G4Media.ro

The New York Times: Care va fi țara care va triumfa într-o…

sursa foto: Consiliul European

The New York Times: Care va fi țara care va triumfa într-o epocă post-pandemică? Un pont: nu va fi SUA și nici China

Imaginați-vă o țară, o mare putere economică occidentală, unde coronavirusul a apărut târziu, dar în care guvernul, în loc să nege și să întârzie, a acționat încă de la început. Era mai pregătit pentru teste și gata să urmărească evoluția “ca să reducă nivelul” rapid și să limiteze decesele la un număr mai mic decât în oricare altă importantă putere industrială occidentală. Stoparea virusului a permis un scurt blocaj bine gestionat, care a dus la reducerea șomajului cu un procent de numai 6%. Pe fondul unei adevărate risipe de laude la nivel internațional, conducătoarea țării, plicticos de previzibilă, s-a confruntat cu o mare creștere a sprijinului la nivel național, de la 40% la 70%.

Această imagine în oglindă a Americii președintelui Trump e pusă față în față cu Germania sub conducerea cancelarului Angela Merkel. Crescânda sa popularitate a marginalizat politic extrema dreaptă și extrema stângă. Sindicatele germane au conlucrat cu patronii lor ca să mențină fabricile deschise și un regim de muncă sigur (industria de prelucrare a cărnii din această țară a fost o excepție notabilă). Guvernul dnei Merkel a conlucrat cu landurile germane ca să limiteze pandemia și cu confrații din statele membre ale Uniunii Europene ca să stabilească un fond de redresare pentru țările cel mai grav afectate de virus.

Forța Germaniei demonstrează că, cel mai probabil, o mare parte a economiei va răzbate prin lumea de după pandemie.

Coronavirusul accelerează un sindrom al economiilor naționale datorat crizei financiare mondiale din anul 2008. Guvernele își asumă un tot mai mare control asupra tuturor aspectelor vieții economice, gestionează datoriile publice ca să asigure creșterea economică și impun noi bariere comerțului exterior și imigrației. Doar aspectul virtual al economiei mondiale e în ascensiune, pe măsură ce oamenii lucrează, se distrează și fac achiziții prin internet.

Care ar fi țările care ar înflori în acest peisaj economic în schimbare? În pofida dominanței lor de ordin tehnologic, Statele Unite și China se confruntă cu prea multe datorii, iar guvernele lor au fost în general criticate pentru proasta gestionare a pandemiei. Vietnamul pare promițător – o forță exportatoare în ascensiune, cu un guvern care a oprit virusul din fașă. Rusia are și ea o economie îndoielnică din cauză că președintele Vladimir Putin a încercat ani de zile să-și izoleze țara în fața presiunilor financiare – un demers defensiv care se va dovedi tot mai valoros într-o lume aflată în rapidă globalizare.

Dar se pare că marele câștigător va fi Germania. Riposta sa în fața pandemiei i-a scos în evidență niște forțe de care dispunea și anterior: un guvern eficient, datorii reduse, reputația excelenței la nivel industrial și o sporită capacitate de a crea companii tehnologice autohtone într-o lume dominată de giganți americani și chinezi ai internetului.

În timp ce alte țări se tem că recentele concedieri ar putea deveni permanente, cei mai mulți dintre angajații germani au rămas pe ștatele de plată grație rapidei expansiuni a așa-zisului Kurzarbeit, un sistem guvernamental care datează de un secol și care plătește companiile pentru ca ele să-și păstreze angajații cu orar de lucru redus în timpul unor crize temporare. Germania și-a putut extinde sistemul Kurzarbeit – și multe alte lucruri în domeniul serviciilor sociale – grație faimoasei sale austerități. Ani la rând, în timp ce dna Merkel pleda pentru austeritate în fața celorlalți membri ai Uniunii Europene, ei au  tot poreclit-o ‘gospodina șvabă‘ – arhetipul unui nemțoaice înțelepte care strânge firimituri de pâine ca să facă un aluat. Acum nu mai râd de ea.

