesz nu a scos întâmplător acum homosexualii, dar subiectul prezintă și pericole” aici)

Pericolul artificial creat privește copii maghiari, nu acceptabilitatea persoanelor LGBTQ, ci pericolul pe care îl reprezintă o astfel de persoană asupra copiilor. Copilul în pericol a fost o simbolistică principală și a Coaliției pentru familie în campania referendumului pentru familie din 2018, din România.

Orbán Viktor nu este interesat de validitatea referendumului pentru protecția copilului care se va organiza în ianuarie sau februarie 2022, așa cum nu era interesat nici de validitatea referendumului în privința migrației din 2016 (”Lipsa de rezultat a referendumului guvernului poate fi garantată, dar chiar și așa, acest aspect nu contează” a se vedea aici).

Premierul ungar are mai multe ținte cu subiectul homofobiei:

 • polarizează electoratul maghiar,
 • își fidelizează acea parte a susținătorilor care se află pe marginea plajei propriilor votanți, cei mai radicali din punctul de vedere al opțiunilor ( ”De ce a intrat FIDESZ din plin în chestiunea LGBTQ?” a se vedea aici),
 • distrage atenția de pe subiectul construirii celei mai mari filiale a celei mai mari universități chineze FUDAN la Budapesta, o temă care nu este susținută nici de electoratul FIDESZ (despre scandalul generat de susținerea din bugetul Ungariei a construcției filialei Universității Fudan la Budapesta puteți să citiți aici),
 • deturnează atenția de la intenția guvernului de a concesiona administrarea autostrăzilor pe o perioadă de 35 de ani (despre subiect aici),
 • deturnează atenția de la scandalul interceptărilor de date prin sistemul israelian PEGASUS, Ungaria fiind singurul stat din UE care, potrivit informațiilor, ar fi cumpărat softul de spionaj (despre scandal aici),
 • abate atenția de la probleme acute ale sistemului de sănătate, din educație și, nu în ultimul rând, de la gestionarea crizei COVID19.

Campania homofobă și anti LGBTQ desfășurată de Orbán Viktor ”este un instrument la care de regulă apelează populiștii și dictatorii cărora le este frică de pierderea popularității și puterii și îl pornesc în numele protecției copilului și al apărării valorilor creștine, de regulă împotriva Occidentului”.

Prin apelarea la acest instrument, Orbán Viktor se apropie de regimurile totalitare din Estul Europei și servește în mod indirect (fără intenție) strategiile de divizare a Europei în geopolitica Rusiei.

Astfel, subiectul sexualității este cel mai stabil punct în comunicarea președintelui rus, Vladimir Putin. După ce a epuizat subiectul pericolului reprezentat de migranți și islamiști, Rusia a adoptat în 2012 legea privind protecția copiilor prin care s-a interzis ”propaganda homosexuală” a cărei parte importantă este că elevul nu poate învăța în școală despre relațiile ”netradiționale”.

Au urmat o serie de abuzuri împotriva homosexualilor, iar propaganda a ajuns să afirme că homosexualitatea afectează economica rusă, mai mult, că virusul COVID19 este rezultatul legalizării căsătoriilor între persoane de același sex.

”În 2015, la anexarea Insulei Crimeea televiziunile de stat ruse și în alte anunțuri media situația a fost prezentată în mod sistematic, ca și cum Ucraina infectată de Occident dorește să trimită homosexualii asupra copiilor ruși, iar lupta de fapt nu se duce pentru anexarea insulei, ci pentru apărarea împotriva Occidentului decadent.”

În 2015, naționaliștii ruși au lansat stigma gayeuropa, catalogând homosexualii ca fiind agenți ai Vestului și lansând știre falsă cum că în Vest, statele se ocupă doar cu drepturile homosexualilor, iar majoritatea cetățenilor sunt oprimați de ”propaganda LGBTQ”.