Din cauză că Germania a intrat în pandemie cu un excedent bugetar guvernamental, ea și-a putut sprijini economia blocată prin plăți acordate direct familiilor, prin reduceri de impozite, prin creditarea companiilor sau prin alte forme de ajutor, care s-au ridicat la 55% din PIB, adică, prin ajutoare de patru ori mai mari decât cele din SUA, relative la PIB. Pentru prima oară, ea a putut și a și dorit să acorde fonduri stimulative de urgență statelor vecine care, de multă vreme, se plângeau că ‘zgârcenia’ germană afectează întreg continentul. Demersul a fost deopotrivă viclean și generos. Acele țări pot acum să-și permită mai bine ca niciodată exporturile germane.

Și totuși, Germania nu renunță la a avea un buget echilibrat. Cum majoritatea cheltuielilor se vor datora economiilor, datoria populației din Germania ar urma să crească, dar s-ar ridica la numai 82% din PIB – niște datorii mult mai mici decât cele ale Statelor Unite sau ale altor țări foarte dezvoltate, care cheltuiesc mult mai puțin pentru fondurile de redresare economică.

Cei care se îndoiesc afirmă că Germania depinde acum într-un mod periculos de exporturile din industrie, mai ales de cele destinate Chinei, într-o perioadă de scădere a comerțului mondial. Deplin conștientă de aceste slăbiciuni, Germania dorește să-și modernizeze principalii exportatori, respectiv, marile companii producătoare de automobile. Prin reglementări și prin critici publice, guvernul încearcă să-i convingă pe producătorii de automobile să renunțe la motoarele pe combustibil lichid, încă foarte profitabile, în avantajul automobilelor electrice din viitor. Stuttgart-ul, orașul-gazdă al companiilor Porsche și Mercedes-Benz, a interzis circulația în oraș a mașinilor mai vechi, bazate pe motorină.

Germania încă se mai gândește dacă să devină o putere tehnologică mai competitivă. Ea alocă cercetării aproximativ același buget ca al Statelor Unite (aproximativ 3% din PIB) și dispune de un plan pe termen lung menit să creeze un ecosistem antreprenorial asemănător celui din Silicon Valley, în care capitaliștii îndrăzneți să lanseze niște incipiente companii promițătoare. Industria tehnologică a Germaniei nu este fără regrese, cum ar fi , de exemplu, recenta și brusca prăbușire a companiei tehnologice financiare Wirecard, care a ridicat semne de întrebare în privința vigilenței forurilor sale de supraveghere financiară. Dar multe dintre primele succese din domeniu, copii ale companiilor americane comerciale și de livrări de alimente online, înregistrează o ascensiune rapidă.

Planul german de relansare economică include și un fond de $56 miliarde pentru companii începătoare care pot să digitalizeze industrii tradiționale apelând la inteligență artificială și la alte noi tehnologii. Alături de Franța, Germania a anunțat recent ceea ce, în opinia ministrului său al economiei, ar fi o  ‘revoluție’ digitală, menită să creeze un  ‘cloud‘ pe internet care să rivalizeze cu cele din America și din China.

Germania este o societate conservatoare și în curs de îmbătrânire, dar s-a dovedit că cei care o critică și afirmă că ea este prea lentă în privința schimbării, s-au înșelat. La începutul anilor 2000, când Germania era considerată ca fiind ‘bolnavul Europei’, țara a adoptat niște reforme pe piața muncii care i-au redat statutul de cea mai stabilă economie de pe continent. Pe măsură ce pandemia grăbește drumul spre digitalizare și spre deglobalizare, sporind totodată datoriile la nivel mondial, Germania se evidențiază prin relativa sa lipsă de slăbiciune în fața acestor probleme și printr-un guvern pregătit să le facă față.