În 2020, în referendumului în care s-a votat ca Vladimir Putin să poată fi veșnic președinte, în întrebările privind revizuirea constituției a fost și cea referitoare la legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, deși nu s-a pus această problemă niciodată în Rusia. (pentru o analiză a se vedea ”Orbán Viktor a schimbat clubul prin faptul că reconstruiește cortina de fier prin propaganda homofobă” aici ).

”Fabrica de putere” sau de ce este cotat Orbán Viktor cu prima șansă la alegerile parlamentare din 2022

FIDESZ este cel mai bine organizat, cel mai puternic partid din Ungaria care dispune de resurse financiare și umane superioare față de partidele de opoziție, elemente ce oferă un avantaj net în orice competiție electorală.

FIDESZ dispune de o putere mediatică obținută în ultimii 10 ani prin achiziționări agresive și prin anihilarea mass-media critice, pe toată linia: print, online, radio, tv etc. Potrivit clasamentului realizat de Reporteri Fără Frontiere în anul 2006, Ungaria se afla pe locul 10 la libertatea presei în lume, în 2010 pe locul 23 iar în 2021 pe 92, penultimul loc dintre statele UE (despre subiect pe larg în ”Așa a zdrobit puterea în câțiva ani mass-media liberă din Ungaria” aici).

Dar avantajul cel mai important al FIDESZ este ceea ce analistul politic, Török Gábor, numește ”fabrica de putere” ( în maghiară ”hatalomgyár”) care acoperă acea cunoaștere prin care puterea de la Budapesta își fabrică anticipat victoriile, propria realitate.

FIDESZ studiază la scară industrială preferințele electoratului, cărora le fabrică mesaje, pe care le livrează sistematic și în mod repetat prin canalele mass-media, având o disciplină de comunicare, cu sarcini clare pentru toți membri de partid purtători de mesaje. Analiștii spun că în Ungaria nu există puterea rețelelor de socializare, ci realitatea creată de ”fabrica de putere” a FIDESZ ( despre subiect pe larg în ”Întâlnirea celor două Ungarii: va încheia socotelile pentru totdeauna Viktor Orbán cu opoziția sau va fi schimbat FIDESZ?” – aici).

De menționat că ”beneficiari” produselor ”fabricii de putere” a FIDESZ sunt și maghiarii din România.

Potrivit analistului politic, Török Gábor, ultimul produs al ”fabricii de putere” a FIDESZ, legea privind protecția copilului și referendumul pe acest subiect, constituie un nou element care se adaugă celor clasice create și lansate: migranții, Soros, birocrații din Bruxelles, LGBTQ prin care construiesc polarizarea noi și ei.

”FIDESZ lucrează ca subiectul cine suntem noi, cu ce probleme morale și politice ne confruntăm, de când și cum guvernăm să fie neinteresante, întrucât opoziția nu doar că se aliază cu dușmanul care reprezintă pericol pentru copiii, soțiile noastre și asupra întregii țări, ci și face parte din grupul acestuia” – arată Török Gábor, care precizează că partidul de guvernământ ”dorește ca alegerile să fie despre pericolul pe care îl reprezintă asupra Ungariei schimbarea, iar opoziția dorește să se decidă exclusiv despre Viktor Orbán” (pentru întregul interviu – ” Török Gábor: Miza alegerilor este cât pierde Viktor Orbán din putere” – aici)

La nivel mondial s-a creat o industrie de fundal, specializată pe susținerea regimurilor iliberale – autocrate. Potrivit lui Ben Rhodes, fostul adjunct al consilierului pe probleme de securitate națională a președintelui Barack Obama, este evidentă colaborarea dintre unii lideri autocrați, de asemenea există aceste companii ca Black Cube sau NSO, creatorul Pegasus, care pot fi utilizate oricând. ”Esența acestor instrumente este inducerea fricii, acești lideri doresc ca oricine să se gândească de două ori, înainte de a înfrunta liderii autoritari” – arată Rhodes. (pentru întregul interviu aici)

De ce sunt posibile ”fabrici de putere” – cauze care au condus la regimul iliberal al lui Viktor Orbán?
In cartea Light that Failed, A Reckoning, Ivan Krastev și Stephen Holmes studiază cauzele care au condus la crearea de regimuri iliberale și autocrate, având ca studiul de caz, la început, Ungaria și Polonia (cartea aici), arătând că Ungaria este un motor al dezmembrării democrației civice.