Articol de Ruchir Sharma este strateg-șef la Morgan Stanley Investment Management, autor al recentei lucrării “Cele zece reguli ale națiunilor de succes” (The Ten Rules of Successful Nations)

Sursa: The New York Times / Traducerea: Alexandru Danga (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. Si nu numai asta ,deja tandemul Franta – Germania a luat -taurul de coarne- . Cine se astepta ca doamna cancelar Merkel(la final de mandat ) va pune saua pe toata lumea (ca sa ne exprimam un picut mai plastic ) Presedintele Macron a spus in clar , totul este despre puterea acestei Europe unite (oare cine nu ar dori sa faca parte din ea ). Cancelarul a primit cel mai frumos cadou posibil si a si dat la fel cel mai frumos cadou din lume tarilor componente UE . O America slabita si macinata din interior , o China acuzata de ravagiile facute de coronavirus , o Rusie revansarda ,care se inarmeaza (oare ce or vrea sa faca cu armele , sa omare oamenii ? ) ,o M.Britanie ce si-a ales cel mai nepotrivit moment sa iasa din UE (doar pentru a nu mai da citiva arginti ), o presedintie UE venita exact la fix si o doamna cancelar ce nu mai poate fi egalata de nimeni in istoria recenta . Oare asa au vrut astrele sau potrivirea are alte conotatii de care noi nu stim mare lucru ? Ochii tuturor se indreapta catre UE si noi toti , membrii UE fiind , ne mindrim cu toate aceste realizari . Formidabil . Felicitari de pe acum presedintelui Iohannis ce la finalul celui de al doilea mandat intra cu brio in istoria neamului romanesc .

    • Excelent comentariul!

    • Vorbesti numai prostii despre tot felul de ,,cadouri” idioate pe care zici le-a primit acum Merkel.
      Merkel nu a primit primit ,,cadouri” in vara anului 2020. Daca Merkel era sa obtina ceva pozitiv avea dinainte de anul 2020.
      ,,Cadourile” infecte de care zici tu sunt numai in imorala si prosteasca ta imaginatie.

    • Rahan 5 – fratie – , iertata sa imi fie expresia ,dar nu ai inteles nimic – mai tata –

    • rezonez cu acest comentariu

    • Sunt sanse foarte mari ca Merkel sa fie o tradatoare. Pana acum am identificat 3 situatii sau initiative care privesc UE, toate orchestrate de Merkel intr-o directie contradictorie cu intentia aparenta si cu potential efect defavorabil uniunii pe termen lung: criza migrantilor, green deal sau planul de dezindustrializare completa al UE si de conditionare a economiei de importuri si a treia initiativa: aceste imprumuturi masive care nu garanteaza o crestere economica si introduc un factor de risc.

    • georgica iar te apucara scenaritili

    • O America slabita o fi un cadou pentru Merkel sau Macron, dar nu si pentru Europa. Europa mai are nevoie inca mult timp de acum incolo de Statele Unite. Cat despre China, SUA a fost cea care a acuzat prima data China de tainuirea si administrarea deficitara a virusului. SUA a fost cea care a luat OMS-ul de coarne, nu Europa. De fapt, in prima parte a acestei epidemii, Europa a tacut. Merkel a tacut. La fel cum tace Europa, Merkel si Macron cand vine vorba de Rusia. Doriti sa va reamintesc despre Nord Stream ? Rusia a prins aripi si s-a inarmat exact datorita Europei. Nici dupa invadarea Peninsului Crimeea Germania nu a putut renunta in totalitate la acordurile cu Rusia. Deoarece pentru Germania afacerile sunt cel mai important lucru. Mai bine de 15 ani Germania a pompat bani in economia Ruseasca si a fost principalul aliat economic pentru Rusia. Puteti sa va intrebati la nesfarsit care sunt intentiile Rusiei, daca nu aruncati o privire putin in Istorie.
      NATO ramane singura entitate care poate asigura viitorul acestei acestei uniuni, iar fara SUA ea nu exista. Viitorul asta visat de Macron nu se poate realiza fara ca Europa sa nu plateasca o jertfa. Si ghiciti care parte a Europei ar reprezenta aceasta jertfa. Ca poate asa intelegeti si de ce se inarmeaza Rusia. Numai bine !
      P.S. Daca Clinton ar fi castigat alegerile in 2016, NYTimes n-ar fi publicat astazi acest articol.

  2. Stimată Doamnă,
    Românii mai vor ceva: Un stat de drept funcțional care trebuie să înceapă cu
    Răspunderea magistraților și Confiscarea extinsă

  3. Germania, Franta si Italia si-au daruit mascat fonduri de relansare economica VIA Romania care este spalatoria mafiei arabe si italiene, si consumatorul de baza al hranei anorganice provenita din Germania, Franta si o mica parde din Spania. Dar, MT spunea ca dezvoltarea economica pe imprumut se naruie odata cu terminarea banilor imprumutati. Statele UE n-au viitor cata vreme nu inoveaza.