Autorii arată că nu este o coincidență faptul că politica iliberal-autocratică a avut succes la trei decenii de la căderea regimului comunism, iar o cauză a acestui rezultat este că victoria din Războiul rece a făcut Occidentul insensibil și arogant, sau cel puțin politicienii occidentali.

Elita schimbării de regim din Europa Centrală a crezut că va putea copia societatea din Vest, doar că oamenii au devenit repede dezamăgiți, deoarece capitalismul și democrația nu au adus o viață mai bună. Două evenimente au convins pe mulți că nu merită imitarea Vestului: criza economică din 2008 și criza migrației din 2015.

Potrivit autorilor, sentimentul de întârziere eternă, constrângerea examinărilor occidentale și adaptarea la popoarele occidentale care intră în UE au fost umilitoare. Pentru cetățenii din Est integrați în UE, sentimentul veșnic de înapoiere, testările Occidentului și nevoia de adaptare au fost umilitoare.

Occidentul i-a desconsiderat pe cei din Est, pe noi aderați, cea ce a generat încăpățânare și resentimente în rândul popoarelor de aici.

Liderii iliberali-autocrați au putut să-și construiască regimul pe o stare de spirit preexistentă, rezultată din faptul că nivelul de viață a celor din Est nu l-a atins pe a celor din Vest, deși în acest deziderat au crezut oamenii la momentul schimbării de regim – au avertizat autorii.

Posibile rezultate și efecte ale alegerilor parlamentare din primăvara anului 2022 din Ungaria
Toți analiștii politici subliniază impredictibilitatea rezultatelor alegerilor parlamentare din anul 2022 din Ungaria, dar toți sunt de acord că FIDESZ nu va mai obține majoritatea absolută de două treimi.

Câștigarea alegerilor de coaliția partidelor de opoziție va aduce un guvern lipsit de instrumentele puterii, după ce acestea au fost ”externalizate” de FIDESZ, respectiv legate de majoritatea absolută de două treimi din legislativ, majoritatea de care nu va dispune actuala opoziție.

O guvernare compusă de o coaliție a 6 partide reprezintă dificultăți reale în fața unui FIDESZ uns cu toate alifiile și cu o putere financiară, logistică și de cunoaștere politică superioară partidelor din noua putere.

Totuși, câștigarea alegerilor de către partidele de coaliție ar genera un cutremur în rândul susținătorilor FIDESZ, ar spulbera aura de partid invincibil, și ar fi începutul reașezării pe principii sănătoase a puterilor statului.

Șansele ca actuala opoziție să câștige alegerile sunt considerabile, întrucât este prima oară după 10 ani când partidele de opoziție reușesc să formeze o coaliție anti FIDESZ, iar rezultatele alegerilor din SUA și Israel arată că unirea forțelor liberale și democratice pot să conducă la schimbare regimurilor iliberale, autocrate. Căderea premierului Netanjahu a fost o lovitură dură populiștilor din Europa și a arătat că oricâtă putere ar avea un lider autoritar, unirea forțelor liberale poate să genereze schimbare.

În cazul în care FIDESZ își păstrează puterea, atunci va continua degradarea democrației, iar potențialii lideri autocrați din regiune vor prinde curaj. (vezi despre analiza Foreign Policy aici).

De asemenea, o victorie a lui Orbán Viktor ar confirma din nou, dacă mai este nevoie, lipsa de putere a UE de a gestiona derapajele de la principiile democratice, astfel, Bruxelles ar trebui să spună adio unei Uniunii cât mai strânse a statelor membre, ar deveni un organism lejer al statelor suverane, care pentru unii lideri ar putea să însemne un fundament mai sigur din perspectiva viitoarelor integrări. (a se vedea editorialul din  Neue Zürcher Zeitung aici).