    • 1. Nimeni nu impune vre-unui roman sa consume produse made intr-o anumita tara, locatie sau poducator!!! / Libera alegere sau liberul arbitru dicteaza, iar cand nu el atunci ori educatia ori lipsa ei; la fel cum eu nu alimentez veci de la Luckoil/Gazprom/Mol, din motive economice, la fel poate face orice persoana fizica in tara asta, sa si aleaga furnizorii de bunuri… Pe de alta parte, Europa si-a invatat lectia externalizarii chestiilor vitale, precum si a externalizarii know-how-ului…Legat de inovatie, cautati putin pe net cele mai inovative companii …https://www.mobilissimo.ro/imgs/uploaded/images/Topuri/Amalgam/50-Most-Innovative-Companies-2020.jpg

  4. ridicol articol produs de fabrica antiamericana de fake news new york times. wishful thinking. america are toate atuurile si ramane forta unica economica mondiala.

  5. bullshti, bullsht, bullsht
    Cu ce echipamente isi va construi Germania acel cloud care „sa rivalizeze cu cele din America și din China” daca ei nu produc nici hardware si nici software pentru cloud?
    Germania are in prezent doar SAP/Sybase iar de la astia pana la cloud e cale lunga. Deci daca vor sa-si faca cloud vor alege intre producatori americani sau chinezi.
    Oare ce optiune va avea Germania in acest sens, judecand dupa cum si-a construit cele mai recente cloud-uri, cum ar fi cel al Telekom?

    • Desigur China, mai bine decat tradatorii America First!

    • Îți dai seama ca vorbești de niste servere.
      Pentru Cloud nu este nevoi de ceva special. Pana la urmă Germanii pot să-și construiască propriul procesor ARM de server si sa controleze mare parte din hardware daca doresc. Sa nu ignorăm si faptul ca principalii ofertanți de echipamente 5G in afara de Huawei sunt doua firme Europene.

  6. NYT, ca mai toate mediile SUA, au devenit niste outleturi de stinga, ca si mediile universitare, toti sint in doliu de cind a iesit Trump si nu fac altceva decit sa proslaveasca ideile politically correct….de aia scriu articole din astea sa mai sape la alienarea americanilor ca sint in pericol fiind condusi de un presedinte non-conformist…

    cind europa vor scoate si ei vreun Google, Facebook, Amazon, Microsoft, or apple mai vorbim despre comparatii, pai valoarea lui Amazon e jumate din bursa Germana, despre ce vorbim aici ??? toata lumea vrea sa faca business in US, acolo sint banii & geniile & si consumatorii, europenii sint descoperitori de lucruri de care nu mai are nimeni nevoie, pai uitati va la parcursul lui Musk, sud african, a plecat de acolo ca si-a dat seama ca isi pierde vremea, a stat 3 luni in Canada, acolo la fel si a inteles ca daca vrea sa faca lucruri mari tre sa fii in Sylicon Valley nu la Franckfurt

  7. De asemenea, dl. Ionut, Trump a inceput razboiul nuclear cu restul lumii. Parca astea erau predictiile anului 2016 prin NYT. Scurta memorie avem, nu ? Sa va reamintesc ca pana la inceputul pandemiei SUA avea realizari in economie care intra in istorie ? Ce va face sa credeti ca nu-si vor reveni ? Previziunile acelora care vedeau SUA sub Trump un pericol pentru umanitate ? Trump nu a inceput niciun razboi in acest mandat, mai putin cel economic cu China, pe care l-a si castigat. Doriti sa vorbim despre Obama ? Dar despre Primavara araba care s-a desfasurat sub mandatul lui ? Dar despre extinderea puterii Chinei sub acelasi mandat, a lui Obama ? Dar no, vorba aia, extrageti un biletel cu orice merge rau pe planeta asta si atribuiti-l lui Trump. Ca e mai usor asa si nu trebuie sa ne obosim neuronii.