Lupta în alegerile din Ungaria din primăvara anului 2021 nu pot fi date de UE sau alte entități externe, ci trebuie duse de cetățenii Ungariei, care pot să aleagă între realitatea creată de ”fabrica de putere” a FIDESZ sau de realitatea crudă a atmosferei apăsătoare a regimului autocrat, inechitatea, aroganța, corupția și nedreptatea sistemului.

Sursa Foto: Facebook / Viktor Orban

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

50 comentarii

 1. ce e homofob in a impiedica propaganda indoctrinarii LGBTQXYZ in scoala? Adultii se pot indoctrina singuri dupa 18 ani cu propaganda LGBTQXYZ cat si cum doresc ei! Lasati copiii in pace, pederastilor!

  • Se preda in scoala ca sa nu ajunga ca si tine daia. Ajuns la o varsta mai accepti anumite lucruri mai greu.

  • Nu exista propaganda despre care vorbesti. Se numesc drepturi ale omului si se opun urei nejustificate pentru oameni cu alte preferinte in viata lor privata.

  • Cea mai buna abordare a avut-o Romania pe aceasta tema…au facut un referendum, care nu a trecut pe motiv de Dragnea, daca nu se lipea Daddy de el, trecea lejer…educatie progresista, ioc..noi nu avem manuale la materiile clasice….asa ca mai bine nu reglementam nimic…coorkubeii se agita si ei un pic, mai fac un Pride de 100 de travestiti, mai obtin ceva propaganda pe G4 si cam atat…., ar trebui si ei sa se multumeasca, pe cine dracu intereseaza ce fac ei acasa?….Daca ar trece de parlament vreo reglementare vadit progay, atunci va iesi scandal si aici, la scoala nu va ajunge, 99% vor spune NU…daca va fi materie obligatorie, cum incercau unii, atunci se lasa cu proteste….un Director de scoala cedeaza instant, finantare vine dupa elev, cine vrea sa aiba scoala goala?

  • Jane, vorbești prostii. Nu face nimeni propagandă în școli. În afară de popi, evident.

  • Aive, aceleasi ”analize” manipulatorii obisnuite, lucrate pe acelas calapod, in stilul carutei puse in fata boilor.
   Uitandu-ne la sursele autoarei, tot aceleasi oficiose, false ONG-uri, si personalitati dubioase de extrema stanga finantate pe fata de peste ocean si de birocratii prosti din Bruxelles.
   Miza mare a lor este sa-l dea jos pe Orban, indiferent de mijloacele utilizate, care impreuna cu alte cateva tari blocheaza cu succes diareea cerebrala bruxelleza care are ca scop desfiintarea statelor suverane si transformarea Uniunii intr-un nou URSS. Un EUSSR bazat in mod identic pe o ideologie stangista menita sa creeze un nou tip de om, rupt de realitate, de traditii, de cultura, viitoare carne de tun si masa de manevra pe esichierul geostrategic, dupa cum e cazul.
   Problema celor mai de sus, asa cum intuieste bine autoarea, este faptul ca Orban nu poate fi dat jos f. usor.
   Datorita corectitudinii, verticalitatii, onestitatii a ajuns un model veritabil de urmat, rezultatele economice bune, grija fata de familii, etc. inca il mentin la cote inalte in topul preferintelor electorale, in ciuda unor actiuni concertate la nivel global, menite sa-l dea jos prin orice mijloace. E clar ca aceste mijloace agresive pot fi catalogate in multe feluri, dar cu siguranta nu pot fi numite democratice, dimpotriva.
   Miza este mare: daca Orban castiga, asa-numita coalitie interna de curcubeu se va dezintegra, multe din micile partide, practic inexistente in sondaje, dar si obscurele lor personaje guralive, fara carisma, vor disparea fara urma. Evident, vor pierde si finantarea externa, fapt destul de dureros pt majoritatea lor.
   Pe de alta parte, pe plan international, curentul politic traditional crestin-democrat va avea un nou reviriment, un cosmar pentru cercurile oculte progresist-liberale.
   Daca vreti, intr-o masura mai mica sau mai mare, soarta politica a lui Orban va influenta si soarta continentului.
   As paria cu dna autoare, ca un referendum similar ce se va tine in Ungaria, ar avea castig de cauza in majoritatea tarilor UE. Ei, de aici ura patologica si disperarea nedisimulata a unora.

 2. Eu sunt pîrțagul leghebetist pluserist care o trollez pe firfirei puțini pe acest site. Eu și sora Eugen. Dar Eugen (ia) a fost răscrăcănat prea tare de Mpinge și Mpongo și azi este schimbul doi. Poate chiar trei.

  • @Barbu,
   Clonă waxeristă, n-o mai belemi pe aici că te știe toată lumea. Ești un troll waxerist, un leghebetist nespălat pluserist. Hai, fuguța la BLM-eii Mmpinge și Mpongo!
   Hai să waxerim o frecție „Diana”, leghebetistule pîrțag. Hai și cu frații: muicoana, Eugenia, Cosmin, amok, ion….

 3. Ha, ha, la ce-i foloseste?
  Orban, cutra batrina, stie ca majoritatea, chiar daca tolereaza homosexualitatea, nu o vede cu ochi buni, cu atit mai putin accepta marsurile gen „pride” si militantismul LGBT. Asa ca ocupa locul de campion al luptei cu aceste tendinte (de care, de fapt, il doare direct la basca).
  Ca de obicei, el le spune ungurilor „sint ca voi si sint cu voi, votati-ma!”
  Ce-i asa de complicat?

 4. Bun articol. Interesant. Aș adăuga doar fanatismul cu care marea majoritate a maghiarilor din România îl susține pe Viktor Orban. Pentru ei, V.O. este un adevărat tătuc, cel care le arată de unde răsare Soarele și unde apune.

  • Pt tine Soroș este tătucul

  • Pai sincer, maghiarii din Romania nu sunt atinsi de derapajele lui Orban, in timp ce beneficiaza de sprijinul acordat maghiarilor din afara granitei. Chiar daca nu-l sustii direct, de ce ai intoarce spatele beneficiilor pe care ti le ofera?

  • Dacă știi cum se zicea la noi despre primarii care timp de patru ani furau bani publici și înainte de alegeri asfaltau o stradă: „a furat, dar a și făcut”. La fel și maghiarii, cad în aceeași capcană.

 5. Foarte interesant articolul. Nu știam că FIDESZ a schimbat constituția de 5 ori în 10 ani. Practic constituția Ungariei se modifică mai des decât meniul la restaurant. Incredibil.

 6. Orbán e un patriot vizionar, articulat și convingător, ale cărui politici au creat bunăstare pentru majoritatatea populației. Din păcate în România formelor fără fond, ai de ales între grobianismul lui Sosoaca și neomarxismul regurgitat pe nemestecate de idioții utili care formează clasa politica mainstream. CSF? NCSF !

  • Victor Orban este patriot doar daca definesti patriotismul ca acordarea a 20% din contractele cu statul firmelor conduse de prietenii lui, subjugarea presei si a institutiilor statului si inventarea de dusmani ai natiunii pe stil stalinist.

  • Orban e patriotul propriului buzunar (ma rog si al prietenilor si rudelor apropiate). Dar asta-i rolul utililor, sa-i admire pe smecheri.

 7. Rar am citit in presa romana analize despre regimul Orban, atit de profesioniste, obiective. Felicitari autorului (autoarei)

 8. Ungurii macar au o strategie, ca este bine orientata sau nu este o alta discutie,in timp ce romania este in deriva din toate punctele de vedere. Ro= stat esuat

  • De fapt si Romania si Ungaria au fix aceeasi strategie: injuram UE pe banii ei, in timp ce urlam din gura de sarpe ca suntem asupriti din cauza ca nu putem sa furam banii aia asa cum vrem noi.
   PSD si FIDESZ au practic acelasi discurs, diferenta e ca PSD nu a putut sa desfiinteze opozitia. Nici FIDESZ n-ar fi putut, daca opozitia nu facea, la randul ei, niste greseli monumentale.

 9. Ia povestiți voi cititorilor de câte ori A IEFTINIT guvernul Orban energia electrică pentru populație in ultimii 11 ani?
  După aia povestiți cititorilor de câte ori A SCUMPIT România curentul in aceeași perioada?
  Același lucru la gaz, apa, etc.
  Ia povestiți voi despre facilitățile oferite tinerelor familii din Ungaria și comparați cu condițiile de la noi.
  Ia povestiți voi despre CEA MAI MARE MIGRAȚIE DIN LUME (după Siria), produsă de România și analizați cauzele.
  Ia ziceți voi de când exista Pride in Ungaria și de când in România.
  Ia ziceți voi când îl vom vedea pe Mîțu sau pe Iohannez la Pride, cum ati vrea voi in Ungaria.
  Orban v-a deschis ochii sa vedeți care sunt adevăratele “valori europene”: migrația și LMBTQ.
  Adică exact acele lucruri care vor distruge acest continent!

  • Ungaria a ajuns cu un salariu minim mai mic decat Romania… de la atata bunastare FIDESZ si Victor Orban…

  • Corect. Asa fac socialistele analiză, se uita doar la ce le interesează pentru promovare. Am vecini care și-au cumpărat casa în Cenadul unguresc și am rămas uimit sa aflu ca în Ungaria de când e Orban ei o duc foarte bine. Curent aproape jumătate de preț ca la noi, autostrăzi, stațiuni aranjate nu cocalareala de la noi, dar e mai fain sa strigam ca Orban e homofob! Și eu sunt Homofob și sunt mândru de asta, mie nu îmi trebuie promovare ca la restul curiștilor. Pentru ca e la moda și chestia cu trans de mâine o sa fiu transvaccinat,eu nu sunt vaccinat dar ma simt ca și când as fi! Va place?

  • Adevarat. Tie nu iti trebuie promovare, il pupi in fund pe Victor Orban gratis si esti mandru de asta…
   2021 Index for Economic Freedom pune Ungaria SUB Romania la 7 capitole importante. Cel mai interesant mi se pare Government Integrity: Ungaria 48,7, Romania 54,6… Adica Romania, tara corupta si cu politicieni care fura, sta semnificativ mai bine decat Ungaria, a carei guvernare o lauzi tu…

  • penibilul pluserist mda se hraneste cu statistici zilnic libtarde :)) ungaria este incomparabila cu statul esuat romania!

  • Jeane, invata limba romana inainte sa scrii comentarii. Nu renunta, vezi ca exista inclusiv cursuri online…

   Desigur, lumea intreaga e penibila, doar Ungaria e incomparabila… :))

 10. UDMR, anunţând un proiect de lege pentru restrângerea drepturilor minoritatilor sexuale, a motivat afirmând că exprimă, prin asta, unitatea naţiunii maghiare (şi dincolo de frontierele Ungariei).

  Astfel, conştient sau nu, UDMR a afirmat deja că vede identitatea naţiunii maghiare ȋn propaganda homofobă a FIDESZ: Viktor Orban este astfel prezentat ca prototipul naţiunii maghiare.

  La noi, Ludovic Orban umblă cu aceleaşi subterfugii periculoase, pentru a se menţine la ciolan.

  Şi exact la fel a procedat şi Liviu Dragnea ȋn modelarea PSD, prin preluarea metodelor lui Viktor Orban de demolare a Justiţiei şi a presei independente.

  PNL = UDMR = PSD

 11. Circ făcut cu ajutorul Rusiei.Jumatate din bărbații și femeile maghiare sunt homosexuali,lesbiene.Un circ

 12. regimul orban s-a bazat pe acea viziune conspirativa despre istorie, politica externa, org societatii 🙂 e un regim nationalist – comunist 🙂

 13. Se sugereaza in articol ca o universitate (fie ea si chineza) ar fi mai periculoasa pentru copiii maghiari decat cohortele de lgbtqi… „educand” sexual prin scoli.

  • Propagandisti si activisti…nu jurnalisti.

  • Eu zic sa intrebi in Macedonia de Nord cam cat de periculoasa ar putea fi.
   O universitate inseamna ideologie. LGBTQ inseamnaviata privata. Sesizezi vreo diferenta?

  • @LM:
   LGBT inseamna tot ideologie, caci daca ar fi despre viata privata, acolo ar ramane, nu ar vrea atat de tare sa intre in scoli.
   O fi ideologie si prin universitatea chineza, nu zic nu, insa se adreseaza studentilor majori si, se presupune, cu discernamant. Or, ceea ce vrea ideologia de gen este sa indoctrineze copii de 8-9-10 ani, ceea ce mi se pare mult mai grav.

 14. Ce s-ar face g4media fara fanteziile despre Ungaria produse in somn de Eva Șandor?
  Nu e o lege homofoba. Elgibitiii sunt liberi sa faca orice dupa varsta de 18 ani.

  • Semeni într-un fel cu tipul care sparge oglinda că nu-i place ce vede în ea. Da, descrierea regimului este fidelă. Cam prea puțin despre corupție ( furtul la vedere, în stilul hoților de cai ) dar în rest…nu mă mir că nu-ți place dacă ești fan Orban. Subiectul lgbt pare a fi un trigger general care agită spiritele, iar Orban este maistru în a folosi astfel de triggere ( imigranți, liberali, Soros, Eu etc. )

   Mai pe șleau : regimul este parodia lui însuși. ”Luptă” împotriva comunismului, dar toți liderii au fost secretari ai tineretului comunist ( KISZ ). Critică și dezavuează liberalismul clasic, dar capul partidului a fost vicepreședintele Internaționalei Liberale. Numește legile și valorile Uniunii dictatură, dar se gudură lângă două puteri totalitare. Propagă un fel de puritanism creștin, dar escapadele și orgiile cu drog și sex ale unor capi ai partidului fac ca totul să devină vorbă goală, cu atât mai mult, cu cât unii dintre ei fac de rușine regimul ipocrit în țări străine ( un ambasador din America de Sud pedofil, un altul gay și amator de substanțe în Thailanda, primarul orasului Gyor pe un yacht in Croația cu prostituați, să nu vorbim de cățărătorul de burlane din Bruxelles ) . Face lege impotriva pedofiliei, dar pedofilia și homosexualitatea bântuie în rândul eșalonului superior din partid și biserică. Nu acceptă nici un emigrant, dar a vândut drept de ședere / cetățenie la peste 150.000 de străini ( chinezi, arabi ) pentru modica sumă de 200-250.000 euro. Îl face inamicul public nr. 1 pe George Soros, dar toți, efectiv toți conducătorii partidului și statului au avut burse Soros. Fidesz ( Uniunea Tinerilor Democrați ) nu ( mai ) este nici tânăr, nici democrat. A devenit antiteza tinereții și idealurilor cu care a pornit pe drum ( sau poate era totul o minciună, chiar de la început ).

  • @brian
   Perfect adevarat tot ce ati spus.

 15. Foarte bine face Orban. Homosexualii sunt niste nebuni si locul lor e la balamuc.

 16. In politica, e cunoscut de cand lumea si pamantul: inventeaza o falsa problema, la care tu sa ai solutie, si da-o mai departe (in mass media) ca se va rostogoli ca un bulgare de zapada. Cu cat « problema » e prezentata mai pompos si sustinuta, cu atat rezolvarea falsei probleme pare un miracol pentru prostime! Asa e si cu LGBTQ… e defapt o falsa problema, pe care politicienii o aduc in lumina reflectoarelor ori de cate ori e nevoie.
  Problemele esentiale, alea reale, care impacteaza populatia intr-adevar nu se mai vad, se pierd, devin mici si insignifiante…. Educatia, Sanatatea, Modificarea Constitutiei, Acapararea Justitiei si Mass Mediei nu mai intereseaza pe nimeni… Totul sta in demonizarea a 0,05% sau 1% din populatia globala a tarii, acei LGBTQ care violeaza dom’le copii!!! Praf in ochi si multa propaganda… pentru ca acei conducatori pur si simplu nu sunt capabili si in plus sunt extrem de corupti. Asta-i buba! De aia devii autocrat, dictator, iliberal… etc. Iti pierzi privilegiile. Si cum nu stiu sa faca nimik altceva… e greu de acceptat ca nu mai ai voie la borcanul cu miere. Disperarea e mare, si metoda e cam aceeasi peste tot. Sa nu uitam cat s-a tinut si Trump cu dintii de putere pana in ultimul moment. Ori sa nu ma convinga careva ca e patriot si sta la Casa Alba sa munceasca pe 200k$/an pentru patrie… cand omul e business man si castiga cateva zeci de milioane de $ pe luna. Si cu cat afacerile sunt mai mari si ai acces la ele, cu atat buzunarele sunt pline. Si afacerile cu Statul sunt cele mai banoase. Nu-i asa PSD si PNL? Ei stiu, au vechime de partid.
  Asta e! Banul e un drog.

 17. Ultimile zile ale balaurului cu sapte capete .Au cazut rind pe rind capete mai mari si mai puternice (desigur prin votul natiunilor ) in aceasta lume ,exemplele le stiti cu totii .In primavara cade si ultimul iliberal vecin al nostru .Singura solutie este sa renunte de buna voie la atitudinea ostila anti europeana si anti SUA .Doar nu o sa creada cineva ca Orban mai poate ramane la conducerea Ungariei .Administratia Dragnea a facut si ea un referendum – va amintiti rezultatul – intr-o tara in care 80 la suta dintre cetateni cica ar fi ortodoxi . Probabil ca multa lume nu accepta LGBT in Ungaria dar nu uitati fiecare are o cunostiinta (prieten – prieteana )la locului lui de munca sau fiecare are in familie cite o persoana sau mai multe ce apartin LGBT-ului -ca sa nu mai spunem cum fiecare pacatos mai face si el(ea) cite vreo trasnaie la tinerete . Asadar nimeni nu poate arunca primul cu piatra – cu exceptia celui ce doreste a ramane vesnic la putere . Un astfel de referendum este sortit esecului – nici babuta cea mai neinsemnata din marginimea satului maghiar nu ar vota impotriva LGBT (au vazut si maicutele -multe alea – prin ograda sau prin culturile de papusoi si au sfatuit de-a lungul vietii multe persoane -ce mai calca alaturea cu drumul- cum ar zice o veche vorba romaneasca . Dealtfel sa nu uitam cuvintele ce spun -nu este sper prea tirziu- :Trebuie să-și dea seama că sunt parte a UE(cu referire Orban din Ungaria ) și în această comunitate de valori nimeni nu poate fi discriminat din cauza sexualității, culorii pielii, genului, orice” . Probabil ati recunoscut cine a spus asta si cit de multa umanitate contin aceste spuse .

 18. Dacă i-ar servi electoral tema pământului plat sau al apei uscate aia ar propaga. Altfel, cel mai bun prieten al său cu care a înființat partidul, Burlangiul din Bruxelles, era bine mersi în partid, în coducerea lui, europarlamentrar, bun maghiar și bun creștin, sta-le-ar ipocrizia de-a curmezișul tuturor găurilor sale.

  • exemplul perfect ca legile nu sunt homofobe, ci doar corecte logic si dorite de ungurul mediu statistic. fara propaganda lbtqxyz in scoli, atat! dupa majorat faci ce vrei, e treaba ta, iti place prozelitismul pederast, e ok! nu te linseaza nimeni!

 19. Mamma Mia, doamna jurnalista, numai atât ai scris?
  Ceva despre RO? Scolile , gradinitile fara wC?

 20. Koorvele sînt UDe MeReu !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.